x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum contracarăm intoleranța la lactoză

Cum contracarăm intoleranța la lactoză

23 Iun 2015   •   14:33
Cum contracarăm intoleranța la lactoză

Contrar percepției comune, into­leranța la lactoză nu este neapărat o afecțiune moștenită, ci se poate dezvolta și la maturitate, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani, iar depistarea acesteia este dificilă, din cauză că poate fi confundată frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburări de absorbție intestinală sau colite. Pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza.

Aceasta rămâne în intestin, fermentează și produce în mai puțin de 30 de minute manifes­tări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greața, cu alte cuvinte intoleranța la lactoză.

Deși majoritatea asociază lactoza doar cu laptele și derivatele din acesta, există alimente la care nu v-ați fi așteptat să o conțină și care ar trebui evitate în cazul în care aveți simptomele specifice acestei afecțiuni.

Printre acestea se numără: pâinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneză), muștarul, margarina, produsele de patiserie sau meze­lurile preambalate. Știați că în cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, brânză tare, brânza Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente digeră lactoza sau mare parte din aceasta este scursă odată cu zerul și nu mai produce intoleranță? În schimb, sortimentele de brânză proas­pată, nematurată (mozzarella, ricotta etc.) trebuie în general evitate sau înlocuite cu soia.

O metodă simplă de a gestiona intoleranța la lactoza este admi­nistrarea a 1-2 comprimate de Lactaza – o enzimă naturală obținută din ciuperca Aspergillus oryzae cu rol în digestia glucidelor, în descompunerea lactozei și în susținerea sistemului imunitar, înainte de a consuma produsul sau alimentul care conține lactoză.

×
Subiecte în articol: lactoza intoleranta