ALIMENTATIE ECHILIBRATA
In contextul poluarii globale, alimentele pe care le consumam pot fi contaminate accidental sau nu cu diferite substante cu actiune negativa asupra sanatatii. De aceea, pe pietele straine, in special,
dar si pe piata romaneasca, intr-o mai
mica masura, au aparut
asa-numitele alimente "bio" - produse
biologice, ecologice sau organice
|
Pentru ca "suntem ceea ce mancam", trebuie sa punem pe primul plan calitatea alimentului. "Cerealele, legumele, fructele ecologice trebuie cultivate numai pe soluri care nu sunt contaminate cu ingrasaminte chimice de sinteza. In sistemul agroindustrial conventional sunt utilizate ingrasaminte chimice, pesticide, au aparut plantele modificate genetic, iar in cresterea animalelor sunt folositi hormoni, antibiotice. Toate aceste substante au un impact negativ asupra sanatatii noastre", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Previne cancerul
Alimentatia dezechilibrata este principala cauza a bolilor cronice (diabetul zaharat, ateroscleroza, afectiunile cardiovasculare, cancerul). Potrivit prof. dr. Gh. Mencinicopschi, "consumul de produse biologice certificate poate preveni bolile cronice. Calitatea vietii este alta la un om care se hraneste cu asemenea produse. Alimentele ecologice pot preveni imbatranirea precoce si pot creste puterea de munca fizica sau intelectuala". Studiile au aratat ca alimentele contaminate cu pesticide pot afecta activitatea sistemului nervos si chiar dezvoltarea creierului la copii. Un punct in favoarea alimentelor bio este si lipsa tratamentului cu hormoni estrogeni aplicat animalelor. Daca animalele au fost tratate cu asemenea substante, produsele obtinute de la ele pot determina tulburari hormonale si chiar pot creste riscul aparitiei cancerului.Igiena maxima
Orice aliment poate deveni ecologic daca este facuta o monitorizare atenta a intregului lant de productie. In ceea ce priveste lactatele ecologice (iaurturile, cascavalul, branza), se acorda o atentie deosebita furajarii animalului si modului de viata al acestuia. Animalele nu primesc o data cu hrana substante interzise (antibiotice, hormoni de crestere, metale grele, micotoxine), care pot ajunge in lapte. De asemenea, micotoxinele din cerealele contaminate cu mucegaiuri pot da nastere unor intoxicatii serioase atat la animale, cat si la oameni. De aceea, alimentele ecologice sunt prelucrate in conditii stricte de igiena, sunt permise numai anumite substante pentru igienizare. Pentru ca produsele sa fie biologice, este interzisa folosirea aditivilor alimentari, a substantelor colorante sau aromatizante.Citește pe Antena3.ro
SFATUL MEDICULUI
|
Alimentele biologice se supun acelorasi rigori nutritionale ca si produsele clasice. Prof. dr. Mencinicopschi ne avertizeaza ca, daca alimentul nu este sanatos, nici ecologicul nu este benefic pentru sanatate, chiar daca a fost obtinut in conditii deosebite. "Principiile de nutritie corecte trebuie respectate in toate cazurile. Un exemplu in acest sens este zaharul alb.
Nu conteaza daca zaharul alb este obtinut in sistemul agricol intensiv, din sfecla modificata genetic sau in sistemul ecologic. Zaharul ecologic nu este sanatos, pentru ca nici echivalentul lui clasic nu este sanatos", afirma prof. dr.
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari
Alimentare.
|