x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dieta după criza de gută

Dieta după criza de gută

de Florin Condurateanu    |    01 Mai 2019   •   21:45
Dieta după criza de gută

Există unele boli care deformează aşa de tare laba piciorului încât suferindul nu se mai poate încâlţa. Una dintre aceste maladii este guta, denumită şi boala regilor. Altă suferinţă ce strică arhitectura labei piciorului e reprezentată de monturi.

 

Oasele şi articulaţiile labei piciorului sunt pretenţioase, de altfel unii ortopezi s-au specializat doar în operaţiile pe laba piciorului și există chiar spitale de ortopedie numai cu acest profil. Oasele ce continuă degetele, oase ce se răsfiră în laba piciorului, metacarpienele, se fracturează şi se fisurează uşor, uneori din prea multă solicitare - fracturi denumite de stres a metacarpienelor. Neplăceri a avut mereu la aceste oase mici Cristi Chivu, marele nostru fotbalist, care s-a şi operat de mai multe ori, rămânând cu o şubrezenie a lor.

Guta este o boală răspândită, crizele atacând noaptea. Prima ţintă este degetul mare de la picior, care se umflă, devine fierbinte, roşu şi provoacă dureri mari. A doua zi omul nu se mai poate încălţa. Cauza gutei este consumul prea mare de carne tânără, de asta denumirea era boala regilor - cei care mâncau prea mult vânat tânăr. Cei care au suferit de gută e bine să se abţină de la carnea de miel, viţel, ied, de  la carnea roşie, de la organe pe grătar, ficat, rinichi, inimă şi mai puţine mezeluri, conserve. Se evită astfel depunerea de uraţi în articulaţii, iar tratamentul este medicamentos.

În cazul monturilor, osul de sub degetul mare de la picior creşte, se deformează într-o „cocoaşă”, doare şi îl împiedică pe suferindul de monturi să se încalţe cu pantofi, ghete. Suferindul este silit să poarte sandale decupate chiar când s-a răcit vremea.

 

Intervenţia în care chirurgul răzuieşte acest os deformat de sub degetul mare  şi îl aduce la dimensiunea normală nu este decât o intervenţie incompletă. Operaţia durează multe ore fiindcă ortopedul trebuie să rearanjeze şi oasele celorlalte degete, fiindcă montul le împinge şi se încalecă degetele mici.

×
Subiecte în articol: guta