x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De la "Roaita" la "Sf. Maria"

De la "Roaita" la "Sf. Maria"

de Oana Antonescu    |    29 Noi 2005   •   00:00
De la "Roaita" la "Sf. Maria"
ISTORIA MEDICINEI
Desi cunoscut de populatia Bucurestiului, despre Spitalul Clinic "Sf. Maria" s-au pastrat doar cateva informatii legate de primii sai ani de existenta. Profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila", este printre putinii care pastreaza cateva date istorice despre institutia medicala de pe langa Piata 1 Mai. Initial, spitalul a fost o policlinica a Cailor Ferate. Dupa 1944, a fost transformat in spital al Sectorului 8 (Sectorul 1 de acum). Istoria acestei unitati sanitare este curioasa din cauza evolutiei spectaculoase: de la o simpla policlinica la un spital de dimensiuni apreciabile.

Interesant este si lungul sir de nume pe care le-a purtat acest spital pe parcursul vremii. Mai intai, conducerea de la acea vreme il numeste Spitalul "Vasile Roaita", despre care se spunea ca este un erou comunist care a tras sirena pentru a anunta declansarea grevei din cartierul ceferist, in 1933. Cand s-a ajuns la concluzia ca Roaita nu era un erou national, ci un alienat, spitalului i-a fost retras acest nume. A devenit Spitalul "Grivita Rosie", pentru ca apoi sa-i ramana doar numele de "Grivita". Prima clinica universitara se infiinteaza la "Grivita", in 1950. In acest an, clinica de boli interne, condusa de prof. dr. Tiberiu Sparchez, va fi dedicata invatamantului de perfectionare si specializare. Trei ani mai tarziu, in 1965, se infiinteaza Centrul de gastroenterologie, condus de prof. Sparchez. In 1974, Centrul este mutat insa la Institutul Clinic Fundeni.

Numele pe care il poarta astazi, Spitalul Clinic "Sf. Maria", l-a primit in 1990, din initiativa prof. dr. Ioan Gutiu. Starea avansata de deteriorare a spitalului va impune, in anul 2000, inceperea unor lucrari ample de reconsolidare si reamenajare, care se continua si in prezent. Cea mai mare parte a spitalului este renovata, iar dotarile sunt dintre cele mai bune.

Spitalul Clinic "Sf. Maria" are in prezent o capacitate de 250 de paturi si trei sectii de medicina interna, doua sectii de chirurgie, una de ORL, sectie anestezie terapie intensiva, serviciu de primiri urgente si laborator de radiologie. Spitalul dispune si de un ambulatoriu, care ofera pacientilor servicii medicale din aproape toate specialitatile medicale.

×
Subiecte în articol: spitalul