x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Celulele stem, tratamentul viitorului împotriva ORBIRII

Celulele stem, tratamentul viitorului împotriva ORBIRII

10 Mar 2016   •   17:45
Celulele stem, tratamentul viitorului împotriva ORBIRII

Degenerescența maculară este cea mai comună cauză a pierderii vederii în Occident, pentru care nu există încă un remediu.  

Această boală afectează mai mult de 30 de milioane de oameni din întreaga lume. Pentru majoritatea victimelor, vitaminele și analgezicele sunt cele mai bune tratamente.

Totuși, profesorul Pette Coffey de la University College London este inventatorul unei noi terapii care ar putea să împiedice dezvoltarea bolii, dar și să redea vederea persoanelor care au orbit.  

Savantul și-a petrecut ultimii opt ani dezvoltând și perfecționând tratamentul, iar în 2015 un prim pacient a beneficiat de procedură.

Pacienta de 60 de ani suferea de o formă severă de degenerare maculară, retina fiindu-i inundată de vasele de sânge formate în spatele acesteia.

Astfel, chirurgii londonezi coordonați de Coffey i-au implantat în spatele retinei un strat subțire de celule, prinse pe un plasture de poliester. Au utilizat celule stem, cunoscute pentru capacitatea lor de a lua forma multor altor tipuri de celule din corp.  

Potrivit cnn.com, medicii nu se pot pronunța dacă operația a fost sau  nu un succes, întrucât este nevoie de timp pentru ca transformarea să aibă loc.

Nouă alți pacienți își doresc să se supună aceleiași proceduri. Dacă se dovedește un succes, Coffey speră ca procedura să se transforme într-o intervenție de rutină, precum operația de cataractă, încheind astfel suferința a milioane de oameni.

Celulele stem pentru vindecarea orbirii

În 2012, John B. Gurdon și Shinya Yamanka au primit Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea și dezvoltarea celulelor stem pluripolente induse, care permit aproape oricărei celule să se „reprogrameze” într-o celulă stem.

Coffey a preluat descoperirea acestora, concepând tratamentul pentru degenerarea maculară cu celule stem. 

×