x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Curcanul cu antibiotice. Efecte: alergii, şoc anafilactic, cancer, prăbuşirea sistemului imunitar

1
Autor: Magda Marincovici 13 Mar 2013 - 18:24
Curcanul cu antibiotice. Efecte: alergii, şoc anafilactic, cancer, prăbuşirea sistemului imunitar Thinkstock
Reziduurile de antibiotic din carne sunt la originea a cel puţin două efecte extrem de periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le explică. Primul efect: selectează tulpini rezistente şi multirezistente la antibiotice. Ceea ce înseamnă că în cazul unei infecţii cu aceste tulpini, antibioticele administrate nu-şi mai fac efectul şi ne aflăm fără protecţie exact ca înainte de descoperirea antibioticelor.

Al doilea efect: provoacă dezechilibre majore ale microflorei în special a celei din colon, genereând disbioză care atrage după sine prăbuşirea sistemului imunitar şi deschiderea porţii către toate bolile, inclusiv a cancerului. Aceasta ar putea fi o explicaţie a exploziei frecvenţei cancerului înregistrată la ora actuală.

Grav este şi faptul că reziduurile de antibiotic descoperite în carne este o realitate valabilă în ţara noastră, ca şi în oricare altă ţără a Uniunii Europene, este cunoscută de specialişti nu de azi de ieri, ci de mai multe decenii, dar ea este însă ţinută la secret. Profesorul Mencinicopschi spune că această realitate era ascunsă înainte de 1989 aşa cum este şi la ora actuală.  Şi că în contextul poluării globale a mediului trebuie să ne aşteptăm şi la alte alimente contaminate. Astfel, după lapte cu aflatoxină, carne cu reziduuri de antibiotic, ar putea urma zahărul cu doze extrem de mari de aluminiu.

"În general, în ferme, toate furajele sunt tratate cu antibiotic şi hormoni. Doza de antibiotic sau de hormoni, cât şi produsul selectat trebuie să fie autorizate de către autorităţile competente. În general, cam toată carnea, poate cu excepţia celei bio, are reziduuri de antibiotic sau de hormoni", declara pentru Mediafax medicul primar Georgeta Văcaru, specialist în boli metabolice şi de nutriţie. Unii specialişti susţin că, prin preparare termică, sunt eliminate reziduurile de antibiotic din carne. Ei recomandă ca, înainte de prepararea propru-zisă, carnea să fie bine spălată în apă rece, apoi fiartă, apa aruncată şi carnea spălată din nou. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi subliniază că prin aceaste măsuri într-adevăr sunt distruse unele toxine. Totuşi, reziduurile de antibiotic, odată pătrunse în celule, acestea se extrag  într-o foarte mică măsură. De altfel, toţi specialiştii sunt de acord că prin prepararea la grătar sau prin prăjire carnea păstrează toxinele, aminoacizii, inclusiv reziduurile de antibiotic. 

Evident se pune întrebare care ar fi soluţiile menite a ne proteja sănătatea. Una, considerată extremă, ar fi trecerea la veganism, adică o dietă strictă fără nici un produs de la animale. Dar nu toţi suntem pregătiţi pentru această soluţie radicală. Şi atunci, potrivit profesorului Menchinicopschi, trebuie să ţinem seama de o regulă la îndemână oricui:  zilnic, cel puţin jumătate din aportul alimentar să fi reprezentat de legume şi fructe.

Ieri, vicepreşedintele Autorităţii Naţioanle Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mânăstireanu, a anunţat că, potrivit datelor transmise din Germania, prin sistemul rapid de alertă, de la o fermă din ţara noastră ar fi fost trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.

Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns in Germania de la o ferma din Romania, fiind trimisa o notificare in acest sens prin Sistemul Rapid de Alerta, a declarat, miercuri, vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, citat de Mediafax. Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a spus ca, potrivit datelor transmise din Germania prin Sistemul Rapid de Alerta, este vorba despre o ferma din Romania care ar fi trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.
Citeşte mai multe despre:   carne de curcan,   antibiotice

 



Mai multe titluri din categorie

78% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave

78% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave
Circa 80% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave ale infecției și la șase luni după rapel. Totodată, anticorpii se păstrează mai mult față de bărbați, arată un studiu M...

7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 

7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 
Galerie Foto Se vorbește mult despre uleiurile esențiale, unii le privesc ca pe niște substanțe miraculoase, alții spun că nu e adevărat și că e vorba doar despre legende nedemonstrate științific, iar adevărul probabil...

5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar

5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar
Multe persoane asociază purtarea aparatului dentar cu vârsta copilăriei, însă corectarea danturii se poate realiza oricând. Chiar și adulții își pot pune aparat dentar fără probleme, deoarece dinții se pot...

3 tipuri de remedii antireumatice eficiente care calmează rapid durerea

3 tipuri de remedii antireumatice eficiente care calmează rapid durerea
Reumatismul este un termen generic folosit mai mult în popor pentru a descrie afecțiunile reumatice. Specialiștii în medicină, însă, preferă să definească exact boala reumatică, pentru a putea recomanda cel ma...

Soluția pentru valul 4 al pandemiei. Românii vor beneficia cel mai bun antiviral tratarea COVID-19

Soluția pentru valul 4 al pandemiei. Românii vor beneficia cel mai bun antiviral tratarea COVID-19
Cel mai mare producător de medicamente din România, Terapia Cluj, este pregătit să asigure cantități record de FluGuard, practic Favipiravirul care lipsește din farmaciile din țară și care este medicamentul...

Moderna face previziuni despre sfârșitul pandemiei de COVID-19. Cum va fi a treia doză de vaccin

Moderna face previziuni despre sfârșitul pandemiei de COVID-19. Cum va fi a treia doză de vaccin
Pandemia de COVID-19 s-ar putea încheia anul viitor datorită vaccinării populației, estimează CEO-ul companiei americane Moderna Inc, Stephane Bancel, citat de Reuters. "Peste un an începând de astăzi, cred...

Sănătate: Ce au păţit nouă tineri care au fost puşi să facă sport înainte să doarmă

Sănătate: Ce au păţit nouă tineri care au fost puşi să facă sport înainte să doarmă
Un studiu recent, publicat în revista Nature, a evidenţiat legătura dintre antrenamentul intens şi odihna profundă. Sportul te ajută să dormi mai bine. Impactul activităţii fizice asupra calităţii somnului ...

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii între 16-19 ani. Situația dezastruoasă din România

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii între 16-19 ani. Situația dezastruoasă din România
Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au fost vaccinați doar în proporție de 5%, în timp ce la categoria de vîrstă 16-19 ani rata de acoperire vaccinală ajunge la 20%. Coordonatorul campaniei de...

Situație critică a locurilor la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Situație critică a locurilor la ATI pentru bolnavii de COVID-19
În spitalele din țară mai sunt libere doar 16 paturi de terapie intensivă pentru bolnavii cu COVID-19. Dintre acestea, șase sunt în Capitală. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms,...

Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer, sigur la copiii între 5 și 11 ani

Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer, sigur la copiii între 5 și 11 ani
Vaccinul Pfizer este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani și generează un răspuns imun puternic, anunță reprezentanții companiei. Pfizer și BioNTech au testat pe copii aproximativ o treime din doza...

Cum alegi cel mai bun carucior pentru copilul tau?  Sfaturi utile!

Cum alegi cel mai bun carucior pentru copilul tau?  Sfaturi utile!
Venirea unui copil pe lume este o schimbare uriasa in orice familie. Dintr-o data, toata atentia se indreapta asupra acestui nou membru, care trebuie sa creasca sanatos si fericit. Primii pasi pe care ii fac parintii ...

Capitala nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Capitala nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat nu mai este liber la terapie intensivă în București pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, luni la ora 14.00, în România există 1.087 de paturi de...

Fast and Fixed - cele doua cuvinte nu exprima toate calitatile acestui implant dentar!

Fast and Fixed - cele doua cuvinte nu exprima toate calitatile acestui implant dentar!
Galerie Foto Daca iti lipsesc majoritatea dintilor, mai mult ca sigur iti doresti sa rezolvi aceasta problema. O astfel de operatiune nu este insa atat de simpla, iar proteza mobila nu reprezinta neaparat solutia potrivita....

Ce spune directorul INSP despre valul 4 al pandemiei de COVID-19. La câte cazuri de infecții pe zi se va ajunge

Ce spune directorul INSP despre valul 4 al pandemiei de COVID-19. La câte cazuri de infecții pe zi se va ajunge
Unii medici estimează că infecțiile cu COVID-19 vor crește alarmant până la sfârșitul lunii octombrie dacă nu se iau măsuri de prevenție.  “Fără vaccinare și respectarea regulilor, la sfârșitul...
Serviciul de email marketing furnizat de