x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş pregăteşte primul caz de transplant din Registrul Naţional de Donatori

Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş pregăteşte primul caz de transplant din Registrul Naţional de Donatori

17 Sep 2016   •   22:15
Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş pregăteşte primul caz de transplant din Registrul Naţional de Donatori
Sursa foto: pixabay.com

Şeful Secţiei Clinice de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, profesor doctor Benedek Istvan, a anunţat sâmbătă, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, că la Târgu Mureş, după 15 ani de la demararea acestei activităţi, se pregăteşte efectuarea primului transplant cu celule stem compatibile identificate în Registrul Naţional de Donatori.

Dr. Benedek Istvan a arătat că în cei 15 ani de la începerea activităţii de transplant medular la Târgu Mureş s-a apelat foarte mult la membri ai familiilor pentru donarea de celule stem, precum şi la registrele internaţionale, iar abia în acest an s-a putut găsi un donator compatibil cu un bolnav internat la Târgu Mureş în Registrul Naţional de Donatori.

''Dacă în urmă cu câţiva ani găseai familii numeroase şi reuşeai să faci transplantul, acum, din păcate, nu mai sunt, iar singura posibilitate este să ai cât mai mulţi donatori şi atunci poţi intra în Registrul European de Donatori unde ai mult mai multe şanse de a găsi donatori compatibili. Sunt mândru de echipa mea şi cred că va putea duce mai departe ce am început împreună. (...) Acum începe să se formeze Registrul Naţional de Donatori, iar cu cât dai mai mult când e nevoie pentru alţii, cu atât primeşti mai mult în schimb. Avem colaborări internaţionale foarte bune, vom avea primul caz de transplant din Registrul Naţional de Donatori - până acum am primit grefe din Polonia, din Germania şi asta e un lucru foarte bun'', a arătat şeful Secţiei Clinice de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă.

Dr. Benedek Istvan a spus că la Târgu Mureş, în materie de transplant de celule stem, se lucrează la nivel mondial, că aceasta este consecinţa unei munci de circa 30 de ani, iar în cei 15 ani de la începerea efectivă a activităţii aici au beneficiat de transplant peste 400 de persoane.

''Încep să reprezint trecutul. (...) Reprezint trecutul, fiindcă tot demersul l-am început cu 30 de ani în urmă, când am făcut rezidenţiatul în Hematologie la Bucureşti şi acolo deja erau toate condiţiile să se facă transplantul. După ce am vizitat alte centre din Occident am văzut că nu este mare filosofie şi dacă avem pregătire şi condiţii putem să facem şi noi. După 15 ani de demersuri, am reuşit să demarăm şi în 2001 am făcut primul transplant. Cu 15 ani în urmă visul s-a realizat şi sunt mândru de asta. Am reuşit să închegăm o echipă, pentru că un medic nu poate să facă un transplant, e nevoie de o echipă - şi acum putem să ne mândrim că suntem cel mai bun centru din ţară în care am făcut peste 400 de transplanturi în ultimii 15 ani. Lucrăm la nivel mondial, iar singura problemă foarte mare este că avem nevoie de donatori, pentru transplant alogen ai nevoie de donatori'', a susţinut dr. Benedek Istvan.

Unul dintre pacienţii care a beneficiat de un transplant de celule stem după ce a fost diagnosticat cu leucemie, Şerban Constantin, specialist în managementul proiectelor în cadrul Primăriei Târgu Mureş, a declarat sâmbătă că fără donatori viaţa sa nu ar fi putut fi salvată şi din acest motiv a îndemnat populaţia să se înscrie în Registrul Naţional de Donatori.

''A fost un şoc să ţi se pună un diagnostic, la 30 de ani, că mai trăieşti două luni. Pentru mine a fost un şoc, mai ales când ai o familie, dar acest act de donare şi transplantul de celule stem pentru mine a însemnat o a doua şansă la viaţă. Am o viaţă normală acum după acest transplant, pot să fac orice şi îi îndemn pe cei sănătoşi să meargă să se înregistreze pentru că pot să salveze o viaţă. Altfel un pacient bolnav de leucemie este sortit morţii. Mă bucur că există această şansă şi în România, mă bucur şi le mulţumesc pe această cale tuturor donatorilor, celor care m-au ajutat. Am numărat pungile de sânge şi de trombocite pe care le-am primit: au fost 60, ceea ce înseamnă 60 de donatori. Deci 60 de oameni din Târgu Mureş au contribuit la salvarea vieţii mele, în plus am avut o soră care a fost compatibilă şi a putut dona celule stem. În urmă cu 4 ani nu exista acest registru al donatorilor, aşa că a fost singura şansă pentru mine. Îndemn pe toată lumea - nu o păţească nimic - mergeţi la Centru de Transfuzii şi donaţi sânge, înscrieţi-vă în acest registru pentru că aduceţi un aport salvării unor vieţi'', a arătat Şerban Constantin.

Sursa: AGERPRES

×