x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Chirurgie cu roboti si sisteme comandate robotic.

Chirurgie cu roboti si sisteme comandate robotic.

17 Mai 2011   •   18:21

In perioada 11-13 mai 2011, a avut loc la Atena editia a 6-a a Congresului Anual MIRA (Asociatia Internationala de Chirurgie Robotica Minim Invaziva). Incepand din 2004, intalnirile anuale MIRA reprezinta contextul ideal pentru schimbul de idei si de informatii intre toti cei implicati in robotica: medici chirurgi, ingineri si reprezentanti ai industriei. Anul acesta interactiunea a fost cu atat mai interesanta cu cat printre co-organizatori s-a numarat si CRSA (Asociatia de Chirurgie Robotica Clinica), o organizatie mai mica, dar extrem de activa in ceea ce privestea standardizarea si diversificiarea procedurilor robotice. Presedintele congresului in acest an a fost doctorul Konstantinos Konstantinidis, Atena, iar presedintele MIRA ,profesorul doctor Jacques Hubert, Nancy, Franta.

Cursurile precongres reprezinta deja o traditie care si in acest an a fost respectata, temele alese fiind: disectia pararectala robotica in domeniul chirurgiei colorectale, chirurgia complexa a leziunilor benigne si maligne ginecologice in chirurgia ginecologica si prostatectomia radicala, cistectomia si nefrectomia partiala in domeniul urologiei, chirurgia tumorilor benigne si maligne de pulmon si esofag in domeniu chirurgiei cardio-toracice. Dincolo de calitatea didactica a prezentarilor realizate de experti din fiecare domeniu, trebuie remarcat schimbul alert de opinii si comentarii la finalul fiecarui curs.

Noutati in acest an nu s-au lasat asteptate. Utilizarea sistemelor SILS comandate robotic (chirurgie laparoscopica printr-o incizie unica) a fost una dintre atractiile congresului, doctorul Vincent Obias de la Washington University prezentand lucrari exceptionale privind realizarea chirurgiei colorectale cu ajutorul acestor sisteme. Un alt moment deosebit a fost prezentarea remarcabila a profesorului doctor Piero Giulianotti privind utilizarea sistemelor robotice DaVinci in operatii complexe de chirurgie generala, in special duodenopancreatectomii cefalice si hepatectomii majore.

Alte momente interesante pe parcursul conferintei au fost: prezentarea noutatilor legate de chirurgia robotica transorala (TORS) pentru patologia ORL, studiile privind utilizarea chirurgiei robotice in spatiu, cercetarile privind noi sisteme robotice (ex. Raven si Sofie), utilizarea platformelor de simulare in chirurgia robotica pentru antrenamentul chirurgilor tineri sau pentru pregatirea dinaintea interventiei a chirurgilor cu experienta. De altfel, pe tot parcursul congresului s-a desfasurat Olimpiada de Robotica, un concurs la care au putut participa toti doritorii constand in efectuarea unor exercitii pe simulatorul Mimic.

Delegatia Romaniei a beneficiat de un loc special pe parcursul Congresului, fiind reprezentate centrele de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenta Floreasca si Spitalul Municipal din Cluj. Lucrarile prezentate au inclus experienta in chirurgie robotica in general, in chirurgia colorectala, chirurgia mediastinului, chirurgia splinei, chirurgia de perete si in tiroidectomia transaxilara. Prof. Dr. Irinel Popescu a fost invitat sa prezinte date despre organizarea programului de chirurgie robotica in Romania, deoarece tara noastra beneficiaza de o activitate extrem de diversa si dinamica in domeniu ce include chirurgie viscerala, urologica, toracica si ginecologica.

Anul viitor a 7a editie a Congresului Anual MIRA se va organiza la Baltimore in SUA intre 11-13 Aprilie 2012. (M.M.)

×