x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum îți macină gândurile sănătatea

Cum îți macină gândurile sănătatea

de Paul Bardasu    |    03 Aug 2022   •   06:50
Cum îți macină gândurile sănătatea
Sursa foto: Pexels

Gândurile negative dăunează creierului, îi consumă energia și îi scurtează viața, atenționează profesorul Vlad Ciurea. Esențial este să înlăturăm pe cât posibil pesimismul, mai ales atunci când nu este cazul să ne facem griji, spune neurologul, potrivit antena3.ro.

„Mai întâi, trebuie să știți că mintea umană reacționează la fiecare gând. Iar fiecare gând negativ consumă din energia creierului, scurtându-i viața. Pentru creier, nu e nicio diferență între realitate și imaginație, mintea reacționează la fiecare gând.

Practic, numărul de celule nervoase - vitale pentru noi! - scade”, spune profesorul Vlad Ciurea, care susține că, prin antrenament, reușim să îndepărtăm gândurile negative. „Antrenamentul minții îmbunătățește funcționarea și sănătatea creierului. În fiziologie, există expresia «funcția creează organul» (Charles Darwin, 1809-1882). Noi, în tradiția noastră ortodoxă, folosim postul și rugăciunea. Dar trebuie să fii puternic să poți, în aceste zile încărcate de neliniști, cu pauze publicitare intens colorate și zgomotoase care îndeamnă la consum, să te poți concentra, să te poți liniști, să te poți ruga”, explică medicul.

O pauză face mereu bine

Creierul nu ia pauză nici când dormim, el continuând să lucreze. „Serviciul, strada, metroul, autobuzul sau mașina personală, școala copiilor, bolile celor vârstnici, supermarketurile, telefonul mobil, televizorul și internetul - toate acestea devin elemente de stres, dacă nu sunt bine controlate. Partea plină a paharului există, trebuie doar să vrem să o vedem. Creierul poate fi antrenat și ajutat”, atrage atenția Vlad Ciurea.

Din când în când, trebuie să eliberăm creierul de tot ceea ce înseamnă muncă sau gânduri negative și să-l bucurăm cu o pauză. „Creierul este un organ extrem de complex și de sensibil. Îl putem ajuta să funcționeze mai bine, iar el ne va induce nouă o stare de bine dacă îl antrenăm. O carte bună, o discuție interesantă, un film bun sau o melodie plăcută îl stimulează pozitiv. La fel, aerul curat, dieta potrivită (pe care o ignorăm adesea), somnul, sportul, dansul sau un pahar de vin roșu la cină - toate sunt utile pentru creierul nostru. Rugăciunea, știută pe de rost sau doar citită, gândurile bune despre ceilalți, răbdarea, iertarea, sentimentul de gratitudine sau bucuria de a face daruri - toate acestea sunt importante. Acestea reprezintă partea plină a paharului”, spune medicul.

Pesimismul îmbolnăvește

Emoțiile negative obosesc creierul, iar pe noi ne întunecă. Pesimismul poate duce la depresie, iar dependența de neliniștea zilei slăbește sănătatea. O viaţă trăită în neliniște şi stres poate provoca daune pentru trup, dar şi pentru minte. Din fericire, avem la îndemână unul dintre cele mai puternice instrumente de vindecare: râsul.

Râsul te descarcă psihic

Potrivit, profesorului Vlad Ciurea, „râsul este o descărcare fiziologică de empatie asupra unui fenomen care se petrece în jurul tău și care îți produce râsul. Știți că sunt persoane cunoscute cum este doamna Bitănescu care râde într-un mod cu totul deosebit. Îți face plăcere când o auzi. Este un râs contagios. Tot așa odată am văzut-o pe doamna Monica Anghel care își pregătea una anumit moment de scenariu și a râs ca să se relaxeze, să intre în scenă mai relaxată, să aibă cerebral o stare de plăcere, de optimism cu acest râs. În orice situație critică pe care o ai încercați să luați o pauză și gândiți-vă la ceva plăcut și ceva care poată să producă râs”, a explicat medicul în emisiunea Voi cu Voicu de la Antena 3.

Iată câteva metode prin care putem include râsul în programul nostru zilnic.

1. Fixați-vă intenția de a râde mai mult.

Luați o hotărâre sau stabiliți intenția de a râde din suflet cât de des puteți. Fixarea unui obiectiv de a râde mai mult este la fel de importantă ca și stabilirea obiectivelor de a face mai multă mișcare, de a mânca mai sănătos și de a bea mai multă apă.

2. Includeți râsul în rutina de dimineață.

Mulți dintre noi au o rutină pe care o urmăm în fiecare dimineață pentru a ne ajuta să avem o zi bună. O modalitate prin care puteți face acest lucru este să aveți acasă un calendar cu imagini haioase sau să citiți câte un banc în fiecare zi. Aşa doza de râs este asigurată fără efort.

3. Zâmbiți mai mult.

A zâmbi nu înseamnă a râde. Cu toate acestea, zâmbetul are și o multitudine de beneficii. Când zâmbești, schimbările fericite încep să aibă loc automat, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. În plus, te poți gândi la zâmbet ca la o încălzire pentru râs. O modalitate este să ai semne zâmbitoare peste pe tot pe parcursul zilei. De exemplu, o cană de cafea care te face să zâmbești. Astfel, de fiecare dată când îți iei o ceașcă de cafea, ți se amintește să zâmbești.

4. Urmăriți un comediant preferat.

5.  Învățați să râdeți de dvs.

Cei mai mulți dintre noi ne luăm prea în serios, ceea ce ne limitează capacitatea de a găsi umorul în situații dificile. A învăţa să râzi de tine îndepărtează o parte din presiune și îți va permite să fii mai autentic și mai vulnerabil. Iată un mod de a învăța să râzi de tine: Caută mereu partea amuzantă a lucrurilor. Când ești supărat de ceva, întreabă-te: „Ce amuzantă este această situație”? Umorul este o modalitate excelentă de a face față adversității și poate chiar transforma un lucru sau eveniment negativ în șansa de a vedea partea pozitivă a situaţiei.

×