x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dinti si implant de zirconiu

Dinti si implant de zirconiu

de Dr. Dana Caranovic    |    13 Dec 2005   •   00:00
Dinti si implant de zirconiu
LA STOMATOLOG
In cautarea continua a esteticii, in stomatologie a aparut in ultimii ani un material deosebit, inovator : zirconiul.

Zirconiul, de fapt oxidul de zirconium, este un cristal, deci un mineral. Material cu densitate foarte mare, nu se modifica din punct de vedere calitativ in cavitatea bucala, este bioinert, deci nu afecteaza tesuturile.

Avantaje


Se foloseste de ani de zile ca implant, in chirurgia de sold, pentru articulatiile degetelor si ca substituent de os, deoarece este foarte elastic si are rezistenta buna la incovoiere. Alegerea zirconiului ca suport pentru ceramica a venit in urma constatarilor ca 17%-18% dintre pacienti prezentau alergie la nichel, care este si cancerigen.

Gingia acestora isi modifica culoarea ireversibil, afectiune numita metaloza. Cristalul de zirconiu este dur si elastic ca metalele, este alb, deci nu se modifica coloristic gingia. Spre deosebire de portelanul pe suport metalic, in zirconiu lumina patrunde din toate directiile, estetica lucrarii fiind deosebita, dintii realizati au aspect natural perfect.

S-a inceput cu lucrari mici, care inlocuiau 1-2 dinti si s-a ajuns ca acum sa se poata realiza punti totale. De altfel, este singurul material din care se fac actualmente punti fara metal!

Slefuirea dintilor este minimala, putandu-se pastra vitalitatea dintilor, exact lucrul de care se tem toti pacientii care isi fac o punte dentara fiind astfel indepartat. Desigur, ceramica acoperitoare este cu totul alta decat cea obisnuita, putandu-se arde in cuptoarele speciale de nenumarate ori fara sa se deterioreze. Foarte recenta este folosirea zirconiului ca implant dentar.

Spre deosebire de implanturile din titan care se folosesc in mod curent, cel din zirconiu se integreaza in os prin legaturi calcice intre calciul din oase si mineral, exact cum se repara osul dupa fracturi. Un alt avantaj in cazul implantului este ca are o foarte mica afinitate la placa bacteriana, igiena deficitara fiind una din cauzele escului si pierderii implanturilor din titan.

PRETURI. Deocamdata in tara noastra inca nu au aparut implanturile de zirconiu. De asemenea, la ora actuala, la noi este doar un singur laborator care poate realiza puntile de ceramica. Si cum tehnica de prelucrare a zirconiului este ultramoderna, si preturile de cost sunt ridicate. Dar avantajele fizionomice si functionale sunt maxime. Asadar zirconiul e alb. Viitorul e alb!

IGIENA. Implanturile din zirconiu prezinta multe avantaje. Pentru a beneficia de acestea este necesara respectarea stricta a regulilor de igiena a cavitatii bucale. Respectarea acestor reguli este esentiala pentru a evita compromiterea implantului, avertizeaza medicul Dana Caranovic.

×
Subiecte în articol: zirconiu