ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Cand ne gandim la Sarbatori, este imposibil sa nu ne vina in minte mesele imbelsugate ce se inlantuie unele dupa altele. Nici nu trecem bine de Craciun si de Sfantul Stefan ca trebuie deja sa alcatuim meniul pentru masa festiva de Revelion. Aceasta "aglomerare" a Sarbatorilor ne poate cadea greu la stomac.
Dar cine spune ca masa festiva nu poate fi cumpatata? Este nevoie doar de putina atentie la ceea ce servim. Nu numai cantitatile foarte mari de alimente consumate, ci si consistenta lor sunt de natura sa provoace probleme digestive, hepato-biliare sau renale. In plus, persoanele care nu au o sanatate de fier trebuie sa fie cu bagare de seama.
Mancati cu masura!
Pentru cei care se stiu cu diferite afectiuni digestive, chiar usoare, medicul nutritionist Nicoleta Mihaela Mindrescu de la Institutul "N. Paulescu" recomanda anumite masuri de genul administrarii unui pansament gastric, a unui supliment de enzime care sa favorizeze digestia. Persoanele care stiu din start ca au probleme cu bila sau cu pancreasul e bine sa aiba in minitrusa medicala medicamentele de care au nevoie.
|
SFATURI. Nutritionistul va ofera cateva sfaturi care va vor ajuta sa va bucurati de masa festiva.
- Evitati sa incepeti masa de Revelion cu stomacul gol. Mancati usor pe timpul zilei. - Nu mancati foarte tarziu in ziua precedenta si nu va culcati cu stomacul plin. - Se recomanda moderatie in tot ce mancati. Regula de aur: cate putin din toate. - Evitati cantitatile mari de grasimi si proteine animale, care obosesc ficatul. - Consumati fructe si legume care usureaza digestia. - Mancati incet si mestecati cat mai mult timp pentru a facilita activitatea stomacului. - Serviti dulciurile la sfarsitul mesei si nu faceti excese. - Hidratati-va corect cu apa, sucuri naturale. |