x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să ne menţinem sănătatea ochilor

Cum să ne menţinem sănătatea ochilor

06 Sep 2018   •   18:21
Cum să ne menţinem sănătatea ochilor

Anotimpul cald încă nu s-a încheiat și creează încă o serie de probleme pentru sănătatea ochilor. Aceştia devin mai vulnerabili atât la acţiunea nocivă a soarelui, cât mai ales din cauza nivelului crescut de poluare şi a prafului, care poate provoca infecţii, mâncărimi, iritaţii, senzaţii de arsură şi chiar conjunctivită. Fie că mergeţi în parc, sau sunteţi pe plajă la mare ori la piscină, trebuie să ştiţi că şi ochii pot suferi arsuri, ca şi pielea. De aceea este important să le oferiţi protecţia necesară.

Razele de soare se împart în trei categorii - raze ultraviolete de tip A, B şi C – şi toate pot avea efect nociv asupra sănătăţii ochilor. Mai exact, pot cauza leziuni oculare permanente cum ar fi: cataracta, degenerescenţa maculară şi apariţia de excrescenţe gălbui în zona ochilor. Este bine de ştiut că anumite medicamente (cum ar fi tetraciclina, spre exemplu) poate creşte sensibilitatea la razele UV. Prin urmare, la fel cum folosim cremele de plajă cu factor de protecţie, pentru a ne proteja pielea, trebuie să purtăm şi ochelari de soare care blochează 100% razele UV. Majoritatea ochelarilor de soare au protecţie împotriva razelor UVB, dar foarte puţine lentile le blochează şi pe cele UVA. De aceea, o pereche de oche-lari de soare ieftini fac mai mult rău ochilor. Mai multe studii de specialitate au arătat că cei care stau în soare fără să se protejeze îşi cresc riscul de a dezvolta cataractă.

Concentraţia de clor din apa bazinelor şi a piscinelor poate irita excesiv ochii; la fel şi sarea din apa mării. Cea mai frecventă afecţiune care apare în acest caz este conjunctivita. De aceea, sunt indicaţi ochelarii de înot. Vederea tulbure sau ochii roşii după înot sunt manifestări observate mai ales la copii, iar motivul este că aceştia tind să deschidă ochii sub apă mai mult decât adulţii. Apa din piscină este absorbită în cornee , aceasta se inflamează puţin şi vederea devine tulbure. De obicei, simptomele dispar după 30-60 de minute.

Când pot fi folosite lentilele de contact

Cei care poartă lentile de contact pot înota cu acestea în bazinele amenajate, unde apa este clorinată şi distruge bacteriile. Însă, în apele non-clorinate, cum ar fi lacurile sau râurile, nu există nicio protecţie împotriva bacteriilor. Dacă lentilele de contact absorb aceste bacterii şi le purtaţi şi în restul zilei, riscaţi să faceţi o infecţie serioasă la ochi. Riscul de infecţii în zona ochilor este, în general, mai mare în sezonul estival, din cauza transpiraţiei abundente şi a gestului reflex de a şterge fruntea şi ochii cu mâna. La căldură, este posibil ca şi pielea din jurul ochilor să devină mai sensibilă, din acest motiv compresele reci cu ceai verde sau cu felii de castravete reduc nu doar umflăturile, ci şi ridurile sau pungile de sub ochi.

×