x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ceaiul de susan, laxativ natural

Ceaiul de susan, laxativ natural

de Liana Hainarosie    |    20 Dec 2005   •   00:00
Ceaiul de susan, laxativ natural
TERAPII COMPLEMENTARE
Consumul excesiv de alimente conduce la enterocolite, diaree sau constipatie. "In constipatie, organismul nu poate elimina ceea ce este toxic: produsi catabolici, de degradare. Neeliminand acesti produsi, prin procesul de reabsorbtie la nivelul mucoasei intestinului gros, organismul se autointoxica", explica dr. Ioan Dumitrescu, medic specialist medicina fizica si recuperare medicala, cu competente in acupunctura, homeopatie si imunologie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Pentru a evita aceasta neplacere, medicina chineza si indiana recomanda cu succes infuzia din susan rasnit. Dr. Ioan Dumitrescu spune ca la un litru de apa fiarta se pun 4-5 linguri cu susan, se lasa la infuzat 15-20 de minute, apoi se raceste. "Susanul stimuleaza musculatura intestinala. Ideal ar fi sa bem 1 litru de ceai pe stomacul gol. Rezultatele apar intr-o saptamana, maximum doua. Recomandarea mea este sa se intrerupa acest tratament o zi, doua, trei, pana se normalizeaza scaunul, dupa care, iar, daca apare constipatia, sa se revina la aceasta infuzie." De asemenea, medicul spune ca este bine sa se investigheze cauza care a dus la constipatie.

Crusin, sunatoare, pelin, ghintura

Tot laxative naturale sunt si infuziile dintr-o lingurita de crusin sau sunatoare la o cana cu apa. "De preferat este infuzia si nu decoctul, deoarece prin fierbere se distrug principiile active ale plantei. Ceaiurile amare, pelinul, ghintura, sunt bune atat ca laxative, dar au si proprietati de scadere a febrei. Infuziile se pot indulci cu miere", spune dr. Ioan Dumitrescu. Medicul atrage atentia ca folosirea uleiului de ricin, atat de cunoscut in probleme de constipatie, poate provoca anumitor persoane contractura dureroasa a musculaturii intestinale si crampe.

SFAT. "Este bine ca orice ceai, orice produs laxativ sa fie folosit la orele de stimulare a intestinului gros. Conform ceasului biologic, ora de stimulare a intestinului gros este intre 5:00 si 7:00. Astfel, daca in jurul orei 7:00 bem ceai laxativ sau luam un medicament pentru constipatie efectul este mult mai potentat. Dimineata, pe stomacul gol, putem bea apa rece, care are efect la-xativ. Tot laxative sunt si ceaiurile chinezesti, care au efect dupa doua-trei zile. Infuzia se prepara dintr-un plic de ceai la o cana de apa. Zilnic se beau doua-trei cani", spune dr. Ioan Dumitrescu.

×