x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum știi dacă tusea persistentă ascunde probleme serioase

Cum știi dacă tusea persistentă ascunde probleme serioase

de Redacția Jurnalul    |    21 Feb 2024   •   19:45
Cum știi dacă tusea persistentă ascunde probleme serioase
Sursa foto: Hepta

Tusea poate să persiste timp de mai multe săptămâni după ce au trecut celalalte simptome de răceală.

Acest fenomen este însă  destul de răspândit, potrivit unui studiu publicat, pe 12 februarie 2024, în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene. Ca urmare a statisticilor realizate, circa 11%–25% dintre adulți vor experimenta o tuse după ce au avut o infecție respiratorie iar simptomele pot continua între 3-8 săptămâni.

Omid Mehdizadeh, un otolaringolog și laringolog la Centrul de Sănătate Providence Saint John din Santa Monica, California, spune că o tuse post-infecțioasă, cunoscută și sub numele de tuse post-virală, poate apărea după ce ai avut o infecție a căilor respiratorii.

"O tuse post-virală este de obicei rezultatul unei inflamații crescute a sistemului respirator, inclusiv nasul, gâtul, laringele și plămânii," a explicat Mehdizadeh.

Potrivit autorilor articolului, această inflamație provoacă o sensibilitate crescută a tuburilor bronșice și o producție crescută de mucus, în timp ce scade eliminarea mucusului.

UCLA Health menționează că inflamația poate determina umflarea căilor respiratorii, în timp ce drenajul mucusului poate irita gâtul și corzile vocale. Ambii factori contribuie la o tuse post-infecțioasă.

Ce să faci dacă ai o tuse persistentă

Chantel Strachan, medic primar internist la Columbia University Irving Medical Center, spune că o tuse post-infecțioasă este benignă, deci nu este îngrijorătoare, deși poate fi deranjantă din punct de vedere fizic.

"Un tratament conservator pentru această tuse poate contribui la minimizarea acesteia. Tratamentele conservatoare includ supresoarele de tuse, steroizii intranazali pentru scurgerea nazală, umidificatoarele și pastilele", spune aceasta.

Ea a adăugat că nu există dovezi care să susțină utilizarea antibioticelor sau a steroizilor pentru a ajuta la tratarea tusei post-infecțioase.

Potrivit raportului, cele mai multe studii au constatat că tusea persoanelor s-a ameliorat în timp fără medicamente. Autorii au remarcat și alte motive pentru care ar putea fi o idee bună să eviți medicamentele pentru tusea post-infecțioasă.

Mehdizadeh afirmă că o modalitate de a distinge o tuse post-infecțioasă de ceva mai grav este faptul că o tuse post-infecțioasă este de obicei o tuse uscată și stânjenitoare.

"O tuse umedă, care este asociată cu dificultăți de respirație sau dureri în piept, ar trebui evaluată. Alte simptome care ar trebui să determine evaluarea includ sânge în mucus, dificultăți la înghițire, durere, febră, dificultăți de respirație și respirație zgomotoasă", a remarcat acesta.

Potrivit autorilor articolului, astfel de simptme ar indica necesitatea unei radiografii toracice. Alte semnale de alarmă care ar putea indica o problemă includ istoricul de pneumonie recurentă sau fumatul pe termen lung.

De asemenea, o tuse care durează mai mult de 8 săptămâni este, de asemenea, un potențial indicator al unei probleme.

Concluzii

A avea o tuse după o infecție respiratorie este destul de frecvent, afectând între 11% - 25% dintre adulți. Ea apare din cauza inflamației și umflării căilor respiratorii. 

Simptomele ar trebui să se amelioreze în aproximativ 3-8săptămâni. Nu sunt necesare tratamente prescrise, deși medicamentele eliberate fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Dacă simptomele persistă mai mult de opt săptămâni sau ai alte simptome, cum ar fi o tuse umedă, mucus sângeros, dificultăți de respirație, dureri în piept, febră sau probleme la înghițire, ar trebui să consulți un medic pentru evaluare, potrivit Healthline.com, citat de dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: tuse raceala