x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce ne dor dintii la rece?

De ce ne dor dintii la rece?

25 Oct 2005   •   00:00
De ce ne dor dintii la rece?
LA STOMATOLOG
  • de Dr. Cristina Radutoiu, Medic primar stomatolog - Clinica 3D Dental
  • Este intrebarea care apare o data cu sosirea sezonului rece si, sa recunoastem, si-a facut aparitia si in sezonul cald, cand am avut de-a face cu alternanta cald-rece, rece-cald, fie de la aerul conditionat, fie de la bauturile reci ingerate. Ne-a tras curentul? De ce ne umflam? De ce ne doare cand ne umflam? La aceste intrebari vom incerca sa raspundem acum.

    Ce este durerea de dinti?

    Trebuie sa ne referim la o durere ce apare in jurul dintilor sau la nivelul maxilarului. Cauzele sunt: n carii dentare; n dinte fisurat; n expunerea nervului; n gingivita; n probleme in articulatia temporo-mandibulara; n spasmul muschilor masticatori. Intensitatea durerii variaza de la usoara, cronica pana la ascutita, acuta. Poate fi agravata de masticatie, cald sau rece. Un examen local, care sa includa si radiografia, efectuat de medicul stomatolog poate determina cauza durerii. Alte cauze ale durerii dentare pot fi: n probleme cardiace (infarct miocardic, angina); n infectiile urechii; n sinuzitele.

    Atentie la carii!

    Cauza cea mai frecventa a durerii dentare este caria. Ea produce distrugerea smaltului si a dentinei, straturile dure ale dintelui care acopera si protejeaza tesuturile moi din interiorul dintelui, alcatuind pulpa dentara, care cuprinde vase si nervi. Anumite bacterii din cavitatea bucala transforma zaharul in acizi, acestia dizolva smaltul si dentina, provocand aparitia cariei si deci a durerilor. Cariile superficiale nu provoaca dureri mari si nu sunt observate de pacient. Pulpa dentara poate fi iritata de toxinele bacteriene sau direct de alimente reci, calde, acre, dulci, acumularea alimentelor, toate acestea determinand aparitia durerii.

    Cum scapam de durere? Destul de usor, daca ne vizitam medicul stomatolog.

    O alta cauza a durerilor aparute la nivelul cavitatii bucale este gingivita, despre care deja stiti destul de multe.

    Sensibilitatea dentara

    Trebuie sa amintim si de sensibilitatea data de radacinile dentare dezgolite. In mod normal, radacina dintelui nu se observa cu ochiul liber in cavitatea bucala, fiind acoperita de tesuturi dure si moi. Expunerea radacinii determina dureri la rece, cald, mancaruri acre. Tratamentul acestei dureri depinde de stadiul in care se afla: daca este incipienta, se pot face fluorizari in cabinetul stomatologic sau acasa se pot folosi paste de dinti speciale, cu fluor, despre care medicul dvs. stomatolog va poate informa. Daca dezgolirea radacinii este mai avansata, atunci tratamentul va fi de indepartare a pulpei dentare sau chiar extractia dintelui.

    Fisurile

    Fisurarea dintelui poate provoca dureri acute. Nici nu va puteti imagina cauzele care pot produce fisurarea dintelui si care ne-au fost relatate de pacienti (de la muscarea diverselor obiecte dure pana la accidente nefericite).

    Durerile in articulatia temporo-mandibulara pot fi localizate in zona din fata unei singure urechi sau a ambelor. Cele mai frecvente cauze sunt lovituri la nivelul fetei, artrita inflamatorie sau degenerativa. Aceste dureri se pot agrava, facand imposibila deschiderea gurii. Tot aici trebuie sa amintim rolul stresului in producerea acestor dureri, care pot fi insotite sau nu de scrasnirea dintilor.

    Tratament

    Tratamentul de urgenta al acestora este administrarea unui antiinflamator de tipul ibuprofenului, aplicarea de comprese calde, alimentatie de consistenta mai moale, aerobic pentru scaderea stresului. Apoi urmeaza vizita obligatorie la cabinetul stomatologic pentru verificarea situatiei generale a ocluziei (muscaturii). Molarii de minte inclusi sau in eruptie pot da dureri mari, iar tratamentul in cazul acesta cuprinde, pe langa obligativitatea consultului stomatologic, si medicatie antialgica, antibiotica si chiar indepartarea molarului in cauza.

    BAUTURI. Cu ocazia venirii frigului avem tendinta sa ne incalzim cu un ceai fierbinte, o cafea sau o cacao calda. Aceste bauturi aduc in acelasi timp si un aport important de zahar, care este daunator dintilor. Trebuie sa evitam si alternanta alimentelor calde urmate de unele reci. Acestea pot fi daunatoare smaltului dentar, sensibil la variatiile bruste de temperatura. Din aceste motive, bauturile cariogene (responsabile de aparitia cariilor) nu trebuie sa aiba contact prelungit cu suprafata dentara. Este bine sa ne clatim gura sau chiar sa ne periem dintii dupa ingerarea acestor bauturi. Trebuie sa tinem cont de faptul ca smaltul, odata distrus, nu se mai reface.

    ABCESUL. In nici un caz, curentul nu este cauza abcesului dentar, daca presupunem ca abcesul este cauza umflaturii. Cauzele abcesului sunt caria dentara, fractura dintelui sau gingivita. Cand suntem umflati ne dor dintii incontinuu, puternic, la cald si rece, avem febra, gust amar in gura, respiratie urat mirositoare, ni se umfla ganglionii gatului, gingiile, ni se umfla si se inroseste pielea obrazului. Durerea trece dupa aparitia umflaturii. Lipsa durerii nu inseamna ca dintele s-a vindecat. Infectia ramane activa si se raspandeste in continuare. Tratamentul acestor umflaturi se face de catre medicul stomatolog si urmareste etapele: efectuarea unei radiografii; drenajul infectiei prin dinte si/sau prin incizia abcesului; prescrierea de antibiotice pentru lupta cu infectia, antialgice si antiinflamatoare la indicatia medicului; clatiri cu apa calduta si sarata. Prevenirea "umflarii" se face prin mentinerea unei igiene corecte a cavitatii bucale, control periodic la medicul stomatolog, mai ales dupa traumatisme dentare.
    ×
    Subiecte în articol: dureri dintelui stomatologie