x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Chimicalele din creme şi roll-on-uri ne pot îmbolnăvi grav

Chimicalele din creme şi roll-on-uri ne pot îmbolnăvi grav

de Daniela Ivan    |    19 Iun 2017   •   08:20
Chimicalele din creme şi roll-on-uri ne pot îmbolnăvi grav
Sursa foto: sergeyryzhov/Getty Images/iStockphoto

Deodorantele şi cremele de plajă au devenit indispensabile pentru omul modern care trebuie să se protejeze de radiaţiile solare tot mai nocive, dar şi să miroasă tot mai bine când iese din casă. Totuşi, alegerea acestor cosmetice la întâmplare sau, mai grav, după criteriul preţului cel mai mic, ne poate aduce boli grave. Vorbim despre cancer, leziuni ale ficatului, infertilitate, tumori, oboseală cronică, insomnii etc. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi de ambalajele frumoase sau de mărcile de renume. Cel mai bine este să citim etichetele şi să învăţăm să le alegem pe cele mai puţin nocive şi mai potrivite pentru noi. Din păcate, foarte puţini dintre noi citesc etichetele de pe sticluţele sau de pe cutiile de cosmetice.

 

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a realizat studii pe câteva categorii de produse cosmetice care se comercializează în magazinele noastre. Multe dintre acestea sunt un amalgam de chimicale, unele cu efecte deosebit de negative asupra sănătăţii, în special asupra femeilor şi copiilor, dar şi a persoanelor predispuse la anumite afecţiuni. Atât uleiurile şi cremele pentru plajă, cât şi deodorantele conţin mai multe categorii de chimicale: conservanţi, coloranţi, parfumuri artificiale de care trebuie să ne ferim.

Cremele de plajă, atacă sistemul endocrin

Deşi sunt atât de necesare vară, uleiurile şi cremele de plajă au devenit tot mai greu de ales din cauza multitudinii de chimicale care sunt folosite la fabricarea lor, dar și a unor aspecte care țin de etichetare. APC România a analizat informaţiile de pe ambalajele a 46 de produse care se comercializează atât în marile magazine, cât şi în comerţul stradal, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Peste 57% dintre produsele analizate au parfum sintetic, 39% au în compoziție nanoparticule de dioxid de titan, 36% fenoxietanol, 16% coloranţi sintetici etc. Multe dintre cosmeticele pentru protecție solară sunt realizate cu nanoparticule care pot ataca creierul, inima, ficatul, pancreasul, plămânii, rinichii, stomacul și splina, se arartă în studiul citat. În plus, aceste substanțe organice complexe - acid sulfonic, benzofenonă, octisalat, oxibenzon, avobenzon, homosalat, octinoxat, octocrilena - au efecte dăunătoare, în principal, asupra sistemului endocrin, cu implicații asupra creșterii, a funcționării tiroidei, a funcției de reproducere etc. Alte astfel de substanțe, cum ar fi palmitatul retinil, sporesc riscul de cancer de piele.

De multe ori, cremele de plajă au în compoziţie parfumuri sintetice care conțin ftalați ce au rolul de a face persistent mirosul și să pătrundă foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă sau hiperpigmentare.

Deodorantele care aduc cancer şi diabet

APC a cumpărat din marile structuri comerciale 31 de deodorante tip roll-on şi le-a analizat compoziţia în cadrul unui studiu. Rezultatele au fost năucitoare: 77 % dintre deodorantele tip roll-on analizate conţin substanţe perturbatoare ale sistemului endocrin şi substanţe alergene. Mai concret, 29% dintre produsele analizate conțin BHT, o substanță cu potențial carcinogen, şi 23% au în compoziţie clorhidrat de aluminiu, o substanță cu potențial toxic asupra creierului.

În plus, multe deodorante conţin parfumurile sintetice, aşa-numitele fragrance, care, la rândul lor, conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. Au fost identificate următoarele substanțe aromatizante care pot provoca alergii: Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Coumarin, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene și Linalool.

“Având în vedere compoziția chimică a unor deodorante, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori”

conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori

Ce substanţe nocive trebuie evitate

  • Parfumurile sintetice (fragrance) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.

  • Conservanți care eliberează formaldehida (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil, urea). Aceștia eliberează încet, dar continuu cantități mici de formaldehidă, chimicală cancerigenă. Efectele toxice ale acestor conservanți sunt multiple: dermatite de contact, dureri articulare, alergii, depresie, dureri de cap, dureri în piept, infecții ale urechii, oboseală cronică, amețeală, insomnie.

  • Coloranții sintetici sunt folosiți cu scopul de a înfrumuseța aspectul compoziției. Aceștia conțin săruri ale metalelor grele care depozitează toxine în piele provocând acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mâncărimi la nivelul ochilor, iritații ale pielii și pot fi cancerigeni.

  • Parabenii sunt conservanți ce apar în cremele de plajă sub formă de „methyl-”, „ethyl-” și „propyl-paraben”. Provoacă alergii și probleme respiratorii. Dereglează sistemul hormonal, producând un exces de estrogen, ceea ce poate duce la cancer de sân. În plus, studiile arată că methylparabenul aplicat pe piele reacționează cu razele UVB, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură a pielii și la distrugerea ADN-ului. Din păcate, funcția parabenilor, adică cea de conservare a produselor cosmetice, a fost preluată de altă categorie de substanțe chimice, cunoscută sub denumirea de chelatori, și anume Tetrasodium EDTA sau Disodium EDTA. Deci, urmăriți pe eticheta cremelor și uleiurilor pentru plajă și aceste două substanțe!

  • Triclosanul poate modifica nivelul estrogenului în organismul unei femei, provocând apariţia unor trăsături masculine (creşterea masei musculare, mărirea pilozităţii în zone cum ar fi faţa, mâinile, pieptul etc.), iar în cazul bărbaţilor să crească nivelul testosteronului din organism, provocând sensibilităţi fizice sau psihice, stări de nervozitate şi irascibilitate.

  • BHT (Hidroxitoluen butilat) este un compus chimic utilizat ca antioxidant în produsele cosmetice, cu rol de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului în concentrații mari și apariția de tumori, poate produce astm și probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen şi posibil perturbator al sistemului endocrin.

  • Clorhidratul de aluminiu este un ingredient cu rol de antiperspirant, astringent şi deodorant. Deodorantele care conţin clorhidratul de aluminiu nu trebuie aplicate pe zone cu răni deschise, cum ar fi micile tăieturi provocate de lama de ras, iritaţiile sau coşurile. Aluminiul pătrunde în organism prin leziunile de la nivelul pielii şi poate provoca efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului. De aceea, Agenția Franceză de Siguranță Sanitară (AfSSAPS) le recomandă producătorilor de cosmetice reducerea la 0,6% a cantităţii de aluminiu din deodorante şi antiperspirante.

×