ISTORIA MEDICINEI
Desi cunoscut de populatia Bucurestiului, despre Spitalul Clinic "Sf. Maria" s-au pastrat doar cateva informatii legate de primii sai ani de existenta.
Profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila", este printre putinii care pastreaza cateva date istorice despre institutia medicala de pe langa Piata 1 Mai. Initial, spitalul a fost o policlinica a Cailor Ferate. Dupa 1944, a fost transformat in spital al Sectorului 8 (Sectorul 1 de acum). Istoria acestei unitati sanitare este curioasa din cauza evolutiei spectaculoase: de la o simpla policlinica la un spital de dimensiuni apreciabile.
Interesant este si lungul sir de nume pe care le-a purtat acest spital pe parcursul vremii. Mai intai, conducerea de la acea vreme il numeste Spitalul "Vasile Roaita", despre care se spunea ca este un erou comunist care a tras sirena pentru a anunta declansarea grevei din cartierul ceferist, in 1933. Cand s-a ajuns la concluzia ca Roaita nu era un erou national, ci un alienat, spitalului i-a fost retras acest nume. A devenit Spitalul "Grivita Rosie", pentru ca apoi sa-i ramana doar numele de "Grivita". Prima clinica universitara se infiinteaza la "Grivita", in 1950. In acest an, clinica de boli interne, condusa de prof. dr. Tiberiu Sparchez, va fi dedicata invatamantului de perfectionare si specializare. Trei ani mai tarziu, in 1965, se infiinteaza Centrul de gastroenterologie, condus de prof. Sparchez. In 1974, Centrul este mutat insa la Institutul Clinic Fundeni.
Citește pe Antena3.ro