FRUMUSETE
Chirurgia estetica nu mai este un domeniu exclusivist. In prezent, nu doar vedetele sau cei bogati isi permit o operatie estetica, ci si oamenii obisnuiti care considera ca imaginea de sine este foarte importanta.
Turism de infrumusetare
Din ce in ce mai cunoscuta in ultimii 15 ani, chirurgia estetica se afla in plina dezvoltare in Statele Unite, Europa si chiar in unele tari din Asia si Africa, unde preturile convenabile ale interventiilor au dus la aparitia asa-numitului "turism de infrumusetare". Aceasta practica exista si in tara noastra, datorita preturilor mai mici cu 20%-35%, in medie, fata de cele practicate in Occident. In afara preturilor convenabile, calitatea serviciilor medicale este similara cu cele din strainatate. In plus, strainii pot impleti utilul cu placutul, deoarece in perioada de convalescenta, intre operatie si scoaterea firelor, pacientii pot vizita diverse zone turistice. Evolutia chirurgiei estetice in tara noastra este prezentata de dr. Radu Voicu, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Universitar CF 2 din Bucuresti. "Dupa â90, chirurgia estetica a inceput sa prinda contur in Romania, iar aceasta formare a durat cam cinci-sase ani. In prima etapa, nici medicii si nici pacientii nu stiau multe despre aceasta specialitate decat din auzite. Accesul la informatii a permis celor doua categorii - medici si potentiali pacienti - dezvoltarea acestei activitati. Medicii au progresat profesional prin accesul la informatii de specialitate, posibilitatea de a pleca la specializari in clinici din strainatate, de a participa la congrese. Populatia a inceput sa primeasca informatii despre ce face, cui se adreseaza aceasta specialitate si ce rezultate se obtin. In timp, aceste rezultate au inceput sa se vada, astfel incat chirurgia estetica a cunoscut un boom in ultimii ani". Potrivit chirurgului Radu Voicu, acest domeniu se va afla in continuare pe o panta ascendenta. De ce? Pentru ca generatiile tinere care au un grad de informare, educatie si cultura actualizat cu epoca moderna ajung la varstele potrivite pentru aceste tipuri de interventii. In plus, chirurgia estetica nu mai este un subiect tabu si o zona a vietii la care au acces numai cei bogati si celebri. Pe de alta parte, tot mai multi isi depasesc frica de operatie gandind astfel: "Prietena mea s-a operat, este OK, asa ca pot sa fac si eu operatia pentru a schimba ce nu-mi place". Un alt argument in favoarea ascensiunii acestui domeniu este reprezentat de preturile operatiilor estetice, care au devenit mai accesibile prin cresterea veniturilor populatiei, dar si prin aparitia creditelor pentru nevoi personale.
Sani, nas, riduri
Majoritatea celor care apeleaza la chirurgie estetica sunt femei (90%). In topul operatiilor facute de femei se afla lipoaspiratia, apoi marirea sanilor, ridicarea sanilor, corectarea nasului, tratarea ridurilor. Ce-si doresc femeile? Sa-si imbunatateasca imaginea de sine, sa-si mentina sau sa revina la imaginea mai buna din trecut cu ajutorul tratamentelor impotriva imbatra-nirii. Si barbatii au grija de propria imagine, dr. Radu Voicu spunand ca 10% din operatiile estetice din tara noastra sunt adresate sexului puternic. Astfel, din ce in ce mai multi barbati se hotarasc sa spuna adio urechilor clapauge, grasimii de pe abdomen, nasului stramb sau cheliei. Mai mult decat atat, barbatii sunt extrem de preocupati de imaginea masculinitatii. Acestia au la dispozitie ginecomastia, operatia de marire a organului sexual.
STIRI
|
CLASAMENT. Pe primul loc n topul operatiilor estetice se situeaza Statele Unite ale Americii, cu peste 43% din totalul interventiilor realizate n lume. Pe locul doi se afla Europa, cu peste 33%, urmAnd n ordine tarile asiatice (16%) si africane (4%). In Occident, o operatie de corectare a nasului costa aproximativ 5.000 de euro, iar un implant mamar ajunge la peste 6.000 de euro. Pentru o injectie cu toxina botulinica se platesc 800 de euro.
Citește pe Antena3.ro |