x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dr. Bălgrădean: Unul dintre copiii de la Feteşti se simte mai bine; carnea se introduce în meniu la 10 luni

0
14 Mar 2016 - 11:12

Unul dintre cei doi bebeluşi din Feteşti diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) se simte ceva mai bine, a anunţat, luni dimineaţa, şefa Secţiei de Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", dr. Mihaela Bălgrădean, subliniind că nu este recomandată introducerea cărnii în meniul copiilor înaintea vârstei de zece luni, deoarece tubul digestiv nu este suficient de maturizat pentru a procesa un astfel de aliment.


"Nu era în niciun fel indicată carnea la vârsta de şapte luni şi jumătate, pentru că în nicio prescripţie de diversificare alimentară nu figurează carnea la această vârstă. Din mai multe motive: tubul digestiv al copilului nu este încă maturizat pentru a procesa un astfel de aliment până la vârsta de doi ani. Mai este vorba - şi se spune mult în ultimul timp de acest lucru - de o cantitate de proteine pe care nu trebuie să o primească în exces la această vârstă", a precizat dr. Mihaela Bălgrădean.

Întrebată de ce există scheme de diversificare alimentară în care se recomandă fierberea cărnii de pui, în supă, chiar şi pentru copii care au cinci-şase luni, şefa Secţiei de Nefrologie a explicat că acestea sunt reţete de pe internet, care ar trebui şterse.

"Dacă dvs priviţi pe internet la reţete în care se recomandă carnea la vârsta de şase luni, ar fi bine să ştergeţi - "delete" - acele informaţii, pentru că în noile scheme de diversificare a alimentaţiei carnea se introduce în meniul copilului începând cu vârsta de zece luni. Lucrurile nu se fac oricum şi în niciun caz nu se fac cu carne procesată, de genul: sarmale, perişoare, mici, chifteluţe şi aşa mai departe, cum noi am întâlnit în multe dintre cazurile foarte severe de sindrom hemolitic-uremic, în ultimii ani", a arătat ea.

Referindu-se la cazurile celor doi copii de la Feteşti, dintre care unul a consumat supă de pui, iar celălalt sarmale, ea a precizat că primul se simte mai bine, însă în cazul celui de-al doilea s-a instituit procedura de dializă.

"Copilul care a consumat supă de pui se simte ceva mai bine, urinează bine şi, sigur, nu va avea nevoie de o procedură de dializă peritoneală în continuare. Va rămâne în observaţia noastră în următoarele câteva zile. Celălalt copil - 'sărmăluţă' - el nu se simte la fel de bine. Boala lui este în plină desfăşurare, s-a instituit procedura de dializă pentru demararea diurezei şi pentru corectarea insuficienţei renale acute, însă este un copil la începutul bolii care va avea nevoie de terapie susţinută în continuare şi de supravegherea noastră o perioadă de cel puţin două săptămâni de acum înainte", a menţionat medicul.

Dr. Mihaela Bălgrădean a adăugat că este posibil ca alimentele consumate de cei doi copii de la Feteşti să nu fi conţinut E-coli, iar boala să fi fost declanşată de faptul că au mâncat carne la o vârstă nepotrivită.

"Nici nu mă interesează dacă acea carne consumată a conţinut sau nu E-coli. Să ştiţi că e foarte posibil ca acea carne să nu fi conţinut E-coli şi acest sindrom să se fi declanşat din cauză că intestinul unui copil (...) nu are capacitatea la vârsta lui să digere carnea. (...) În general, nu au voie să mănânce niciun fel de carne înaintea acestei vârste, iar în momentul în care începe să se introducă în alimentaţie carnea, sigur că începem cu carne de pasăre şi carne de vită", a spus ea.

Întrebată dacă este posibil ca şi ceilalţi copii să fi fost afectaţi de consumul de carne, aceasta a precizat că nu poate face o astfel de afirmaţie.

"Mi-e foarte greu să mă exprim în felul acesta. Acolo s-au depistat în fiecare dintre situaţiile respective germenele respectiv. Sunt anchete epidemiologice încă în curs, aşa că probabil, până la urmă, se va vedea de unde a provenit această bacterie", a susţinut dr. Bălgrădean.

Sursa: Agerpres

Citeşte mai multe despre:   balgradean,   marie curie,   budimex,   shu,   carne

 



Mai multe titluri din categorie

74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți

74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți
Ministerul Sănătății a anunțat că alocă în acest an peste 74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți. În acest scop, Ioana Mihăilă a semnat ordinul prin care se...

Care sunt ecografiile esenţiale în sarcină

Care sunt ecografiile esenţiale în sarcină
O mulţime de legende umblă cu privire la testele făcute de gravidă, se vorbeşte de cât mai dese controale şi ecografii. Iată viziunea actuală cu privire la supravegherea sarcinii. Doctorul în medicină...

Igiena dupa implant dentar

Igiena dupa implant dentar
Galerie Foto Multi pacienti care trec pragul unei clinici stomatologice se intreaba care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte dupa ce au apelat la tratamentul cu implant dentar. Specialistii recomanda o igiena orala...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de CureVac nu oferă suficientă protecție

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de CureVac nu oferă suficientă protecție
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de firma germană de biotehnologie CureVac are o eficiență de numai 47%, în urma unui amplu studiu, scrie AFP. Acesta este dezvoltat pe tehnologia ARN mesager. "A atins o efica...

Pensionarea și căsătoria, printre cele mai stresante momente din viață

Pensionarea și căsătoria, printre cele mai stresante momente din viață
În 1967, psihiatrii Thomas Holmes și Richard Rahe au examinat dosarele medicale a peste 5.000 de pacienți cu scopul de a stabili care sunt evenimentele cele mai stresante din viața unui om și care este impactul pe...

(P) Ce este lifting-ul facial? Medicii de la Soma Clinic ne explica ce presupune procesul si pentru cine este potrivit.

(P) Ce este lifting-ul facial? Medicii de la Soma Clinic ne explica ce presupune procesul si pentru cine este potrivit.
Galerie Foto Lifting-ul facial este o un procedeu chirurgical care diminuează semnele vizibile cauzate de îmbătrânire de la nivelul feței și gâtului cum ar fi ridurile, șanțurile nazolabiale adâncite, depunerile...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Novavax oferă o protecție de peste 90%

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Novavax oferă o protecție de peste 90%
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de producătorul american de medicamente Novavax oferă o protecție de peste 90%, inclusiv împotriva noilor tulpini, arată un studiu realizat pe aproximativ 30.000 de...

Sfaturile vedetei Andi Dorfman despre cum să ai grijă de tine

Sfaturile vedetei Andi Dorfman despre cum să ai grijă de tine
Andi Dorfman are peste un milion de fani pe rețelele sociale, oferă sfaturi de întreținere și relaxare mentală și fizică. A fost vedetă în reality show-ul The Bachelorette și prezentatoare de...

67% dintre părinții angajați au constatat stări de frustrare și anxietate la copii în timpul pandemiei

67% dintre părinții angajați au constatat stări de frustrare și anxietate la copii în timpul pandemiei
Circa 67% dintre angajaţii părinţi au constatat stări de frustrare şi anxietate la copii în ultimul an, din cauza pandemiei de COVID-19, arată un sondaj al platformei Undelucram.ro, în...

85% dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei

85% dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei
85% dintre consumatori au luat în ultima lună vitamine, iar 79% au luat suplimente alimentare. În top 3 vitamine preferate se numără Vitamina C (49%), Vitamina D (41%) și Magneziu (40%), arată un studiu al...

Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer

Descoperire revoluționară. Un nou tratament pentru Alzheimer
Un nou tratament pentru boala Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite, după o pauză de două decenii, scrie AFP. Cu toate acestea, afecțiunea nu este rezolvată. Medicamentul a fost aprobat de Agenția pentru...

Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar

Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar
Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală a reprimit acreditarea pentru transplantul pulmonar, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Monica Althamer. "Spitalul "Sfânta Maria" a reprimit...

Capcanele dietelor care promit rezultate rapide 

Capcanele dietelor care promit rezultate rapide 
Galerie Foto Diversele afecțiuni, presiunea socială, greutatea de a te mișca, dificultatea de a găsi haine potrivite, nemulțumirea față de imaginea noastră din oglindă. Toate acestea sunt cauzele care ne propulsează în...

Pregătirea pentru montarea unui implant dentar

Pregătirea pentru montarea unui implant dentar
O procedură de implant dentar se efectuează prin introducerea unor rădăcini artificiale ale dinților. Aceste implanturi se leagă de osul maxilarului, permițând medicului dentist sau chirurgului oral să plaseze...

Sigilarea dinților la copii. Top avantaje

Sigilarea dinților la copii. Top avantaje
Ce este sigilarea dentară   Te întrebi dacă toți copiii sunt afectați de carii dentare? Răspunsul este oferit de statisticile internaționale, care arată că peste 50% dintre copiii cu vârste până...
Serviciul de email marketing furnizat de