x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu alge slabesti sanatos

Cu alge slabesti sanatos

de Georgeta Licsandru    |    23 Aug 2005   •   00:00
Cu alge slabesti sanatos
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Alge marine uscate sau suplimente nutritive cu extract de alge marine... Foarte putini dintre noi stiu ca algele marine uscate se gasesc si in unele supermarketuri si ca ele sunt foarte bune pentru sanatatea noastra. Cele mai utilizate sunt algele de apa sarata. Sunt sarace in grasimi, dar bogate in saruri minerale (potasiu, iod, magneziu, calciu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, siliciu, fosfor, bor), fibre alimentare (alginati, laminarina, fukoidan), vitamine (A, B, C, E), aminoacizi si proteine. Toate foarte usor asimilate de catre organismul uman.

Elimina toxinele


Dintre algele marine, mai valoroase sunt cele brune. "Algele marine brune, din zonele nepoluate, contin substante extrem de valoroase pentru organismul uman. Mineralele, vitaminele continute de alge fac din ele unul dintre alimentele cu proprietati antioxidante deosebite, recomandate pentru scaderea colesterolului si pentru eliminarea din organism a metalelor grele si a toxinelor care provin din fumatul activ sau pasiv", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Alginatii, fibre alimentare care se gasesc in algele brune, sunt utilizati in industria alimentara ca aditivi naturali in diferite produse. Alginatii au capacitatea de a absorbi din organism metalele grele, substantele toxice (plumb, mercur, pesticide, micotoxine etc.). Dupa ce isi indeplinesc misiunea de detoxifiere, organismul elimina alginatii impreuna cu toxinele.

Algele marine sunt incluse si in regimurile de slabit. Ele induc senzatia de satietate foarte rapid, in vreme ce aportul caloric este scazut. De aceea, consumul de alge marine este o modalitate de a slabi sanatos, contribuind la diminuarea tesutului adipos si la cresterea fermitatii si a elasticitatii pielii. In Orient, acolo unde sunt cei mai mari consumatori de alge marine, cazurile de obezitate sunt foarte rare. Algele sunt recomandate pentru stimularea functiilor hepatice, pentru tratamentul afectiunilor glandei tiroide, al nodulilor limfatici si afectiunilor pielii, parului sau unghiilor. "Alga bruna Laminaria este recomandata pentru proprietatile sale anticoagulante si pentru combaterea tulburarilor hormonale. De asemenea, rezultate foarte bune se obtin si in cazul hipertensiunii, anemiei, tulburarilor de deglutitie, afectiunilor prostatei, prevenirii cancerului si osteoporozei, precum si diminuarii efectelor devastatoare ale fumatului activ si pasiv. Laminaria este folosita in prepararea mancarurilor de legume (supe, salate), imbunatatind gustul acestora", arata prof. dr. Mencinicopschi.

Previne cancerul


Algele marine previn afectiunile cardiovasculare, renale, oculare, pulmonare si imbatranirea prematura. In acelasi timp, fibrele alimentare continute de acestea impiedica depunerea de grasimi pe peretii vaselor sangvine, reducand riscul de ateroscleroza si de infarct miocardic. Algele marine crude reprezinta un scut impotriva cancerului. Cercetatorii japonezi au descoperit o incidenta scazuta a cancerului in insula Okinawa. Dupa studierea obiceiurilor alimentare ale acestei populatii s-a stabilit o corelatie intre numarul mic de cancere si consumul de alge brune crude. In compozitia acestora se gaseste o polizaharida (fukoidanul) care distruge celulele canceroase. Daca insa algele sunt fierte, aceasta substanta este distrusa.

SFATUL MEDICULUI


"Suplimentele nutritive pe baza de alge marine sunt prescrise persoanelor care traverseaza perioade deosebite: in cazul sportivilor, persoanelor surmenate, cu lipsa de calciu, magneziu si iod.
Algele marine brune contribuie la restabilirea echilibrului lichidelor in organism, dupa efort fizic prelungit in conditii de temperaturi foarte ridicate.
Nutrientii din algele marine blocheaza substantele radioactive, componentele cancerigene vehiculate prin fumul de tigara, apoi le elimina din organismul fumatorilor activi si pasivi.
Din cele peste 150 de substante chimice care se regasesc in tigara, 30 sunt cancerigene. Astfel, consumatorii de alge marine sunt mai protejati impotriva bolilor cauzate de fumat", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

IODUL. In algele marine brune se gaseste iod intr-o forma foarte usor asimilabila. Motiv pentru care sunt indicate in profilaxia gusei (cresterea in volum a tiroidei) si hipotiroidiei (activitate redusa a tiroidei). Algele pot fi mancate fie crude, uscate, fie sub forma de suplimente nutritive.
Atentie, suplimentele sunt contraindicate persoanelor cu intoleranta la iod, celor care sufera de hipertiroidie, cancer tiroidian, pielonefrita cronica acutizata sau de sindroame de malabsorbtie!

CELULITA. Femeile care mananca alge marine sunt ferite de celulita. Treptat, pielea cu aspect de coaja de portocala isi recapata netezimea. Algele ajuta la refacerea elasticitatii pielii dupa dietele de slabit, la restabilirea tonusului glandelor mamare si a abdomenului. Componentele active ale algelor marine normalizeaza metabolismul la nivel celular, stimuleaza microcirculatia, imbunatatesc tonusul muscular.
×
Subiecte în articol: alge algele marine