x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Dacă ceva poate să meargă prost, va merge"

"Dacă ceva poate să meargă prost, va merge"

de Paula Anastasia Tudor    |    18 Sep 2009   •   00:00

Eram în concediu când am vrut să ur­căm de la Slănic Prahova până la Che­ia şi Muntele Roşu. Fiind vineri după-amiază, eram conştienţi că e o decizie destul de hazardată, dar îi promise­se­răm copilului că mergem la munte. Aşa că ne-am aliniat cu restu' lumii care stră­bă­tea DN1A, varianta mai re­laxată a lui DN1, dintre Ploieşti şi Bra­şov.

Am întâlnit şi aici şoferi cu han­dicapul de a fi incapabili să-şi păs­tre­ze banda în curbe, intrând pe contra­sens. În rest, tiruri, camioane şi că­ru­ţe. Mai aveam vreo 9 kilometri până la Cheia, când coloana a prins a se strânge şi s-a oprit. Remarcasem că pe sensul opus nu mai trecuse nimic de ceva vreme. Ne-am oprit şi, la câ­teva minute, co­boa­ră pe lângă noi Descarcerarea ur­ma­tă de două sal­vări. Atunci  am hotărât să facem stân­ga-mprejur.

La un mo­ment dat am depăşit ambulanţele care tră­se­seră pe drepta. (Ştiu că se opresc când pacientul in­­tră în stop car­diac şi medicii trebuie să intervi­nă.) După câţiva kilometri ne-am oprit. La barieră, pentru a-i face loc "Expresului de Mâneciu" - un tren ce abia se târâie şi care avea şi haltă în dreptul barierei. Ajung şi sal­vările şi... se opresc. Am­bu­lanţierii co­boară din nou, agitaţi. Se uită în stân­ga, în dreapta, fac ture de la o maşină la alta, îşi întind cape­te­le peste barieră cu mâna streaşină la ochi, vor­bind la telefoane.

Mă gân­deam cât de puţin noroc au cei care se zbăteau în­tre via­ţă şi moarte în sal­vări. Am spe­rat că şefii de echipaj vor putea lua legă­tura cumva, prin Po­li­ţie, prin CFR, cu me­canicul - să oprească pentru a pu­tea trece ambulanţele, dar asta la noi e im­posibil. Până se găsesc şi pică de acord toţi şefii între ei vor mai trece multe trenuri.

 Într-un final, "ex­pre­sul" s-a târât prin faţa noastră, iar bariera s-a ridicat. După maximum 3 ki­lometri am ajuns la a doua barieră - coborâtă în aşteptarea aceluiaşi tren. Aici era şi un operator, dar se vede treaba că nici el n-a putut face nimic. Aşa că ambulanţele au aşteptat din nou. Nu ştiu cum au ajuns oa­me­nii aceia la spital. Unii poate ar zice că e soarta, eu însă mai degrabă tind să cred că e o lipsă acută de inspiraţie şi de proceduri pentru cazurile de urgenţă.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete