Copiii care nu reusesc sa se integreze intr-un grup de prieteni pot fi afectati de obezitate sau alte probleme de sanatate la maturitate, au aflat de curand cercetatorii suedezi de la Karolinska Institute.
Izolarea, respingerea de catre colegi sau prieteni nu este doar un sentiment dificil pentru copii, ci poate deveni pe termen lung cauza unor boli. Studiul suedez, publicat in revista PloS ONE, arata ca izolarea sociala din copilarie se asociaza mai tarziu cu o serie de afectiuni precum obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul sau hipercolesterolemia.
Autorii studiului au monitorizat starea de sanatate si modul de viata a 900 de persoane. Subiectii au participat voluntar la acest studiu de la varsta de 16 ani pana la 27 de ani. La inceput au luat parte la studiu si profesorii acestora, care au fost chestionati cu privire la integrarea elevilor si despre personalitatile lor, daca sunt introvertiti sau extrovertiti. La maturitate, subiectii au fost supusi unor teste si analize medicale. Rezultatele au aratat ca aceia care in timpul scolii erau introvertiti, singuratici prezentau mai multe riscuri comparativ cu cei care nu aveau probleme de integrare de a suferi de obezitate si sindrom metabolic. Acest risc este de trei ori mai mare in cazul femeilor decat al barbatilor.
Mai multi factori pot explica acest fenomen, sustin cercetatorii suedezi. Sentimentul de singuratate duce la cresterea nivelului de cortizol, hormonul stresului. De aceea, tinerii izolati, retrasi, introvertiti isi gasesc refugiul in mancare, devin victime ale sedentarismului si astfel multi dintre ei ajung la 30 de ani sa sufere de obezitate, hipertensiune arteriala, diabet, dislipidemie. Asa se explica aparitia unui infarct sau accident vascular cerebral la varste tinere.
In Romania, 10-15% dintre scolari sunt supraponderali si obezi
In tara noastra, un studiu efectuat de IOMC si UNICEF in 2010 arata ca prevalenta obezitatii la scolari este crescuta. Aproape 15% dintre scolarii cu varste intre 6 si 13 ani din 11 judete ale tarii sunt supraponderali si obezi, potrivit studiului despre care ne-a vorbit doctor Michaela Nanu, medic primar endocrinolog, cercetator stiintific la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu' (IOMC). In ceea ce priveste aspectul psihologic al obezitatii la copii, medicul spune ca un copil obez intra intr-un cerc vicios. El se simte privit altfel de colegi, poate fi exclus din grupul de prieteni, devine victima glumelor si comentariilor rautacioase din clasa lui. Iata de ce multi copii grasi ajung sa se izoleze. Asta inseamna insa o mare capcana, considera medicul. Deoarece cu cat copilul este mai retras, cu atat creste riscul de a acumula mai multe kilograme, fiindca el prefera sa stea singur in casa la calculator sau televizor si sa rontaie snacksuri, in loc sa iasa la joaca, sa faca miscare impreuna cu ceilalti semeni de varsta lui. Or, fara miscare nu se poate vorbi de combaterea obezitatii la copil. Activitatea fizica si regimul alimentar (care la copil inseamna mai ales corectarea greselilor alimentare ce duc la un surplus de calorii) sunt esentiale in tratamentul obezitatii, spune doctor Michaela Nanu. Ea ne reaminteste ca obezitatea, inclusiv pentru copii si adolescenti, nu este doar o problema estetica, de "look', ci una care determina complicatii serioase: de la diabet, hipertensiune, tulburari respiratorii si ortopedice pana la despresie si stima de sine scazuta.
Pentru a trata un copil obez e nevoie adesea de o echipa multidisciplinara, compusa din medici de diferite specialitati, psiholog, kinetoterapeut. La IOMC exista o astfel de echipa specializata, care initiaza tratamentul obezitatii la copil printr-un regim igieno-dietetic personalizat.