TERAPII COMPLEMENTARE
"La nivelul extremitatilor - maini, nas, urechi, obraji si picioare - , frigul produce vasoconstrictie. Orice produs fitoterapic care are efect de vasodilatatie sau care incalzeste este benefic in degeratura".
"La nivelul extremitatilor - maini, nas, urechi, obraji si picioare - , frigul produce vasoconstrictie. Orice produs fitoterapic care are efect de vasodilatatie sau care incalzeste este benefic in degeratura", spune dr. Ioan Dumitrescu, medic specialist medicina fizica si recuperare medicala, cu competente in acupunctura, homeopatie, imunologie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Fitoterapia rezolva degeraturile cu infuzii din pin, sofranel, carcel. Infuziile se fac prin introducerea plantei in apa fiarta si acoperirea vasului timp de 10-15 minute. Se beau una-doua cani pe zi.
Un alt remediu indicat in caz de degeratura este cel din decoct de radacina de ghimbir, din 3-5 feliute de ghimbir proaspat, de grosimea lamei de cutit. Planta se lasa la fiert 5 minute, dupa care se adauga miere. De asemenea, sunt indicate baile locale. Dr. Ioan Dumitrescu atrage atentia ca introducerea imediata in apa calda poate compromite segmentul afectat. "Trecerea de la frig la cald nu trebuie facuta brusc, pentru a permite vaselor de sange sa se deschida treptat. Altfel, exista riscul de stagnare a sangelui, adica de blocare a mecanismelor circulatiei capilare", afirma dr. Ioan Dumitrescu. "Zonele degerate nu se frictioneaza si nu se maseaza. Se interzice frecarea regiunii degerate cu zapada", avertizeaza medicul ortoped Razvan Banateanu de la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca".
Tincturi si unguente
Efecte bune in caz de degeraturi au tincturile din buruiana de venin, angelica, care se administreaza de 3 ori pe zi, cate 10 picaturi o data. De asemenea, se mai pot folosi si unguentele. "O data ce a aparut degeratura se vor face aplicatii locale cu unguente cu glicerina, unguente pe baza de venin de albine sau de spanz. Orice crema pe baza de vaselina sau chiar aplicarea de vaselina pura este indicata in caz de degeratura sau de protejare impotriva frigului. Pentru ca vaselina are un rol protector impotriva evaporarii apei din corp. Pentru picioare inghetate, solutia este sa le ungem cu vaselina si apoi sa ne punem ciorapii", ne invata farmacistul Razvan Bogdan Iancu.
Condimentele te incalzesc
Este recomandat ca, iarna, sa includem in alimentatie condimentele: ardei iute, piper, chimen, rozmarin. Acestea au proprietatea de a incalzi organismul. Un alt condiment recomandat este ghimbirul. "El se poate administra sub forma de capsule, 2-3 capsule pe zi. Dar el nu trebuie folosit de persoanele care au gastrita hiperacida sau ulcer, din cauza ca accelereaza hiperaciditatea gastrica. Aceste persoane pot utiliza, in schimb, scortisoara sau nucsoara", afirma medicul Ioan Dumitrescu. Legumele care au aceleasi proprietati ca si condimentele sunt telina si morcovii. Contra degeraturilor, morcovii si telina se folosesc sub forma de decoct, cu care se face baie calda sau se spala regiunea degerata. Decoctul din telina se prepara din 3 pumni de radacina si frunze de planta taiate marunt in 3 litri de apa. Se fierbe 3 ore. Decoctul dim morcovi se prepara din 100 g de leguma la 1 litru de apa. Degeraturile pot fi tratate si cu ajutorul homeopatiei. Remediul homeopat pentru degeraturi este fosforul. Se administreaza 5 granule, de 2-3 ori pe zi, timp de 2-3 zile, spune dr. Ioan Dumitrescu.
|
COMPRESE. Decocturile din samburi de gutui (la o cana cu apa se adauga 20 g de samburi) sau din muguri de brad (la 1 l de apa se adauga 50 de grame de muguri) pot fi intrebuintate sub forma de spalari sau aplicari de comprese locale. Se mai pot face comprese cu suc de ceapa sau varza sau cataplasme cu varza cruda.
|
Citește pe Antena3.ro