x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să te adaptezi la ora de iarnă

Cum să te adaptezi la ora de iarnă

24 Oct 2019   •   14:53
Cum să te adaptezi la ora de iarnă

Schimbarea orei se va întâmpla în noaptea de sâmbătă spre duminică din acest week-end.  Cu siguranță trecerea de la ora de vară, la cea de iarnă ne dă ceva bătăi de cap din cauza faptului că timpul de trezire dimineața se va modifica, se întunecă mai repede, iar seara va trebui să mergi la culcare, deși poate nu-ți este somn.

În primul rând trebuie să știi că adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni, așa că nu pune presiune pe tine și ai răbdare. Dacă te vei suprasolicita este posibil să ai diverse probleme de sănătate.

Prin urmare, pentru a trece mai ușor la noul ritm, este bine să reduci consumul de stimulente, cum sunt cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. Nu te suprasolicita, așa că este bine să eviți certurile, nervii, graba, agitația.

Petrece cât mai mult timp în natură. Fă sport, plimbă-te în plac, fă scurte drumeții. Asta cu atât mai mult cu cât schimbarea orei produce și modificări hormonale, mai ales melatonina, responsabilă cu reglarea ceasului biologic.

Ai grijă la alimentație. Chiar dacă este mai frig afară, ocolește mâncărurile grase și îndreaptă-te spre fructe și legume. În plus, servește cina înainte de ora 19.00, uită câteva zile de televizor și mergi la culcare mai devreme. Un alt truc este să nu dormi în timpul ultimei zi dinaintea schimbării orei.

 

Modificarea orei poate dezvolta somnolență, insomnie, agitație, oboseală, tulburări de concentrare, amețeli, dureri de cap.

 

Efectele schimbării orei

Modificarea orei de trezire provoacă anxietate care duce la variații ale tensiunii arteriale și tulburări de ritm cardiac.

Crește riscul de infarct cu 5-10% timp de trei zile după modificarea orei. Este mai ales cazul persoanelor care merg la serviciu.

Crește riscul de sinucidere timp de 14 zile de la schimbarea orei, mai ales în situația celor care suferă de depresie și au probleme psihoemoționale.

×
Subiecte în articol: ora de iarna ora de iarna 2019