x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire ȘOCANTĂ. Ce au găsit medicii din Canberra în creierul unei femei

Descoperire ȘOCANTĂ. Ce au găsit medicii din Canberra în creierul unei femei

de Redacția Jurnalul    |    29 Aug 2023   •   19:00
Descoperire ȘOCANTĂ. Ce au găsit medicii din Canberra în creierul unei femei

La Spitalul din Canberra a fost operată o femeie de 64 de ani. Ceea ce au descoperit medicii în creierul acesteia depășește orice imaginație.

Dr. Sanjaya Senanayake, de la Secția de boli infecțioase, a fost sunat într-o zi de o colegă neurochirurg, care i-a spus „O, Doamne, n-ai crede ce tocmai am găsit în creierul acestei doamne. Este viu și se zvârcolește.”

Doctorița Hari Priya Bandi a scos din creierul pacientei sale un vierme lung de 8 cm, motiv pentru care și-a sunat colegii pentru a primi sfaturi despre cum să procedeze în continuare, scrie The Guardian, citat de dcnews.ro.

Femeia are 64 de ani și este din sud-estul New South Wales. Ea a fost internată pentru prima oraă la spitalul local în ianuarie 2021, după trei săptămâni de dureri abdominale și diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră și transpirații nocturne.

Dar nu i-a fost găsit leacul, așa că simptomele au continuat timp de un an, adăugându-se uitarea și depresia. Așa că femeia a fost transferată la Canberra. La RMN s-au observat anomalii la creier care necesitau intervenție chirurgicală. 

„Dar neurochirurgul cu siguranță nu a intrat în sala de operații crezând că va găsi un vierme care se zvârcolește. Neurochirurgii se confruntă în mod regulat cu infecții localizate în creier, dar nimeni nu se aștepta să găsească asta”, povestește Senanayake. 

O echipă de medici din spital s-au întrunit pentru a discuta despre viermele din creierul femeii și să decidă asupra tratamentului. 

„Am căutat în manual, toate tipurile diferite de viermi rotunzi care ar putea provoca invazie neurologică și boli”, spune Senanayake. Însă fără succes. Așa că au apelat la specialiști externi. 

„Canberra este mică, așa că am trimis viermele, care era încă în viață, direct la laboratorul unui om de știință CSIRO, care are foarte multă experiență cu paraziții”, explică Senanayake. „S-a uitat la el și a spus: „O, Doamne, acesta este un Ophidascaris robertsi”.

Ophidascaris robertsi este un vierme rotund care se regăsește de obicei la pitoni. Pacienta este prima ființă umană la care s-a descoperit acesta. 

Ea locuiește într-o zonă de lacuri, locuită de pitoni de covor. Deși nu a avut contact direct cu un șarpe, ea culegea mereu ierburi pe care le folosea la gătit. 

Oamenii de știință sunt de părere că parazitul a ajuns în iarbă de la materiile fecale ale unui piton. Femeia s-ar fi infectat astfel prin atingerea ierbii ori după ce a consumat-o. 

Ea trebuie tratată și pentru alte larve care ar fi putut ajunge  în alte părți ale corpului, cum ar fi ficatul. Însă unele medicamente pot declanșa inflamații pe măsură ce larvele mor, așa că este nevoie de mare atenție pentru a o feri de efecte secundare periculoase. 

„Biata pacientă a fost atât de curajoasă. Nu vrei să fii primul pacient din lume cu un vierme de pitoni în creier. A fost minunată.”

Pacienta se recuperează și este monitorizată regulat dar cercetătorii sunt preocupați de posibilitatea ca ea să fi avut o afecțiune preexistentă care să fi determinat scăderea imunității, ceea ce ar fi determinat apariția larvelor. 

Pacienta se recuperează bine și este încă monitorizată în mod regulat, a spus Senanayake, iar cercetătorii explorează dacă o afecțiune medicală preexistentă care a determinat-o să fie imunocompromisă ar fi putut duce la apariția larvelor.

Centers for Disease Control and Prevention din SUA arată că trei sferturi din bolile infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale.

×
Subiecte în articol: vierme creier femeie canberra australia piton larve