x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu gripa porcină, la medicul de familie

Cu gripa porcină, la medicul de familie

de Magda Marincovici    |    03 Noi 2009   •   00:00
Cu gripa porcină, la medicul de familie
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Persoanele care prezintă febră (37,5 - 38 grade Celsius, la început), stare generală alterată, secreţii nazale trebuie să se izoleze la domiciliu şi să ia legătura cu medicul de familie. Este apelul către populaţie lansat de profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.



Persoanele care dezvoltă viroze, primul lucru pe care trebuie să-l facă este să se izoleze la domiciliu. Al doilea lucru: să ia legătura cu medicul de familie, care va stabili, împreună cu pacientul, ce anume se impune.

Limitarea răspândirii virusului

Scopul apelului lansat de autorităţi este de a limita circulaţia virusului. În momentul de faţă, în ţara noastră există două focare de gripă A/H1N1: la Iaşi şi la Bucureşti. De asemenea, au apărut şi forme severe de gripă nouă. La Bucureşti (caz autohton) şi la Cluj (caz de import, cu boli asociate) sunt spitalizaţi, la terapie intensivă, doi pacienţi cu forme severe de infecţie cu A/H1N1. Forma severă de gripă A/H1N1 presupune administrarea de oxigen şi ventilaţie mecanică. În aceste cazuri, aerul pătruns în plămâni este insuficient şi organismul se sufocă. Prof. dr Adrian Streinu Cercel atrage atenţia că, într-un procent însemnat dintre cazuri, virusul A/H1N1 este asociat cu forme subclinice, adică omul duce gripa pe picioare. Dar tocmai aceste persoane sunt periculoase pentru cei din jur, întrucât transmit virusul.

Campania de vaccinare împotriva gripei porcine va începe în România la 1 decembrie, urmând ca elevii să fie vaccinaţi începând de la 4 ianuarie. În cadrul campaniei de vaccinare împotriva virusului A/H1N1, Ministerul Sănătăţii are în plan vaccinarea a trei milioane de copii instituţionalizaţi, iar preşcolarii, elevii şi studenţii vor fi vaccinaţi gratuit. "Ne aşteptam să apară mai multe cazuri de gripă nouă o dată cu sezonul rece. Problemele au coincis cu începerea noului an şcolar. Ne concentrăm acum pe focare locale, pentru că noile cazuri nu mai au legătură cu vizitele în străinătate, se transmit la nivel local", a declarat prof. dr Streinu Cercel pentru Realitatea Live Net.

În prezent, în ţara noastră sunt confirmate 441 de cazuri de gripă A/H1N1. Prof. dr Streinu Cercel spunea la Realitatea Live Net. că maxim 30% din populaţia activă din România ar putea fi afectată de gripa nouă, iar rata de mortalitate ar putea ajunge la 2,5%.

BULGARIA. Cinci şcoli au fost închise, pentru prima oară în Bulgaria, din cauza gripei A/H1N1, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Sofia. Un bărbat în vârstă de 32 de ani a decedat din cauza gripei H1N1 luni. Bărbatul locuia la Sofia, s-a îmbolnăvit de pneumonie şi nu a urmat un tratament medical. Acesta este cel de-al doilea deces anunţat în Bulgaria, provocat de gripă.

SUA. Barack Obama a decretat stare de urgenţă sanitară în SUA, după ce gripa nouă a făcut peste 1.000 de morţi. Declaraţia califică situaţia drept "urgenţă naţională" şi sporeşte capacităţile centrelor medicale în a gestiona afluxul de pacienţi atinşi de virus, permiţându-le să desfăşoare operaţiuni de urgenţă fără să se conformeze anumitor exigenţe federale.

×
Subiecte în articol: recomandări