ISTORIA MEDICINEI
Cautarea de tratamente contra bolilor incepe inca de la primate. De pilda, cimpanzeii se hranesc cu o planta amara (lat. Vernonia) pentru a scapa de viermii intestinali din cauza carora au balonari si dureri de stomac.
Aceasta planta nu face parte din regimul lor alimentar cand nu sunt bolnavi.
Intre traditie si medicina
Din cele mai vechi timpuri, omul a experimentat pe propria persoana leacuri provenind din universul vegetal si uneori din cel animal. Chiar daca adesea a intampinat si esecuri, dorinta de a invinge bolile a fost mai puternica. Astfel, unele remedii au devenit tratamente clasice ale farmacopeei moderne. Din aceasta categorie fac parte principalul remediu contra durerii morfina extrasa din macul de gradina (Papaver somniferum) si remediul contra malariei chinina extrasa din arborele de chinina (Cinchona spp). Gravele probleme de sanatate ale veacului al XX-lea au impus dinamizarea cautarii remediilor in mediul inconjurator. Pornind de la plante medicinale sau otravitoare, cercetatorii au descoperit doua clase de medicamente anticanceroase: vinblastina, alcaloid de origine vegetala obtinut dintr-o planta din Madagascar (Catharanthus roseus), si taxolul, extras dintr-o specie de conifere de pe coasta pacifica a SUA (Taxus spp). In goana dupa noi antibiotice, intr-un pumn de pamant din nordul nelocuit al Scandinaviei, oamenii de stiinta au gasit o substanta necunoscuta. Era lipsita de proprietati antibacteriene, in schimb anihila limfocitele T (Timolimfatice) responsabile de respingerea grefelor. Asa a aparut ciclosporina, datorita careia reusesc transplanturi de organe, inclusiv cele de maduva hematogena, care salveaza suferinzii de leucemie. Dintr-un gen de ciuperci microscopice Aspergillus s-a extras "pilula antiinfarct". Preparatul inhiba productia interna de colesterol, care afecteaza arterele coronariene si duce la infarct.
Colaborare interdisciplinara
In cadrul cercetarii farmaceutice moderne, noile medicamente sunt testate pe om numai dupa numeroase etape de validare farmacologica si mai ales toxicologica rezultate la experimente clinice. In cazul plantelor medicinale utilizate in tratamentul afectiunilor benigne (vindecabile), aceste etape pot fi scurtate, conform legislatiei europene asupra medicamentelor fitoterapice.
Citește pe Antena3.ro
Cercetarea biodiversitatii
Primul studiu de amploare asupra biodiversitatii a fost facut in anii 60 de National Cancer Institute si industria farmaceutica americana. Cercetatorii s-au reunit pentru a selecta din flora de pe teritoriul Statelor Unite acele plante cu virtuti contra cancerului. Dupa numai 3 ani ei anunta descoperirea in cetina si tulpina tisei locale a unui principiu antitumoral, care opreste multiplicarea celulelor canceroase. In anii 70, echipa condusa de M. Wrani comunica oficial izolarea agentului vegetal, antitumoral si antileucemic, pe care l-au denumit taxol. Cea mai recenta mobilizare de aceeasi amploare a neobositilor cercetatori americani s-a realizat in scopul decriptarii genomului uman. Pornind de la aceasta decriptare cercetatorii sunt pe punctul de a alcatui harta tuturor genelor. In urma rezultatelor, oamenii de stiinta vor fi capabili sa descopere noi tratamente contra unor boli incurabile. Si cercetatorii francezi au pornit la cercetarea unor regiuni pentru a descoperi noi medicamente. Specialisti de la Institutul de Cercetare si Dezvoltare din Franta si din industria farmaceutica s-au inarmat cu aparatura performanta de biologie si robotica in scopul studierii plantelor tropicale. In Guyana si in Bolivia urmaresc flora, iar in Noua Caledonie fauna marina. Pe de alta parte se incearca identificarea diverselor patologii care pot fi tratate cu remediile descoperite. Pana in prezent, s-au izolat deja substante naturale eficiente in cazul unor boli parazitare.
|
EVOLUTIE. Inca din Antichitate, oamenii au descoperit ca plantele sunt aliatii lor pentru a fi sanatosi. Marturiile istorice arata ca egiptenii cunosteau efectele benefice ale ricinului, pelinului si sofranului, in timp ce grecii si romanii invatasera atat de multe despre plantele medicinale si utilizarea lor, incat au dominat in acest domeniu intreg Evul Mediu. Colonizatorii teritoriului american au constatat ca populatia bastinasa cunostea unele efecte medicinale ale ardeiului, semintelor de cacao si ale frunzelor de coca. In Africa, localnicii intrebuintau semintele de coca impotriva oboselii si surmenajului, folosindu-se de efectul cofeinei. Aceasta substanta a fost izolata in laborator de-abia in anul 1820.
|
|
STIATI CA |