x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum sa ai dinti naturali

Cum sa ai dinti naturali

17 Ian 2006   •   00:00
Cum sa ai dinti naturali
LA STOMATOLOG
Dr. Cristina Petreus, Medic stomatolog - Clinica 3 D Dental
Culoarea joaca un rol important in estetica dentara. Cunoasterea principiilor culorii ne permite realizarea unor restauratii dentare cat mai aproape de natural, nu numai prin modificarea culorii, ci si prin modificarea perceptiei formei dintilor cu ajutorul culorii. Astfel, cu ajutorul culorii, putem face ca dintii sa para mai lati sau mai ingusti, mai lungi sau mai scurti, mai tineri sau mai batrani, mai "feminini sau mai masculini".

Tipuri de dinti

Culoarea dintilor variaza in functie de: varsta, sex, pozitia lor pe arcada, personalitate si cadrul facial (sa se armonizeze cu pigmentul pielii si al ochilor). La persoanele tinere, dintii sunt mai luminosi, au o culoare uniforma, nu sunt pigmentati, pot prezenta spoturi albe hipoplazice si sunt texturati. La batrani, dintii sunt mai intunecati, sunt pigmentati, sunt plani, netezi, nu mai au transluciditatea si stralucirea dintilor tineri. In general, pacientii nu-si doresc dinti corespunzatori varstei. Ei vor dinti perfecti ca forma si culoare, insa lucrarile cele mai reusite sunt cele care se apropie cel mai mult de forma si de culoarea dintilor naturali. La femei, dintii sunt mai deschisi la culoare, au marginea incizala mai translucida decat la barbati, unde dintii sunt mai pigmentati. In functie de pozitia dintilor, incisivul lateral este mai deschis la culoare decat incisivul central si decat caninul, care este cel mai galben dintre dintii frontali. Premolarul 1 are culoarea incisivului central, iar premolarul 2 este mai inchis decat premolarul 1. La pacientii delicati, culoarea este mai deschisa, iar la vigurosi este mai inchisa.

Factori agresivi

Culoarea poate fi modificata de diverse procese de uzura a dintilor. De asemenea, discromiile dentare au diverse cauze si forme.

Cauzele discromiilor dentare:
  • petele de tetraciclina - pigmentari cauzate de incorporarea tetraciclinei in structurile dentare;
  • fluoroza - pete albe cauzate de un exces de fluor in timpul formarii dintilor;
  • trauma si necroza pulpara;
  • terapia endodontica;
  • spoturi albe aparute ca urmare a combinarii mai multor factori in perioada dezvoltarii dintilor permanenti, cum ar fi fluoroza si trauma;
  • pete cauzate de amalgam.

    Discromiile extrinseci sunt provocate de igiena defectuoasa, dintii aparand galbeni-maronii, de intensitate variata in functie si de alte defecte ale smaltului.

    Tratamentul discromiilor dentare este un tratament complex, in care, pe langa refacerea morfologiei dintilor restaurati, trebuie luata in calcul si ascunderea culorii subiacente restauratiei.

    Tratamentul este diferentiat in functie de cauza si de severitatea discromiei dentare si poate consta in:
  • albirea dintilor;
  • fatetarea directa cu rasini compozite (obturatii);
  • acoperirea dintilor cu fatete din rasini compozite sau din ceramica.

    NUANTE. Cunoasterea principiilor culorii poate crea iluzia unor dinti cu un aspect cat mai aproape de natural. Astfel, prin amestecul de culori folosite, putem crea senzatia de dinte ingust, scurt, masculin sau varstnic. Textura unui dinte creeaza efecte diferite. Opacitatea creeaza senzatia de dinte "mort". Transluciditatea determina naturaletea dintelui. Acest joc de nuante deschise sau inchise nu se foloseste numai in cosmetizarea dintilor, ci in estetica faciala si in moda. Culorile inchise micsoreaza, iar culorile deschise maresc.

    SFATURI
    GREPFRUT. Cercetatorii de la Universitatea Friedrich Schiller, din Germania, spun ca au gasit cea mai buna reteta naturala care sa impiedice sangerarea gingiilor. Conform acestora, doua fructe de grepfrut zilnic cresc substantial cantitatea de vitamina C din organism, aceasta avand un rol important in vindecarea ranilor, inclusiv a celor de la nivelul gingiilor. Cercetatorii recomanda acest tratament in mod regulat, deopotriva fumatorilor si nefumatorilor. Pentru o mai mare eficienta, trebuie evitat spalatul pe dinti imediat dupa ce ati consumat fructul.

    ANTICARII. Saliva joaca un rol important in digestie, dar contribuie si la apararea dintilor impotriva cariilor. Ea este compusa din apa, proteine, electroliti si diverse saruri minerale, care combat cariile. Saliva curata in permanenta mucoasele si dintii, impiedicand acumularea de bacterii si microbi din cavitatea bucala. Bogata in carbonati si fosfati, saliva reduce acizii produsi de resturile alimentare din gura, responsabili de cariile dentare. Iar ionii continuti de aceasta contribuie la remineralizarea smaltului dentar.

    REMEDII. Radacina de hrean ajuta la combaterea retractiei gingiilor si le intareste. Mestecata zilnic, radacina proaspata de hrean este utila pentru persoanele care sufera de parodontoza sau alte afectiuni gingivale, deoarece intensifica circulatia sangvina la nivelul gingiilor. Hreanul este foarte bogat in saruri minerale, cupru, fluor, potasiu si fier. El mai contine vitamina C si ulei volatil. Un alt remediu pentru gingivita il constituie gargara cu ceai caldut de musetel si infuzie de matase de porumb.
  • ×
    Subiecte în articol: dinţi dintii dintilor dentare