x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Diagnostic in fundul de ochi

Diagnostic in fundul de ochi

06 Iun 2005   •   00:00

INVESTIGATII
Bolile isi lasa amprenta in multe zone ale organismului. Ca atare, bolile generale lasa semne si in fundul de ochi.

  • de FLORIN CONDURATEANU

  • Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea generala a Spitalului de Urgente Oftalmologice, enumera o serie de maladii care pot fi depistate adesea sau evaluate in urma examenului pe fundul de ochi.

    Privind in fundul de ochi, oftalmologul poate depista stadiul aterosclerozei, vede depozitele de colesterol prin mici puncte stralucitoare si modificari aparute la vasele de sange. Prin analiza fundului de ochi se poate depista si hipertensiunea. Studiind interiorul globului ocular, oftalmologul poate afla daca este vorba de o hipertensiune veche, daca este o tensiune oscilanta. Vasele din fundul de ochi la hipertensivi isi modifica culoarea, arterele sunt mai stramte, venele mai dilatate. La hipertensivi, acolo unde se incruciseaza artera cu vena, artera comprima vena si uneori apar mici puncte de hemoragie la aceste incrucisari arterio-venoase. In hipertensiunile mai avansate se observa si microhemoragii in retina. Iar in stadiul urmator apar si exudatele, pete albe in jurul vaselor si hemoragiilor, deja pacientul resimtind si insuficienta renala. In acest stadiu de afectare a rinichiului apare si o imbolnavire a nervului optic. De altfel, insuficienta renala poate fi diagnosticata si privind fundul de ochi.

    TBC, HIV, diabet

    O boala grava cu complicatii oculare este diabetul. La 10 ani de la debutul diabetului, debut care adesea nu este observat, poate aparea retinopatia diabetica. Bolnavul de diabet trebuie controlat cat de des de catre oftalmolog pentru a se interveni cu laser in retinopatia diabetica si a se preintampina orbirea bolnavului de diabet. Modificari ale retinei survin si in urma unor boli necanceroase ale sangelui, precum anemiile, poliglobuliile, diatezele hemoragice. Analizarea retinei poate semnala si bolile canceroase de sange precum leucemiile. Si alte boli isi trimit semnele in fundul de ochi. Inspectia fundului de ochi ii permite oftalmologului sa descopere inainte de alte investigatii tumorile pe creier. O tumoare cerebrala modifica fundul de ochi, vasele in interiorul globului ocular arata altfel cand o formatiune canceroasa perturba tot creierul.

    In fundul de ochi pot fi recunoscute semne care indica si unele boli infectioase cum ar fi tuberculoza, HIV, sifilisul. In inspectarea fundului de ochi pot fi remarcate semne si ale unor intoxicatii, dar si ale unor infectari cu ciuperci. E util sa fie examinat fundul de ochi si la gravide, existand posibilitatea sa fie decelate retinopatii ale gravidelor care au o sarcina cu complicatii.

    STIATI CA
  • Conferentiar doctor Monica Pop semnaleaza ca prin examinarea fundului de ochi se mai pot descoperi si modificari provocate de metastaze. Dezlipirea retinei la ambii ochi este un semn care arata ca boala neoplazica a produs metastaze.
  • STIRI
    GASTRITA. Cele mai frecvente simptome ale gastritei sunt: durere in partea superioara a abdomenului, greata, varsaturi, diaree, pierdere a poftei de mancare. In cazurile usoare de gastrita sunt recomandate antiacidele eliberate fara reteta. Daca medicul suspecteaza o gastrita acuta, el poate indica teste pentru confirmarea diagnosticului. O radiografie cu bariu poate arata leziunile stomacului. Un alt procedeu posibil este gastroscopia, o examinare vizuala a interiorului stomacului.

    CRAMPE. Crampele musculare pot aparea din diferite cauze: dezechilibrul mineralelor in organism, disfunctiile sistemului nervos, suprasolicitarea fizica. Insa durerile tip crampa in muschii pieptului si bratului pot indica o problema a inimii. In acest caz trebuie sa luati imediat legatura cu medicul. Daca suferiti de probleme circulatorii, diabet, boli de inima sau varice este indicat sa evitati masajul pana la venirea medicului.

    DERMATITA. O piele rosiatica, uscata si cu mancarimi indica un anumit tip de dermatita, adica inflamatie a pielii. Primul pas care trebuie facut in cazul aparitiei unor astfel de inflamatii este identificarea bolii si eliminarea factorilor care au cauzat-o. Cele mai multe inflamatii usoare raspund bine la bai calde, urmate de aplicarea de vaselina sau de creme cu hidrocortizon, care se elibereaza fara reteta. Daca apare o eruptie pe fata, gat, buze, scalp sau la liziera parului, primii suspecti s-ar putea afla printre cosmeticele dumneavoastra sau alte produse de ingrijire a pielii. Daca aveti pielea sensibila este indicat sa va limitati la cosmetice neparfumate.

    ×
    Subiecte în articol: ochi fundul