x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum scazi nivelul colesterolului în mod natural. Ce spun experții

Cum scazi nivelul colesterolului în mod natural. Ce spun experții

de Giulia Anghel    |    02 Mar 2023   •   21:15
Cum scazi nivelul colesterolului în mod natural. Ce spun experții
Sursa foto: Hepta

Nivelurile mari ale colesterolului în sânge cresc riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Factorii responsabili sunt dieta nesănătoasă, grăsimile saturate și trans, stilul de viață sedentar, consumul excesiv de alcool, stresul cronic, fumatul și obezitatea.

Circa 94 de milioane de americani cu vârste peste 20 de ani, ceea ce înseamnă 40% din populația Statelor Unite, au valori ridicate ale colesterolului potrivit datelor Centrului de Prevenire și Control al Bolilor (CDC), scrie forbes.com.

Ce este colesterolul

Colesterolul este elementul de construcție al membranelor celulare, responsabil pentru menținerea integrității și fluidității acestora. În plus, servește ca precursor pentru sinteza diferiților hormoni, precum și a bilei, care ne ajută să digerăm alimentele.

Două tipuri de lipoproteine sunt transportate către și dinspre celule - lipoproteine cu densitate mare (HDL) și lipoproteine cu densitate joasă (LDL).

Mare parte din colesterolul care circulă în corp este LDL, numit și „colesterol rău”, deoarece LDL contribuie la acumularea de depozite de grăsime în artere (ateroscleroză). „Acest lucru îngustează arterele și crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și boală arterială periferică (PAD)”, potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA).

HDL este „colesterol bun” deoarece nivelurile ridicate ale acestuia reduc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. "HDL transportă colesterolul LDL (rău) departe de artere și înapoi la ficat, unde LDL este descompus și eliminat din organism. Dar colesterolul HDL nu elimina complet colesterolul LDL. Doar o treime până la un sfert din colesterolul din sânge este transportat de HDL”, arată AHA.

Un nivel ridicat de LDL sau un nivel scăzut de HDL, combinat cu niveluri ridicate de trigliceride (un tip de grăsime care stochează excesul de calorii din alimente și furnizează energie organismului) este asociat cu acumularea de grăsimi în pereții arteriali, ceea ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Sabotorul ascuns al sănătății

Și mai îngrijorător este faptul că valorile ridicate ale colesterolului nu are simptome vizibile. 

„Singurele semne vizibile în exterior ale colesterolului foarte ridicat sunt depozitele, numite xantelasme, pe pleoape sau în jurul ochilor”, spune dr. Steven Gundry, chirurg cardiotoracic.

Prin urmare, este important să-ți verifici nivelul de colesterol în mod regulat, în mod ideal la fiecare 4-6 ani.

„Persoanele cu boli cardiovasculare și cele cu risc crescut pot avea nevoie de evaluarea mai frecventă a colesterolului și a altor factori de risc”, notează AHA.

Sfaturi pentru scăderea colesterolului în mod natural

Deși anumiți factori de risc, cum ar fi istoricul familial, sexul și vârsta, nu pot fi controlați, adoptarea unor obiceiuri sănătoase pentru inimă în viața de zi cu zi poate ajuta la menținerea acestor numere în limite normale. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de colesterol este puternic influențat de stilul tău de viață, în special de ceea ce mănânci.

Fibrele

„Fibrele din alimentele integrale pe bază de plante ajută la funcționarea bilei, care ajută la eliminarea pe cale naturală a LDL”, spune dr. Klodas.

AHA recomandă consumul a 25-30 de grame de fibre alimentare din alimente integrale/zi. Unele dintre cele mai bune surse naturale de fibre includ avocado, măr, fructe de pădure, varză de Bruxelles, curmale, cereale integrale, precum ovăz și orz, nuci și semințe.

Fitosterolii

Potrivit Asociației Naționale pentru Lipide (NLA), consumul a cel puțin 2 grame de steroli vegetali/zi poate reduce LDL cu 5 până la 10%. Alimente precum spanacul, morcovul, uleiul de măsline, cartofii dulci, căpșunile și semințele de floarea soarelui sunt toate surse bune de fitosteroli.

Grăsimile nesaturate

Grăsimile saturate (grăsimile care sunt solide la temperatura camerei), precum cele găsite în bucățile grase de carne, unt, untură, brânză, ulei de nucă de cocos cresc LDL.

Grăsimile nesaturate (grăsimile care sunt lichide la temperatura camerei) ajută la scăderea nivelului de LDL. Unele dintre cele mai bune surse de grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă sunt avocado, ulei de măsline, unt de arahide, nucă, migdale, pește gras, ulei de floarea soarelui, semințe de susan și semințe de in.

Fără carbohidrații ultraprocesați și zaharuri

Evitarea carbohidraților foarte procesați și a zaharurilor adăugate este importantă, deoarece aceste alimente cresc nivelul de insulină, care, la rândul său, stimulează HMG-CoA reductaza (o enzimă din ficat). „Când HMG-CoA reductază este accelerată, producția de LDL crește”, explică cardiologul.

Așadar, nu sunt recomandate pizza congelată, chipsurile, pâine albă, deserturi procesate precum fursecuri, prăjituri și gogoși, paste albe rafinate și carne foarte procesată, cum ar fi slănină, cârnați și hot dog.

Atenție la trigliceride

Trigliceridele sunt prima formă de grăsime formată din zaharuri și amidon. Un nivel ridicat de trigliceride (200 mg/dL și peste) reprezintă un factor de risc pentru boli de inimă. În mod ideal, ar trebui ca trigliceridele să fie sub 100 mg/dL.

Așa că un stil de viață sănătos, precum exerciții fizice, reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat, eliminarea grăsimilor trans pot ajuta la scăderea semnificativă a nivelului de trigliceride și LDL.

 

×
Subiecte în articol: colesterol