x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire importantă în medicină. Beneficiile UIMITOARE ale aparatelor auditive

Descoperire importantă în medicină. Beneficiile UIMITOARE ale aparatelor auditive

de Redacția Jurnalul    |    01 Ian 2023   •   14:20
Descoperire importantă în medicină. Beneficiile UIMITOARE ale aparatelor auditive

Aparatele auditive scad riscul de declin cognitiv ulterior şi demenţă, potrivit unei noi cercetări. Utilizarea implanturilor auditive este legată de o reducere cu aproape 20% a riscului de declin cognitiv, conform cercetării.

Studiile anterioare au constatat că pierderea auzului este unul dintre cei mai mari factori de risc asociaţi cu declinul cognitiv şi nu a fost clar dacă dispozitive precum aparatele auditive şi implanturile cohleare au avut un impact benefic asupra cogniţiei, au arătat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Singapore (NUS).

Un număr tot mai mare de studii relevă faptul că persoanele cu demenţă încep să prezinte semne de declin cognitiv, uneori cu mai mulţi ani înainte de un diagnostic oficial.
Deşi unele dintre aceste semne sunt adesea subtile, cercetătorii au spus că depistarea lor poate fi un pas înainte în direcţia descoperirii celor care prezintă cel mai mare risc şi a oferi intervenţii timpurii.
În noua cercetare, publicată recent în revista JAMA Neurology, oamenii de ştiinţă au analizat 8 studii pe termen lung asupra adulţilor cu deficienţe de auz, la care au participat peste 126.000 de oameni, pentru a găsi asocierea pe termen lung între utilizarea aparatelor auditive şi declinul cognitiv.
„Utilizarea dispozitivelor pentru auz de către pacienți a fost asociată cu o scădere de 19% a riscurilor de declin cognitiv pe termen lung", se arată în studiu.

De asemenea, studiul a constatat că utilizarea implanturilor cohleare şi a aparatelor auditive a fost legată de o îmbunătăţire cu 3% a scorurilor la testele cognitive în rândul participanţilor.
„Meta-analiza a 11 studii, cu 568 de participanţi, care au studiat asocierea dintre restaurarea auzului şi modificările scorurilor la testele cognitive pe termen scurt a relevat o îmbunătăţire de 3% a scorurilor la testele cognitive pe termen scurt după utilizarea aparatelor auditive", arată cercetătorii.
Pe baza constatărilor, aceştia au declarat că medicii ar trebui să îşi încurajeze pacienţii cu pierderi de auz să adopte astfel de dispozitive.

Cu toate acestea, motivul din spatele observaţiei din studiu rămâne neclar.
Oamenii de ştiinţă au cerut ca beneficiul cognitiv al acestor dispozitive de refacere a auzului să fie examinat mai departe în cadrul unor viitoare studii clinice.

×