x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Depresia, tratată fără medicamente

Depresia, tratată fără medicamente

de Paul Bardașu     |    28 Aug 2023   •   06:00
Depresia, tratată fără medicamente
Sursa foto: Pexels

Privind dincolo de zâmbetele forțate și aparențele exterioare, depresia rămâne adesea o problemă tăcută și pentru mulți indivizi, o luptă ascunsă. Depresia înseamnă mai mult decât să te simți nefericit sau obosit pentru câteva zile. Vorbim despre stări de tristețe, pierdere sau furie, care interferează cu activitățile de zi cu zi ale unei persoane în episoade intense, care pot dura de la câteva zile la câteva luni.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 40 de milioane de persoane din Uniunea Europeană suferă de depresie, echivalentul a 5% din populație. În ultima perioadă, efectele psihologice ale pandemiei cauzate de COVID-19 au determinat o creștere masivă la nivel global a incidenței anxietății și depresiei, cu 25% doar în primul an de pandemie. 

Cu toate că există tratament medicamentos pentru a înlătura stările de depresie, Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, afirmă că medicamentele tratează doar aspectul somatic al bolii, şi nu cauza psihologică primară care a condus la această condiţie. „Depresia este o problemă complexă, care necesită o abordare holistică pentru a putea fi gestionată eficient. Este esențial să se conștientizeze că depresia nu este doar o stare de tristețe trecătoare, ci o afecțiune medicală reală, care necesită sprijin și tratament adecvat. Poți să acționezi pe mai multe planuri odată și, cu cât implici mai multe direcții de manifestare, cu atât mai rapid și profund va fi rezultatul". 

Eugen Popa recomandă o abordare integrată, care să includă atât terapia individuală, cât și diverse tehnici complementare, cum ar fi hipnoterapia. „Depresia poate fi privită ca o reacție sau răspuns biologic și neurochimic, precum și ca o manifestare psihică și emoțională. Acționând asupra uneia dintre aceste componente, poți genera o reacție de reechilibrare și armonie interioară, care se manifestă pe toate planurile. Medicina alopată se focalizează exclusiv pe aspectul chimic și caută să restabilească sănătatea doar din punct de vedere biochimic. Cu toate acestea, există și alte metode complementare, în unele cazuri cu mult mai eficiente decât tratarea medicamentoasă a depresiei și cu rezultate pe perioade mult mai îndelungate de timp”.

Hipnoza este un instrument eficient în tratarea depresiei, care poate fi folosit pentru a explora, a înțelege și a transforma emoțiile și gândurile asociate cu această afecțiune. Eugen Popa spune despre hipnoză că este „arta de a intra în acel spaţiu subconştient, unde se află stocată o mare parte a memoriei noastre, cu toate gândurile, credințele și convingerile negative care ne limitează calea spre viața pe care o merităm. Toată măiestria este să intri în acel spaţiu unde poți aduce lumină, claritate, înțelegere, vindecare”.

Prin intermediul tehnicilor hipnotice, terapeutul poate ghida pacientul într-o stare de relaxare profundă, cunoscută sub numele de transă hipnotică. În timpul acestei stări, persoana devine foarte receptivă la sugestii și poate ajunge la rădăcina problemelor emoționale care stau la baza depresiei. Terapeutul folosește apoi tehnici specifice pentru a schimba gândurile și comportamentele autodistructive ale pacientului, susținând astfel vindecarea. „Pentru a putea rezolva orice problemă pe care o ai este nevoie să descoperi și să rezolvi cauza, să schimbi percepția, trăirea și atitudinea pe care le ai față de acele momente”, spune Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză.

Metode alternative

În cazul în care ai o reținere pentru hipnoză, există și alte modalități de tratare a depresiei, tot fără medicamente. Redirecţionarea atenţiei către sentimentele pozitive are capacitatea de a vindeca o persoană de depresie. Autosugestia poate avea efecte surprinzătoare atât la nivel psihic, cât şi fizic: este cunoscut faptul că gândurile pot influenţa fluxul de sânge din creier, precum şi nivelul serotoninei (un neurotransmiţător responsabil de interacţiunea dintre neuroni). Un nivel scăzut de serotonină este asociat cu tristeţea, iar opusul cu o stare de fericire. Astfel, chiar dacă pare greu de crezut, gândurile pozitive ne pot ajuta să depăşim momentele mai puţin bune din viaţa noastră.

Trebuie să mai apelezi la plimbări dese, care expun corpul la lumina zilei, în natură, dar și efectuarea de exerciţii fizice moderate. Astfel de activităţi au efecte pozitive asupra sănătăţii mentale, tonusului psihic şi emoţional. Un alt factor important este dieta. Consumă alimente care conţin triptofan, un aminoacid esenţial în biosinteza enzimelor şi capabil să mărească nivelul de serotonină din creier. Alimentele care conţin triptofan sunt laptele, brânza, peştele, alunele sau bananele, dar acestea nu sunt de ajuns. Este necesar să se consume după masă şi produse bogate în glucide, pentru ca aminoacidul triptofan să crească nivelul de serotonină din creier.

Când te afli într-o stare de depresie, nimeni şi nimic nu ţi se mai par interesante sau demne de atenţie. Însă stabilirea câtorva obiective mici, precum gătitul unui fel de mâncare într-o zi, te pot ajuta să îţi revii, iar treptat vei putea, de unul singur, să-ţi tratezi depresia fără medicamente. De asemenea, odihna este esențială. Lipsa somnului poate agrava stările de depresie, de aceea este important să ne stabilim ore fixe la care să ne culcăm şi trezim și să îndepărtăm sursele de zgomot şi de lumină din dormitor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: depresie medicamente