x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să eviți indigestia în sezonul ospețelor

Cum să eviți indigestia în sezonul ospețelor

24 Dec 2015   •   20:14
Cum să eviți indigestia în sezonul ospețelor
Sursa foto: Melpomene - Fotolia

Nu există masă de Crăciun fără sarmale. Fără porc, cârnați, caltaboș, șorici sau răcitură. Și nici fără un șpriț. Sau mai multe. Cu atât de multe tentații pe masă, nu e de mirare că, în fiecare an, numărul celor care au nevoie măcar de un medicament pentru bilă, dacă nu chiar de un consult medical, rămâne constant. Totuși, ce îi face pe români să mănânce atât de mult de sărbători? Răspunsul e simplu.
Obișnuința.

Medicii spun că cei care în timpul anului au obiceiuri alimentare nesănătoase, de sărbători au tendinţa să facă excese majore, în timp ce persoanele preocupate de o alimentație sănătoasă își păstrează cu uşurinţă echilibrul.

Cât de nocivă este ”doza șoc” de porc și spriț?

”Tradiţiile culinare specifice românilor, cu alimente încărcate de grăsimi, proteine animale, calorii, care sunt îndelung prelucrate termic, afectează negativ chiar şi un organism sănătos. Însoţite de consumul de alcool şi lipsa de mişcare, aceste obiceiuri duc către latura neplăcută a sărbătorilor”, spune dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog.

Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite - greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate duce, de la o banală indigestie sau gastrită, până la pancreatită acută. De aceea, consumul de alimente trebuie să fie controlat. Tentaţia de a ne răsfăţa cu delicii culinare este foarte mare, însă orice persoană care vrea să se bucure de sănătate ar trebui să aibă o alimentație temperată de sărbători.

5 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă de sărbători:

1. Faceți pauze. Între felurile de mâncare trebuie să existe pauze, în aşa fel încât stomacul să poată digera felul anterior.

2. Combinați alimentele grase cu verdeață. Sarmalele grase, caltaboşul, crusta curcanului, ciorba plină de grăsimi, friptura trebuie să fie consumate în cantităţi cât mai mici şi întotdeauna cu legume din abundenţă, salată de crudităţi sau salată de varză.

3. Mâncați deserturi făcute în casă. Deserturile tradiţionale (cozonacul, checul, prăjiturile) trebuie făcute în casă cu un aport cât mai mic de grăsime precum margarină şi zahăr rafinat.

4. Beți apă! Hidratarea corectă ajută digestia şi limitează apetitul crescut, aşa că aportul de apă este important.

5. Faceți o plimbare. Pentru ca digestia să fie cât mai uşoară, putem să profităm de luminile spectaculoase şi de târgurile de Crăciun, şi să facem o plimbare de cel puţin o oră alături de familie.
 

×