x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cui pe cui se scoate

Cui pe cui se scoate

07 Feb 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE

GEORGETA LICSANDRU

Venind in contact cu diferiti factori agresivi, organismul trebuie sa le faca fata. Tulburarile organismului se exteriorizeaza prin anumite simptome, pe care medicul homeopat trebuie sa le cunoasca pentru a gasi substanta care atunci cand a fost experimentata a provocat aceleasi dereglari. Cu alte cuvinte, cui pe cui se scoate, aceasta fiind si una dintre ideile de baza in homeopatie. Primele semne dupa tratamentul homeopatic sunt un fel de agravare a simptomelor, in ciuda acestui fapt insa pacientul se simte bine.

Tulburari

"Raul vindeca raul", a spus Hipocrate. "De fapt, raul in conceptia lui era boala. O substanta produce anumite tulburari, o boala, dar aceeasi substanta poate sa si vindece, insa in anumite conditii", arata doctorul homeopat Ioan Teleianu, presedintele Societatii Romane de Homeopatie. Un exemplu in acest sens este febra la copil, care este o reactie a organismului la anumiti factori cu care acesta nu a fost obisnuit. Pentru homeopatie, febra si alte simptome sunt lucruri absolut necesare, pentru ca astfel sunt gasite substantele cu care se poate combate boala. Reactiile organismului sunt aduse la normal, iar copilul se poate vindeca. In cazul afectiunilor cu componenta ereditara (bolile cardiovasculare, diabetul, bolile de piele, hemofilia etc.), un tratament homeopatic bine condus reuseste sa echilibreze ceea ce se poate echilibra in organism, sa-i faca viata mai usoara pacientului si boala mai suportabila.

Se trateaza organismul

"Nu se poate spune ca se trateaza homeopatic hemofilia, o afectiune cu componenta ereditara. Eu tratez organismul care, printre alte manifestari, prezinta si niste tulburari legate de acest defect ereditar - pacientul nu mai rezista la fluctuatiile de temperatura, ranile nu se mai vindeca usor. Cunoscand toate aceste semne, este gasit un remediu care poate sa ajute organismul sa se puna in echilibru", arata doctorul Teleianu.

Remediul nu actioneaza prin cantitatea lui, prin efectul lui direct impotriva unei suferinte, ci totul se petrece indirect. Remediul ajuta organismul sa isi revina putin la normal, iar acesta, cu fortele lui, reuseste sa imbunatateasca anumite functii care i-au fost afectate. Remediile sunt indicate in functie de pacient, de aceea homeopatul trebuie sa discute de mai multe ori cu el pentru a stabili tratamentul.

COPII. Exista cazuri de copii care inca de la nastere sunt foarte nervosi, nu mananca. In aceste cazuri, homeopatul sta de vorba cu mama si afla daca in timpul sarcinii aceasta a suferit emotii puternice, nu si-a dorit copilul, a contractat o boala. In aceste situatii este recomandat remediul care corespunde simptomelor pe care le-a manifestat mama in timpul sarcinii.

BOLI CRONICE. In cazurile cronice, in functie de simptome, se incepe tratamentul cu remediul care se potriveste starii actuale, urmand ca dupa aceea substanta sa fie schimbata in functie de cum evolueaza pacientul. Homeopatia nu suprima simptomele, cum se intampla in cazul administrarii medicamentelor antihipertensive, antitermice.

SFATUL MEDICULUI
"Ne place ca, in timpul tratamentului homeopatic, pacientul sa duca o viata normala. De aceea nu i se recomanda regim alimentar. In functie de poftele lui alimentare, noi gasim remediul potrivit", afirma doctorul Ioan Telianu. Acest lucru nu este valabil in cazul unei boli care necesita regim alimentar (diabetul). Remediul este obtinut din substante de origine minerala, vegetala sau animala, supuse unui procedeu de preparare si diluate in apa si alcool de mai multe ori, cu scopul scaderii toxicitatii preparatelor.

STIRI
HEPATITA. Aceasta este cea mai frecventa dintre toate bolile contagioase grave. Virusurile care provoaca hepatita se pot transmite in diferite moduri, dar au un lucru in comun: afecteaza ficatul si ii provoaca inflamatia. Prin homeopatie, ficatul este ajutat sa functioneze si sa elimine toxinele. Sunt situatii de hepatite care sunt etichetate ca fiind greu de tratat, dar prin tratament homeopatic se observa ameliorari ale starii de sanatate. Trebuie insa consultat homeopatul pentru recomandarea preparatelor si a dozelor exacte.

DIABET. Prin homeopatie nu se poate trata diabetul, se poate insa trata pacientul care, printre altele, are pe prim-plan boala aceasta. Homeopatii au de-a face cu o serie de tulburari care au legatura cu deficienta principala: in diabet, vasele sunt cele afectate, de aceea pot aparea complicatii: arterite, retinopatii. In functie de cum se exteriorizeaza la individ diferitele simptome este stabilita substanta care, in acest context, poate sa il ajute sa isi revina la normal. Ca urmare a tratamentului homeopatic exista situatii cand diabeticii au nevoie de mai putina insulina, cand se poate reduce doza de insulina, vederea se poate imbunatati.

CEAi. In urma unor experimente stiintifice, homeopatii au ajuns la concluzia ca organismului ii place diversitatea. De aceea, in locul folosirii pe o perioada mai lunga a aceluiasi ceai de plante, ei recomanda schimbarea lui cu altul. Consumat o perioada mai lunga de timp, fara ca organismul sa aiba nevoie de el, ceaiul poate provoca aparitia unor tulburari, altele decat cele tratate initial.

×