x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce dor articulaţiile când stă să plouă?

De ce dor articulaţiile când stă să plouă?

31 Mai 2012   •   15:10
De ce dor articulaţiile când stă să plouă?

Cei care sufera de reumatism nu au nevoie de prognoza meteo ca sa stie daca ploua sau se raceste vremea - simt acest lucru in articulatii.

Motivul pentru care durerea reumaticilor creste nu a fost inca elucidat complet, insa exista mai multe teorii avansate in urma unui studiu menit sa certifice daca, intr-adevar, exista o legatura intre schimbarea vremii si durerile reumatice.

Doctorul Timothy McAlindon, de la Universitatea Tufts, din SUA a publicat un studiu in care arata corelatiile dintre intensitatea durerilor pacientilor reumatici si schimbarile de presiune atmosferica. McAlindon a monitorizat zilnic nivelul de discomfort resimtit de un numar reprezentativ de pacienti cu osteoartrita la genunchi.

Apoi a comparat datele zilnice cu presiunea atmosferica masurata in locul in care pacientii locuiau. Studiul a aratat ca nivelul de discomfort crestea in momentul in care presiunea atmosferica se modifica semnificativ.

Un motiv pentru care durerea se intensifica in astfel de conditii, cred doctorii, este ca articulatiile bolnave au mai putin tesut cartilaginos si mai mult lichid, motiv pentru care presiunea sporita este resimtita mai acut decat o articulatie sanatoasa, care ar amortiza presiunea crescuta.

Aceasta teorie este sustinuta si de faptul ca scafandrii care sufera de reumatism spun ca resimt o durere mai mare cand fac scufundari, sub presiunea apei.

De asemenea, se crede ca racirea vremii duce la stramtarea vaselor de sange, ceea ce duce la contractarea muschilor si a articulatiilor, sporind astfel durerea.

O alta teorie este ca si nervii articulatiilor joaca un rol, acestia fiind deja sensibilizati de artrita care s-a instalat, deci mai sensibili si la presiune.

×