x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum scapam de frica de dentist

Cum scapam de frica de dentist

de Dr. Cristina Radutoiu    |    12 Iul 2005   •   00:00
Cum scapam de frica de dentist
LA STOMATOLOG
Fobia este definita ca o frica severa irationala, care conduce la evitarea situatiei, obiectului sau activitatii ce produce frica (din gr. fobia = frica). Expunerea la stimulul care provoaca frica determina un raspuns anxios imediat, care poate lua forma unui atac de panica. Fobia cauzeaza stres si are impact asupra altor aspecte ale vietii individului, nu doar asupra sanatatii dentare.

"Dentofobii" vor petrece mult timp gandindu-se la dintii lor, la dentisti, la situatii dentare sau vor pierde mult timp incercand sa NU se gandeasca la acestea. Ceea ce este foarte greu sa nu facem in ziua de azi, cand suntem asaltati de reclamele la paste de dinti, ape de gura, gume de mestecat. Este de discutat daca frica este nejustificata, excesiva sau irationala, mai ales daca nimeriti pe mana stomatologului care nu trebuie. Intamplator, aceasta este cauza pentru care oamenii ajung "dentofobici".

Anxietate


Trebuie sa facem distinctie intre: anxietatea dentara; frica dentara si fobia dentara.
Anxietatea este reactia la un pericol necunoscut, iar individul anticipeaza ce este mai rau din partea procedurilor stomatologice simple.

Anxietatea poate fi:
Exogena - din cauza unui act medical traumatizant aparut in copilarie si se manifesta prin aparitia tremurului si umezeala palmelor si a mainilor, ritm cardiac rapid, stomac dureros, adica semnele asociate raspunsului "lupta sau fugi" din sistemul nervos central.
Endogena - aparuta in urma unor experiente infricosatoare din adolescenta sau ca adult si se manifesta printr-o respiratie dificila, nervozitate. Anxietatea este extrem de comuna, multi experimentand un grad de anxietate dentara, in special cand au de parcurs manopere dentare cu care nu au avut de-a face pana atunci. De fapt, este frica de necunoscut.

"Lupta sau fugi"


Frica dentara este reactia la un pericol cunoscut, care implica o reactie de tipul "lupta sau fugi", cand pacientul este confruntat cu stimulul amenintator.

Fobia dentara este de fapt frica, dar mult mai puternica. Reactia "lupta sau fugi" apare doar la gandul sau cand isi aminteste situatia amenintatoare. Persoanele care nu au avut experiente neplacute la stomatolog pot declansa frica sau fobia in urma povestilor auzite de la diverse persoane in legatura cu tratamentele dentare.

Dentofobia este cauzata de experiente neplacute, la cei care au fost abuzati in copilarie sau de catre o persoana autoritara. De asemenea, frica si fobia sunt raspandite la oamenii de succes, care sunt in pozitii de conducere.

Fobia dentara poate avea consecinte asupra vietii sociale a pacientului, aparand depresia, frica de aspectul dintilor, nu se poate angaja in functii care presupun relatiile cu publicul.

Cu ajutorul medicului stomatolog, unii pacienti cu acest tip de fobie isi vor disipa frica destul de repede, dar pentru altii aceasta va fi o lupta careia vor trebui sa-i faca fata. Exista medici in cabinetul nostru care va pot ajuta sa va luptati cu aceste fobii. Pentru aceasta va vom explica anumite lucruri care trebuie stiute si avute in vedere cand faceti prima programare la medicul stomatolog.

Prima programare


Aceasta este o intalnire in care medicul isi cunoaste pacientul, si invers, unde ca pacient aveti posibilitatea sa va cunoasteti viitorul medic care va va trata. Se face exceptie de la aceasta regula in cazul unei urgente, a unei dureri care trebuie rezolvata imediat.

Prima programare trebuie sa o faceti cand sunteti relaxat, in acea perioada a zilei cand va convine cel mai mult, tinand seama si de faptul ca medicii stomatologi, din cauza urgentelor de peste zi, pot avea unele intarzieri in program.

Cum va intampina medicul si ajutoarele sale? Cum trateaza medicul personalul cu care lucreaza? Cabinetul este curat? Va simtiti confortabil in prezenta cadrelor medicale din cabinetul respectiv?

Atentie! In cazul in care cabinetul nu este curat, indiferent de cat de placut este medicul, mai bine renuntati la acel cabinet! Fiti deschis cu medicul dvs si recunoasteti-va teama in fata acestuia. Numai asa acesta va poate ajuta sa treceti peste frica dvs.

Comunicarea temerilor dvs. se poate face fie verbal, fie in scris. Ritmul de lucru: rugati medicul sa va trateze in ritmul dorit de dvs. Controlul duratei sedintei de tratament: nu trebuie sa va simtiti "impins" si sa indurati prea mult din prima sedinta. Daca la sfarsitul primei programari nu sunteti multumit, nu trebuie sa continuati tratamentul. Este bine sa va feriti de medicii care incep planul de tratament cu lucrari complexe sau cu extractii nejustificate, in loc sa inceapa cu o consultatie, radiografii sau cu un detartraj. Cum poate un medic sa puna un diagnostic daca nu vede ce este sub tartrul dentar?

SFATUL MEDICULUI
Atentie! Cu exceptia durerilor, daca medicul stomatolog nu va propune sa faceti un detartraj pentru inceput, sa va puneti semne de intrebare asupra competentei si sinceritatii acestuia. Mai bine incercati in alta parte! De exemplu,
in Clinica 3D Dental. Aici, fiecare pacient primeste tratamentul personalizat, medicii nostri tratand oamenii si fobiile lor dentare in cabinete curate, avansate din punct de vedere tehnic si cu personal specializat in stomatologie generala, chirurgie, parodontologie, ortodontie, radiologie dentara.
×
Subiecte în articol: frica medicul dentara fobia