|
|
"Fiul meu plange din orice, vine de la scoala si se inchide in camera lui, nu vrea sa imi vorbeasca⦠Nu mai stiu ce sa fac!" Multi parinti se plang astfel de copiii lor care au ajuns la varsta adolescentei. Tinerii cu varsta de 14-18 ani traiesc o permanenta criza de identitate, o dorinta continua de a-si exprima personalitatea. Faptul ca sunt nevoiti sa depinda de familie si ca trebuie sa accepte regulile impuse de parinti reprezinta probleme curente ale adolescentilor. Adevaratele probleme incep insa atunci cand tanarul devine depresiv, adica in momentul in care tristetea lui devine patologica.
Depistare precoce
Depresia poate fi usoara, moderata si severa. Depresia usoara, care este mai lesne de tratat, se poate manifesta pur si simplu prin izolare si oboseala nejustificata. In aceasta faza, adolescentul poate sa isi piarda interesul si bucuria pentru anumite lucruri si actiuni care inainte ii faceau placere. De foarte multe ori, acesti adolescenti sufera un regres scolar, explicatia fiind ca depresia este adesea insotita de lentoare ideatica si lipsa de interes. Depresia se poate asocia cu anxietate (frica fara motiv), fobie sociala si scolara sau chiar panica. "Parintii trebuie sa fie extrem de vigilenti si sa observe aceste schimbari din viata copilului lor inca din prima faza", recomanda doctorul Mihaela Poppa, medic primar, specialitate in neurologia si psihiatria copilului si a adolescentului in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Depistarea depresiei usoare este insa destul de dificila, pentru ca in acest prim episod adolescentul functioneaza totusi la parametrii normali: merge la scoala, se ocupa de treburile domestice, isi ajuta parintii la diverse activitati. "Deseori, acesti copii sunt apatici, lipsiti de vointa, lucruri care i-ar putea cataloga drept dezinteresati de scoala", precizeaza dr. Mihaela Poppa.In episodul depresiv moderat simptomele se accentueaza. Un semnal de alarma pentru familie trebuie sa fie tulburarile de somn, trezirea matinala sau, dimpotriva, somnul mult prea prelungit. Timpul indelungat petrecut in fata calculatorului se traduce prin tendinta la izolare, care creste in etapa moderata a depresiei. Tot in aceasta faza pot aparea perturbari ale conduitei alimentare: adolescentii nu mai mananca, slabesc, nu mai au pofta de mancare. Fetele pot suferi de anorexie.
Citește pe Antena3.ro
Se poate ajunge la suicid
Cea mai grava forma a depresiei este cea severa, care poate fi sau nu insotita de simptome psihotice.Adolescentul are o expresie a fetei care arata permanent o tristete si o suferinta inexplicabile.
|
CAUZE. Depresiile pot fi mostenite, dar si dobandite in timp. Un factor foarte important este mediul in care tanarul a crescut. Tonusul parintilor influenteaza foarte mult comportamentul si sanatatea psihica a copiilor lor. Parintii depresivi vor avea copii depresivi. Pe de alta parte, dr. Mihaela Poppa precizeaza ca daca o mama si-a crescut copilul lasandu-i personalitatea sa se dezvolte, permitandu-i sa intre in competitie cu cei de varsta lui, este putin probabil ca va avea un adolescent depresiv. Prin foarte multa comunicare si intelegere din partea familiei, depresia se poate evita.
ASCUNS. Depresiile apar mai ales primavara si toamna si pot lua mai multe forme. Exista, de exemplu, depresia reactiva, care poate aparea in cazul pierderii cuiva drag: unul dintre parinti, o ruda apropiata. Un alt fel de depresie este cea mascata prin afectiuni somatice. In aceasta situatie, adolescentul ajunge la spital acuzand dureri de stomac, intepaturi in inima sau migrene. Insa in spatele acestor simptome se ascunde o depresie. Adolescentii nu constientizeaza depresia. De cele mai multe ori ei o resimt ca pe un disconfort psihic, care merge pana la durere fizica. De aceea, parintii trebuie sa fie foarte atenti si sa comunice permanent cu copiii. |