x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ceaiuri digestive

Ceaiuri digestive

de Liana Hainarosie    |    10 Ian 2006   •   00:00
Ceaiuri digestive
TERAPII COMPLEMENTARE
Pentru imbunatatirea digestiei, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar medicina generala si naturista, cu specializari in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, recomanda infuziile din busuioc, melisa, turita mare, papadie, coada-soricelului.
"Papadia este un tonic amar, care creste secretia digestiva si activeaza procesul de digestie si de extragere a principiilor active din alimente. Dar nu trebuie folosita de persoanele care sufera de gastrita hiperacida sau ulcer, deoarece, prin proprietatile sale, agraveaza aceste boli", avertizeaza medicul. Ceaiul de coada-soricelului are aceleasi principii ca si papadia. Cu proprietati antiseptice, ceaiul de coada-soricelului este indicat celor cu predispozitie la colite, gastrite hipoacide sau inflamarea mucoasei in general. Putem apela si la infuzia de galbenele, care regleaza digestia. Galbenele au efect antiinflamator si dau rezultate bune in cazurile de cicatrice pe tubul digestiv, spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.

Amestec de plante


Aceste plante se folosesc sub forma de infuzie. La o cana de 250 ml de apa se adauga o lingurita din amestecul partilor aeriene de la busuioc, melisa, turita mare, papadie, coada-soricelului si al semintelor de anason. Infuzia se lasa la fiert trei-patru minute dupa ce apa a dat in clocot. Dupa alte patru minute se strecoara. Zilnic se beau doua cani pe zi. In cazul in care stim ca vom avea un pranz copios sau daca ne simtim balonati este bine sa bem o cana cu ceai inainte de masa sau la 15 minute dupa ce am mancat, ne recomanda dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.

De asemenea, daca mancam seara, pentru a avea o digestie buna si pentru a dormi linistiti, este indicat sa bem o cana de ceai cu 15 minute inainte de masa.

In afara de ceaiuri, putem sa facilitam digestia incluzand in alimentatia noastra fructele. Ele trebuie consumate inainte cu 20 de minute de masa sau la o ora dupa ce-am mancat. Merele crude sau coapte sunt un remediu natural foarte bun pentru ameliorarea digestiei alimentelor. De asemenea, se pot folosi sucurile proaspete din grepfrut, portocala. Bananele se recomanda cu precadere persoanelor care sufera de aciditate a stomacului.

MASAJ. Facilitarea digestiei se poate realiza si cu ajutorul masajului. "In masajul shiatsu, stimularea digestiei se incepe printr-o punctare cu varfurile degetelor a conturului abdomenului, la un centimetru distanta de coaste, pe partea moale. Apoi se maseaza pe flancuri si se coboara spre zona inghinala. Apasarea trebuie sa fie blanda, dar ferma", explica dr. Serban Damian, medic specialist in acupunctura, maseur profesionist masaj clasic si shiatsu. De asemenea, tulburarile digestive pot fi inlaturate printr-un masaj circular realizat pe conturul abdomenului, formand cercuri egale. El se executa cu palmele deschise, una peste cealalta. Pentru a stimula tranzitul intestinal, masajul trebuie sa se faca in sensul acelor de ceas.

×