x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum sa ai un somn linistit

Cum sa ai un somn linistit

de Andrada Floria    |    20 Dec 2005   •   00:00
Cum sa ai un somn linistit
TERAPII COMPLEMENTARE
Tratamentele cosmetice sunt foarte utile pentru a capata un aspect proaspat si linistit si pentru a arata cat mai bine la petrecerile de Craciun si Anul Nou.

Insa acestea sunt ineficiente daca nu avem un somn linistit si odihnitor. Cearcane, ten palid, ochi umflati, efecte neplacute ale noptilor fara somn. Toate acestea pot fi combatute cu ajutorul unor combinatii aromate de plante.

Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializari in apifitoterapie si gemoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, recomanda pentru tulburarile de somn ceaiurile relaxante, preparate din plante ce contin principii active cu proprietati sedative, fiind vorba in principal de uleiurile volatile.

Unele preparate fitoterapice actioneaza ca niste somnifere "naturale" fiind indicate mai ales seara. Altele sunt relaxante generale, putand fi administrate in orice moment al zilei.

"Un ceai de seara poate sa contina radacina de valeriana, conuri de hamei, melisa. Aceasta combinatie de plante este eficienta si lipsita de efectele secundare ale barbituricelor.

Putem sa adaugam si flori de tei, ca sa aiba un gust mai bun", indica specialistul Larisa Ionescu-Calinesti. Un ceai sedativ de zi poate sa contina melisa, flori de levantica, passiflora (floarea pasiunii), ovaz, sunatoare. Se fac infuzii din doua lingurite de amestec de plante la o cana de 250 de ml de apa fiarta.

Asocierea cu diverse afectiuni

La prescrierea unei retete de ceai relaxant si cu efect sedativ, medicul specialist fitoterapeut va tine seama de o eventuala patologie. De exemplu, pentru persoanele hipertensive care au un somn agitat, specialistul recomanda infuziile de paducel si talpa gastei. Cei cu tulburari digestive induse de anxietate vor dormi mai bine dupa ce au baut un ceai calmant de roinita (melisa). Tulburarile vegetative ale femeilor aflate la menopauza sunt atenuate de valeriana. La plafar se gasesc capsule sau tinctura de valeriana. Cate 30 de picaturi de tinctura inainte de culcare le asigura femeilor la menopauza un somn profund. Persoanelor depresive al caror somn este intrerupt pe tot parcursul noptii li se potriveste foarte bine infuzia de sunatoare.

RELAXARE. Infuziile din plante se pot introduce in apa in care facem baie. Un efect relaxant complet se obtine daca punem in apa un saculet de 100 g de amestec din plante. De asemenea, tincturile din valeriana, din passiflora sau cea din talpa gastei, amestecate in apa in care facem baie, sunt veritabile somnifere naturale.

INFUZIE DIN BUSUIOC. In insomniile cauzate de diverse afectiuni ale sistemului nervos este foarte utila infuzia din busuioc, preparata dintr-o lingura de frunze si flori la o cana cu apa. Se bea cate o cana dupa mesele principale. Infuzia din flori de tei, introdusa in cada de baie are efect de relaxare, fiind recomandata si in cazul copiilor.
×
Subiecte în articol: somn