x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu acupunctura nu dormi ca pe ace

Cu acupunctura nu dormi ca pe ace

de Georgeta Licsandru    |    28 Feb 2006   •   00:00
Cu acupunctura nu dormi ca pe ace
TERAPII COMPLEMENTARE
De cateva zile adorm foarte greu, ma trezesc de mai multe ori pe noapte! Nu stiu ce sa ma mai fac, dar parca nu as lua din prima somnifere! - se plang foarte multe persoane. "Daca este o insomnie relativ recenta, necomplicata, cauzata de stres, de oboseala, atunci se rezolva destul de repede cu ajutorul acupuncturii si fara a apela deloc la somnifere", afirma dr. Alice Popescu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

Stresul

Cele mai multe cazuri de insomnie sunt provocate de stres, de suprasolicitare, de unele tulburari de natura emotionala. Pentru ca pacientul sa aiba un somn linistit se fac serii de cate zece sedinte de acupunctura. Daca insomnia a aparut de putin timp, iar pacientul are o stare de sanatate buna, o serie de zece sedinte de acupunctura este suficienta. "Am avut cazuri de tineri care au scapat de insomnie dupa trei-patru sedinte. Am facut totusi intreaga serie de zece sedinte pentru a ne asigura ca simptomele nu vor aparea din nou. Pentru ca, dupa ce pacientul revine la modul de viata obisnuit, este posibil ca stresul, suprasolicitarea sa reapara si o data cu ele si insomnia", precizeaza dr. Alice Popescu.

Insomnie de mai multi ani

Numerosi pacienti apeleaza la acupunctura dupa ce au luat somnifere mai multi ani si nu au reusit sa aiba bucuria unui somn odihnitor. In aceste cazuri sunt recomandate doua-trei serii de sedinte de acupunctura, cu pauze de doua saptamani intre ele. Pacientul isi recapata somnul linistit in timp. Tratamentul medicamentos nu este intrerupt de la inceput. Doza este redusa treptat. Bolnavul poate renunta la somnifere numai dupa cateva luni. In unele cazuri, medicamentele pot fi inlocuite treptat cu remedii homeopatice sau cu produse pe baza de plante.

In timpul sedintelor de acupunctura se actioneaza in principal asupra punctelor corespunzatoare organelor in suferinta si doar dupa aceea asupra punctelor care reduc simptomele. Punctele care influenteaza sistemul nervos se afla in zona capului sau a urechii, dar si la extremitatile membrelor: de la coate in jos sau de la genunchi in jos.

DEPRESIA. Una dintre cele mai frecvente cauze ale insomniei este depresia. Tulburarile depresive usoare si insomnia, care apar ca raspuns la stres (divort, pierderea locului de munca), se rezolva usor in cateva sedinte de acupunctura. Formele de depresie endogena (cauzata nu de stres, ci de un dezechilibru al reactiilor chimice din creier) nu pot fi tratate prin acupunctura. In asemenea cazuri, prin acupunctura se poate obtine un raspuns mai bun la tratament, o reducere a efectelor secundare ale medicamentelor.

ASTENIA. Printre simptomele asteniei de primavara se numara si insomnia. "In aceste cazuri ar fi bine sa facem preventiv cateva sedinte de acupunctura. Astenia este determinata de tulburari care incep inainte de venirea primaverii. De aceea este indicat sa facem o echilibrare energetica inainte de incalzirea vremii, inainte sa se instaleze simptomele de oboseala, de insomnie", ne sfatuieste dr. Alice Popescu.
×
Subiecte în articol: acupunctura sedinte