TERAPII ALTERNATIVE
Prin anii â70, cand se afla la Institutul de Patologie Comparata din Franta, Mircea Ciuhrii a avut ideea geniala de a studia insectele. Astfel, dupa indelungi cercetari, a devenit deschizator de drumuri prin obtinerea de medicamente si creme din tesuturi de insecte.
DANIELA SONTICA
Pe Terra traiesc peste 1,5 milioane de specii de insecte. Cele mai multe dintre acestea ne produc o senzatie de repulsie si, pe buna dreptate, deoarece unele, cum sunt mustele, tantarii si gandacii de bucatarie, sunt purtatoare de boli. Pana la academicianul roman Mircea Ciuhrii nimeni nu s-a gandit ca aceste vietati ar putea fi o sursa inestimabila de substante biologice active. Adica vindecatoare.
Jos bisturiul!
Lipoproteinele, enzimele si celelalte elemente pe care le extrage din insecte nu mai traiesc in alte organisme vii. Foloseste anumite specii de insecte aduse din Brazilia, dar si de la noi, pe care le creste intr-un mediu absolut steril. "Arta" consta in a izola substanta dorita intr-un timp anume, deoarece aceasta se modifica morfologic in corpul insectei in numai cateva ore. Apoi, prepararea medicamentelor are loc printr-o tehnologie asemanatoare cu cea prin care se produc medicamentele de sinteza. "Preparatele cheratolitice vor inlocui probabil in viitor operatiile chirurgicale. Omul nazuieste de mult timp sa scape de operatii, iar prin produsele noastre vom reusi acest lucru", spune prof. dr. Mircea Ciuhrii, doctor in biologie.Citește pe Antena3.ro