Contrar percepției comune, intoleranța la lactoză nu este neapărat o afecțiune moștenită, ci se poate dezvolta și la maturitate, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani, iar depistarea acesteia este dificilă, din cauză că poate fi confundată frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburări de absorbție intestinală sau colite. Pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza.
Aceasta rămâne în intestin, fermentează și produce în mai puțin de 30 de minute manifestări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greața, cu alte cuvinte intoleranța la lactoză.
Deși majoritatea asociază lactoza doar cu laptele și derivatele din acesta, există alimente la care nu v-ați fi așteptat să o conțină și care ar trebui evitate în cazul în care aveți simptomele specifice acestei afecțiuni.
Printre acestea se numără: pâinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneză), muștarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate. Știați că în cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, brânză tare, brânza Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente digeră lactoza sau mare parte din aceasta este scursă odată cu zerul și nu mai produce intoleranță? În schimb, sortimentele de brânză proaspată, nematurată (mozzarella, ricotta etc.) trebuie în general evitate sau înlocuite cu soia.
O metodă simplă de a gestiona intoleranța la lactoza este administrarea a 1-2 comprimate de Lactaza – o enzimă naturală obținută din ciuperca Aspergillus oryzae cu rol în digestia glucidelor, în descompunerea lactozei și în susținerea sistemului imunitar, înainte de a consuma produsul sau alimentul care conține lactoză.