x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum ne putem infecta cu noul coronavirus în aer liber

Cum ne putem infecta cu noul coronavirus în aer liber

de Giulia Anghel    |    13 Oct 2020   •   12:27
Cum ne putem infecta cu noul coronavirus în aer liber
Sursa foto: Lucian Alecu

În plină pandemie de coronavirus este foarte greu să nu ne infectăm, la un moment dat, dar nu imposibil. Aproape toate cercetările realizate până acum arată faptul că  transmiterile au avut loc în interior, dar experții spun că purtarea măștii de protecție în exterior este justificată, deoarece există încă un risc ridicat de contactare a acestuia, scrie medicalxpress.com.

Probabilitatea de a contacta virusul crește la evenimentele unde oamenii stau aproape unul de altul și vorbesc mult timp, cum ar fi mitingurile electorale, concertele, spectacolele. 

La începutul epidemiei, studiile indicau că există risc de contactare în restaurante, mijloacele de transport în comun, trenuri, avioane, dar și la locul de muncă. O cercetare din luna aprilie a identificat un singur caz de transmitere în aer liber, din 7.000 de situații analizate, între doi vecini chinezi. 

O analiză recentă, realizată asupra a 25.000 de situații, arată că 6% dintre infecții au provenit de la evenimentele în aer liber. Acestea se desfășurau fără respectarea distanței sociale, oamenii stăteau apropiați, vorbea, cântau, dansau. "Nu a existat practic niciun caz pe care să-l putem identifica și care să fie în legătură cu mersul pe stradă", spune autorul studiului Mike Weed, profesor și cercetător la Canterbury Christ Church University.

Datele indică, astfel, faptul că în aer liber este mult mai sigur decât în ​​interior.

„Diluarea prin atmosferă”

„Riscul de transmitere este mult mai mic în exterior decât în ​​interior, deoarece virușii care sunt eliberați în aer liber se pot dilua rapid prin atmosferă”, a explicat  un grup de cercetători, comparând „aerosolii” purtători de viruși cu fumul de țigară.

Mai multe studii și autorități sanitare au indicat calea transmisiei aeriene, prin nori invizibili de picături microscopice (aerosoli) eliberate prin respirație, vorbind și cântând. Aceasta se adaugă picăturilor, relativ mai mari, pe care le expulzăm prin tuse sau strănut, care pot ateriza direct pe fața unei alte persoane, într-un perimetru de unu sau doi metri.

Cele mai mici picături plutesc în aer minute sau ore, în funcție de ventilația zonei. Într-o cameră neaerisită, dar și în exteriorul dintre două clădiri fără circulație a aerului, picăturile se pot acumula și pot fi inhalate de un trecător.

Doza de particule virale necesare pentru a provoca o infecție este necunoscută, dar cu cât doza este mai mare, „cu atât este mai mare probabilitatea de infecție”, a declarat Steve Elledge, genetician al Universității Harvard și expert în viruși.

Timpul petrecut lângă o persoană contagioasă reprezintă un factor important de transmitere. O secundă pe trotuar nu pare să fie suficientă pentru a contacta coronavirusul. Probabil durează cel puțin câteva minute.

„Deși nu este imposibil, nu există dovezi că virusul COVID-19 ar fi fost transmis atunci când oamenii trec unul pe lângă celălalt în aer liber”, a concluzionat grupul de oameni de știință.

„Principiul precauției”

Linsey Marr, un cunoscut expert în transmiterea virusurilor aeriene, de la Virginia Tech, recomandă purtarea măștilor în exterior dacă zona este aglomerată și „veți trece frecvent pe lângă oameni, să zicem, mai mult de unul pe minut, dar nu e o regulă absolută ".

„Când mergem pe lângă oameni afară, s-ar putea să inhalăm din particulele respirate. Orice expunere scurtă, temporară, are risc scăzut. Însă sfatul meu respectă principiul precauției și faptul că purtarea unei măști nu dăunează”, a spus Marr.

Pe terasele restaurantelor, cercetătorii sfătuiesc să fie păstrată distanța de siguranță între mese și purtarea măștilor când nu se mănâncă.

Există prea multe variabile pentru a calcula riscul exact pe un trotuar sau într-un parc  întrucât depinde de vânt și de numărul de persoane, dar și de soare.

Razele ultraviolete dezactivează virusul, dar viteza cu care o fac depinde de intensitatea soarelui, de la câteva minute, la o oră.

Cunoștințele sunt încă limitate, deoarece oamenii de știință au dificultăți în măsurarea concentrațiilor de viruși în aer liber și efectuarea de experimente, așa cum sunt efectuate în mediul de laborator.

În ceea ce privește sănătatea publică, experții consideră că este eficient să ai orientări simple și clare.

„Utilizarea pe scară largă a măștii este într-adevăr cea mai sigură strategie. Ca să nu mai vorbim că pe trotuar, o persoană poate strănuta în clipa în care treci pe lângă ea”, a spus Kristal Pollitt, profesor de epidemiologie și inginerie de mediu la Universitatea Yale..

×
Subiecte în articol: pandemie coronavirus COVID sars