Pentru multe femei, menstruația e un motiv de neplăceri. Dincolo de disonfortul fizic, faptul că data la care apare variază mereu face ca multe planuri să se schimbe în ultimul moment. Această variație apare de obicei datorită faptului că ciclul mentrual durează între 24 și 31 de zile, fără a fi foarte precis. Multe femei au un ciclu de 28 de zile, adică 28 de zile între prima zi a menstruației dintr-o lună și prima zi a menstruației din luna următoare. Dar chiar și în cazul lor există variații. Totuși, dacă în mod frecvent suferiți de dereglări menstruale, iată câteva dintre posibilele motive.
- Prea mult sport. Pare paradoxal, dar prea multă mișcare fizică și antrenamentele dure pot deregla ciclul mentrual. Alergătoarele la maraton sau sportivele de performanță pot confirma. Antrenamentele frecvente și grăsimile reduse din organism produc un anumit tip de stres care transmite creierului semnalul să nu mai producă hormoni reproductivi.
- Probleme cu greutatea. Atunci când este prea mare, excesul de grăsime din organism se traduce într-un exces de estrogen care poate împiedica ovarele să producă ovule. Femeile obeze au de obicei menstruații neregulate care se întind pe perioade mai lungi. Pe de altă parte, atunci când greutatea este prea mică, organismul nu produce suficient estrogen, ceea ce afectează de asemenea ciclul menstrual.
- Călătoriile pe un alt fus orar. Creierul secretă melatonină atunci când este timpul să mergeți la culcare, însă atunci când schimbați fusul orar, acest mecanism se deregleză: organismul suprimă producția de melatonină până când detectează întunericul. Aceste dereglări au efecte și asupra ciclului menstrual, mai ales la femeile care călătoresc des.
- Medicamente. Unele medicamente prescrise de medici, cum sunt cele pentru tiroidă de exemplu sau antidepresivele, pot influența ciclul menstrual pentru că eliberează în corp anumiți hormoni.
Citește pe Antena3.ro