x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum acorzi primul ajutor în caz de sufocare cu alimente

Cum acorzi primul ajutor în caz de sufocare cu alimente

de Redacția Jurnalul    |    08 Iun 2024   •   18:00
Cum acorzi primul ajutor în caz de sufocare cu alimente

Este esențial să știi cum să acorzi primul ajutor unei persoane care se îneacă în timp ce mănâncă.

Cristian Căldăraru, medic SMURD, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 15, din sezonul 6, la MediCOOL. EȘ a explicat cum se acordă primul ajutor atunci când un adult sau un copil se îneacă în timp ce consumă alimente și cum se pot adapta aceste metode la vârsta persoanei care le aplică.

Primul ajutor în caz de sufocare cu alimente

Este important să înveți cum poți acorda primul ajutorul în caz de înec cu alimente deoarece această informație poate salva o viață. De cele mai multe ori, atât în cazul unui copil, cât și al unui adult, atunci când începe să tușească pentru că se îneacă cu mâncare, prima reacție a multor persoane este de a începe să-l lovească în spate. În realitate, dacă persoana afectată tușește, nu o lovești în spate. O încurajezi să tușească în continuare.

Tusea este un gest reflex. Prin tuse se poate elimina obiectul rămas blocat la nivelul căilor aeriene superioare. Intervenția se recomandă în acel moment când copilul sau adultul nu mai poate tuși, nu mai poate respira și nu mai poate vorbi. Acesta se va prinde cu mâinile de gât pentru a-ți indica locul unde se află obiectul care îi blochează respirația. Se confruntă cu o senzație de moarte eminentă. Nu mai inspiră și nu mai expiră, fără a putea să controleze acest aspect.

Dacă un copil asistă la un caz de înec, poate ajuta victima?
Dacă un copil observă că un coleg pune mâinile la gât și nu mai poate tuși, nu mai poate vorbi, nu mai poate respira și începe să se înroșească foarte puternic la față, primul său gest ar trebui să fie de a țipa cât se poate de tare: ajutor. Este foarte important ca într-un timp cât mai rapid, un adult să acorde ajutor acelui copil care se îneacă.

Primul ajutor acordat de un copil

Un copil dreptaci poate oferi primul ajutor în caz de înec cu alimente dacă își pune mâna stângă pe sub mâna copilului afectat pentru a o lipi de pieptul acestuia. Acesta îl poate apleca ușor în față și cu palma opusă trebuie să-l lovească cât se poate de tare la nivelul umerilor, între cei doi omoplați. Se dau 5 lovituri. La fiecare lovitură se evaluează starea copilului care s-a înecat.

În cazul în care copilul afectat elimină mâncarea din gât și primește a doua lovitură la fel de tare, gestul lui reflex va fi acela de a se elibera din strânsoare. Este esențial ca mâna să fie ținută pe piept. În momentul în care lovitura pe spate are loc, ai nevoie de ceva care să blocheze partea din față a corpului. Se încearcă crearea unei presiuni bruște la nivelul cutiei toracice, pentru ca bucata care a provocat înecul să urce pe trahee, pe golul alimentar și să zboare către partea din față.

Manevra Heimlich

Dacă metoda precedentă nu funcționează după 5 lovituri, se încearcă aplicarea manevrei Heimlich. Aceasta este o altă variantă de a oferi primul ajutor în caz de înec cu alimente. Manevra Heimlich se realizează cu ajutorul a 5 compresiuni abdominale. Pentru a o pune în aplicare, pieptul persoanei care acordă primul ajutor stă exact pe spatele persoanei afectate.

În cazul unei persoane dreptace, cu mâna stângă i se recomandă se caute jumătatea distanței dintre buric și apendicele xifoid sau capul pieptului. Între capul pieptului și buric se găsește mușchiul diafragmei. Se încearcă prin compresiune bruscă, având spatele său lipit fix pe pieptul salvatorului, să se creeze presiune pe cutia toracică, astfel încât în momentul în care se apăsă să se producă presiune.

Degetul mare se ascunde în interior și se închide foarte bine pumnul. Din poziția aceasta se începe de jos în sus să se împingă cu putere în acea zonă.

Salvarea unui copil cu vârsta sub 1 an

În cazul unui copil cu vârsta mai mică de un an acordarea primului ajutor se face într-un mod specific deoarece acesta nu poate sta în picioare. Se aplică 5 lovituri pe spate. Însă, de această dată nu se fac 5 compresiuni abdominale, pentru că este foarte mic și zona este foarte sensibilă.

Pentru a acorda primul ajutor în caz de înec cu alimente se fac 5 compresiuni toracale. Se prinde bebelușul pe antebrațul adultului cu două degete fără a se bloca gura sau nasul și se întoarce cu fața în jos. Dacă există o masă sau un scaun este de preferat ca adultul să se așeze, în caz contrar se poate așeza pe podea.

Copilul se ține astfel încât capul său să se afle mai jos decât restul corpului. Cotul adultului întotdeauna trebuie să aibă sprijin pentru ca lovitura să fie eficientă și să se creeze presiune la nivelul cutiei toracice. De asemenea, după fiecare lovitură se evaluează starea bebelușului. Dacă bebelușul nu plânge înseamnă că nu are aer.

După aceea, adultul întoarce bebelușul cu fața în sus. Bebelușul trebuie să stea pe unul dintre genunchi. Se caută cele două mameloane ale sugarului pentru a avea o orientare mai bună. Cu 2-3 degete în funcție de grosime, se aplică 5 compresiuni toracale adânci de 2-3 centimetri.

,,Nu se rup coaste cum se știe în popor. Nu se întâmplă absolut nimic. Aceasta apăsare face diferența între viață și moarte. Apeși o dată la suprafață, nu se realizează nimic. Faci o apăsare adâncă de 2-3 centimetri și e diferența între viață și moarte. Dacă în momentul acesta începe să-i curgă din gură lapte sau orice altceva și plânge, imediat în poziția aceasta, cu policele, mai exact degetul mare, trag un pic să-i deschid gura și-l țin în poziția aceasta pe braț. De aici am două posibilități. Vreau să sun la 112 să vină să-mi evalueze copilul, nu vreau să sun pentru că nu a devenit în niciun moment inconștient, nu sun. Recomand sunatul la 112 pentru că nu știi cât a stat fără oxigen”, precizează Cristian Căldăraru, medic SMURD.

 

×