x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Două “activităţi” pentru sănătatea mentală a persoanelor în vârstă

Două “activităţi” pentru sănătatea mentală a persoanelor în vârstă

05 Mai 2014   •   15:56
 Două “activităţi” pentru sănătatea mentală a persoanelor în vârstă

Persoanele în vârstă care dorm între şase şi opt ore pe noapte şi continuă să aibă activităţi intelectuale păstrează o mai bună sănătate intelectuală, arată un studiu desfăşurat de Universitatea Cardenal Herrera din Valencia (Spania) în rândul a 245 persoane peste 65 de ani. Potrivit autorilor cercetării, somnul suficient şi cititul sunt indispensabile în menţinerea sănătăţii mentale, relatează topsante.com.

Dintre vârstnicii studiaţi de cercetătorii spanioli, 12% sufereau de tulburări cognitive (boala Alzheimer sau alte forme de demenţă). Oamenii de ştiinţă au constatat că cei care dormeau prea mult sau insuficient (peste opt ore sau sub şase ore) şi care nu aveau nicio activitate intelectuală riscau mai mult să dezvolte tulburări cognitive. Astfel, persoanele care au recunoscut că nu citesc deloc riscau de 3,7 ori mai mult să aibă o tulburare cognitivă faţă de cele care citeau mult, în timp ce vârstnicii care citeau ocazional prezentau un risc de 2,5 ori mai mare decât amatorii de lectură. 

În privinţa celor care dormeau prea mult sau insuficient, riscul de a înregistra tulburări cerebrale era de 2,6 ori mai mare decât la cei care dormeau între şase şi opt ore pe noapte. 

Un somn bun nu înseamnă însă unul cu somnifere. Potrivit altui studiu, realizat recent, consumul de tranchilizante şi somnifere cu benzodiazepine ar favoriza dezvoltarea bolii Alzheimer. 

În prezent, circa 44 milioane de persoane din toată lumea suferă de pierderea importantă a capacităţilor cognitive, iar numărul lor urmează să crească de trei ori până în 2050, încheie topsante.com. (Agerpres)

×