x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Copilaria din amintiri

Copilaria din amintiri

de Paula Anastasia Tudor    |    19 Aug 2006   •   00:00
Copilaria din amintiri

IN MEMORIA LUI VLADUT
Pentru noi a fost frumos... mai ales acum, cand privim inapoi. Dar e firesc sa te uiti duios spre copilarie. si adultii de maine vor privi la fel catre copilaria lor.
IN MEMORIA LUI VLADUT
Privind inapoi... M-am cufundat in ultimul timp adanc in copilarie. In copilaria de ieri si in cea de-acum. Am facut comparatii... E inevitabil. Timpurile sunt atat de diferite! Noi eram multumiti cu ceea ce aveam, pentru ca nu aveam incotro. Eram intr-o lume atat de bine izolata, ca tentatiile ramaneau afara. Se mai strecurau din cand in cand inauntru pe usa lasata intredeschisa de vreun vaporean care aducea copiilor lui lucruri nemaivazute de noi, ceilalti. In rest, aveam toti aceleasi posibilitati. In pauza dadeam fuga la cofetarie, unde mancam amandine, dupa care ieseam in graba, nu inainte de a innoda linguritele. (Ne scoteau din minti linguritele alea din aluminiu - nu puteai sa tai din prajitura fara sa se indoaie! Dar le-am venit noi de hac!) Eram cam toti la fel, mai ales la scoala, unde, cu acele uniforme, nu aveam cum sa jinduim dupa blugii de firma ai lui X sau Y. Iar la joaca toate hainele, indiferent cat de aratoase ar fi fost, deveneau in scurt timp prafoase, patate, zdrelite... La ora de educatie fizica ni se cereau "tricouri albe si chiloti negri" si nu pot spune ca scormoneam invidiosi cu privirea dupa sigle care ne erau pe-atunci straine. (Mi-aduc aminte ca o data, la ora de sport, profa s-a luat de mine ca n-aveam tricou alb, ci unul mai degraba alb-unt cu epoletii crem. si-atunci i-am spus si eu ca asta e cel mai alb pe care-l am, ca daca vrea unul alb, poate sa-mi cumpere... si-asa m-am ales cu un 9 la purtare.)

A fost si asta un lucru bun (asta daca vrei sa privesti doar partea plina a paharului) - ne-a stimulat imaginatia. Pentru ca nu gaseam haine pe gustul meu, am inceput sa mi le fac. Bluzele si fustele pe care mi le cumpara mama cadeau victime foarfecelui, masinii de cusut si galusului, spre disperarea ei. Ori capatau forme sau culori diferite, ori isi pastrau forma, dar isi schimbau mult dimensiunile. Se faceau nu numai schimburi de timbre sau de servetele, ci si de haine. Fratele meu si-a schimbat pantalonii modificati de el - din drepti in bufanti, pe care brodase la mare arta o sigla celebra - pe o pereche de talpi Otter (pentru care si-a facut niste fete de blug a-ntaia).

Pentru noi a fost frumos... mai ales acum, cand privim inapoi. Dar e firesc sa te uiti duios spre copilarie. si adultii de maine vor privi la fel catre copilaria lor.

Vremurile si decorurile se schimba. Daca noi ne-am imbogatit imaginatia datorita cartilor si a lipsurilor pe care trebuia sa le compensam cu ceva, copiii de azi si-o imbogatesc gandindu-se la noi sof-uri si hard-uri - chestiuni de care multi dintre noi sunt depasiti. In copilarie, imaginatia e doldora, indiferent de vremurile in care se desfasoara. Iar fiecare parinte doreste pentru copilul lui o copilarie mai frumoasa si mai bogata decat cea pe care a avut-o el.

Si totusi acum e mult mai greu decat atunci. Ei au acum o sumedenie de tentatii la care, de cele mai multe ori, nu au acces. Noi n-am avut. Multi dintre ei trebuie sa munceasca pentru a-si lua un blug mai de soi sau un telefon cu camera, ca sa nu fie scosi in afara gastii si dispretuiti. Atunci nu se-ntampla asa ceva. Cei care aveau erau mult mai putini.

Sunt diferiti de noi, asculta o muzica ce de multe ori ne zgarie timpanele. Dar si noi am fost la fel pentru parintii nostri. Acum ne socheaza cand le vedem crestele tepoase, galbene, rosii sau verzi, cerceii ce sunt infipti in corp in locuri din cele mai neasteptate, jeansii noi cu iz de terfeleala. Dar ce au zis parintii nostri cand ne-au vazut tunsi punk sau break, cu un cercel in ureche, cand ne vedeau cum ne spargem in "break-dance", ei care erau obisnuiti cu ceaiuri dansante si rock&roll ascultat la difuzor?

Exista totusi si trasaturi comune generatiilor de ieri si de azi. Placerea de a te intalni cu prietenii, de a iesi afara la batut mingea sau la jucat carti... sau pur si simplu de a sta la taifas. Plus galetile cu apa aruncate de vecinii de la parter deranjati de forfota de sub geamul lor. Doar ca acum, daca nu poti iesi cu prietenii, te poti intalni cu ei pe mess.
×
Subiecte în articol: pagina de suflete