ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Efectele binefacatoare ale postului sunt recunoscute astazi si de medicina. Dupa post insa, organismul trebuie protejat si ajutat. Dr. Nicoleta Mihaela Mindrescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "N. Paulescu", ne sfatuieste cum sa trecem la alimentatia specifica Sarbatorilor. Este sezonul alimentelor bogate in grasimi, proteine, dulciuri concentrate.
Realimentarea de dupa post trebuie sa se faca progresiv, lucrul cel mai greu de respectat pentru fiecare dintre noi. Motiv pentru care, dupa Sarbatori, camerele de garda si sectiile de gastroenterologie abunda de pacienti. De ce? Se consuma o cantitate mare de alimente, care deseori sunt alimente grase, foarte fierbinti, ceea ce poate declansa crize de gastrita, o boala ulceroasa, disfunctii biliare. De asemenea, alimentele de o calitate indoielnica consumate la masa de Craciun pot provoca enterocolite, manifestate prin diaree, deshidratare, febra.
Studiile au aratat ca in timpul Sarbatorilor se produce un fenomen periculos pentru anumite persoane. Din cauza meselor copioase stropite cu alcool, sangele este furat catre stomac in procesul digestiei, ceea ce poate duce la aparitia crizelor de inima (angina). Mai grav, consumul exagerat de alimente si alcool creste riscul de infarct sau accident vascular cerebral.
Putin cate putin
Pentru a evita riscurile, in primul rand este nevoie sa incercam sa nu consumam la o singura masa o cantitate foarte mare de alimente. Apoi sa nu combinam foarte multe feluri de mancare. Macar desertul sau fructele sa le lasam separat de masa. Atunci cand se intalnesc foarte multe alimente care contin proteine, glucide, lipide, apar fenomene de fermentatie, balonare, disconfort digestiv. Totodata, dupa o masa copioasa este indicat sa bem un ceai si sa nu ne asezam imediat in pat sau pe canapea dupa ce servim masa. 10-15 minute este bine sa facem mici activitati gospodaresti. Ideala este o plimbare scurta, care ajuta foarte mult digestia. O cafea pe zi este recomandata datorita proprietatilor sale diuretice (contribuie la eliminarea excesului de sare) si usor laxative.Citește pe Antena3.ro