Doua grupe sangvine noi, care se adauga celor 30 deja cunoscute, au fost identificate recent de cercetatorii de la Institutul National pentru Transfuzii Sangvine din Franta, informeaza sciencesetavenir.fr.
De cand cercetatorul austriac Karl Landsteiner a descoperit sistemul grupelor sangvine AB0, in 1900 - pentru care a fost recompensat cu premiul Nobel pentru medicina in 1930 -, oamenii de stiinta au identificat 30 de grupe sangvine. Cercetatorul austriac este cunoscut si pentru identificarea factorului Rhesus (Rh) in 1941.
Fiecare persoana apartine unei grupe sangvine definite prin prezenta sau absenta unor antigeni la suprafata hematiilor (globulele rosii din sange, n.r.).
Alte doua grupe sangvine noi, Langereis (Lan) si Junior (Jr), au fost adaugate recent pe aceasta lista. Medicii au descoperit inca din anii '60 aceste doua profiluri sangvine rare - prin prezenta unor anticorpi atipici -, insa natura antigenilor impotriva carora actioneaza acesti anticorpi a ramas invaluita in mister.
In cele din urma, descoperirea a fost facuta de cercetatorii de la Institutul National pentru Transfuzii Sangvine din Franta. Este vorba de doua proteine prezente la suprafata globulelor rosii si a altor celule din organism, care permit transportarea multor substante in afara celulelor.
Persoanele purtatoare de astfel de antigeni sunt rare in Franta si in Europa, insa numarul de purtatori ai profilului Junior este de circa 50.000 in Japonia.
Este important sa se identifice pacientii cu aceste grupe sangvine rare, intrucat, in cazul unei transfuzii, administrarea de sange necompatibil poate cauza complicatii medicale grave si chiar decesul pacientului.