x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dr. Oz ne învaţă să mâncăm sănătos

Dr. Oz ne învaţă să mâncăm sănătos

09 Iun 2016   •   16:25
Dr. Oz ne învaţă să mâncăm sănătos
Sursa foto: Picasa 3.0

Dr. Oz, unul dintre cei mai cunoscuţi nutriţionişti din lume, a fost zilele trecute în ţara noastră, pentru a se întâlni cu mii de români interesaţi de o viaţă şi o alimentaţie sănătoasă. Cei care au avut prilejul să vorbească cu celebrul nutriţionist american de origine turcă au plecat acasă cu un bagaj foarte consistent de informaţii despre un stil de viaţă sanătos.

Iată câteva sfaturi ale lui Dr. Oz despre o alimentaţie corectă:

1. Renunţaţi la zahăr, carbohidraţi şi grăsimile nesănătoase

"Renunţ la mâncărurile care au în compoziţie zahăr. Cerealele pentru micul dejun pline de zahăr, gogoşile, plăcinţelele, prăjiturelele, îngheţata şi sucurile carbogazoase mustesc de zahăr. Acestea sunt absorbite rapid de organism, cresc nivelul zahărului din sânge ceea ce are ca efect o creştere pe termen scurt a energiei. Însă acest lucru va declanşa o reacţie a insulinei, energia va scădea, iar tu te vei simţi brusc obosit. Îţi va fi foame şi vei tânji după mai mult zahăr. În plus, caloriile rapid absorbite vor fi stocate sub forma de grăsime şi astfel va creşte riscul de obezitate. Alege inteligent prin selectarea produselor bogate în fibre, precum cereale integrale, orez brun sau pâine integrală. Optează pentru legume proaspete şi pentru carnea slabă. Dacă vrei ceva dulce, alege fructele de sezon precum mere, pere, afine. Totodată, dulciurile şi alimentele procesate conţin grăsimi saturate sau grăsimi trans care înfundă vasele de sânge şi te impiedică să pierzi în greutate. Cel mai bine este să cumpări grăsimi mononesaturate, benefice inimii, precum avocado şi nuci".

2. Renunţaţi la alimentele bogate în nitraţi şi grăsimi saturate, precum salam, bacon, cârnaţi şi cremwursti. Acestea conţin nitraţi, aditivi chimici meniţi să conserve prospeţimea. Iar între nitraţi, cancerul la stomac dar şi alte boli degenerative s-au stabilit legături directe. În plus, aceste produse conţin şi grăsimi nesănătoase care pot creşte nivelul LDL – colesterolul rău – un factor de risc pentru bolile de inimă şi atacurile de cord. Optează pentru alimentele care au pe etichetă „fără nitraţi”. Cumpără alimente sărace în grăsimi saturate, spre exemplu carne de pui sau de curcan sau consumă mai mult peşte precum somonul, bogat în omega 3.

3. Nu cumpăra alimente cu ingrediente pe care nu le poţi pronunţa Cum îţi sună mononitrat de tiamină, sulfat feros sau ulei de soia parţial hidrogenat? Respectă următoarea regulă când mergi la cumpărături: dacă eticheta produselor abundă în denumiri pentru care ai nevoie de un curs de chimie ca să le înţelegi sau să le pronunţi, stai departe de ele.

4. Fugi de produse conservate cu un conţinut ridicat de sare. 80% din cantitatea de sarea pe care o consumăm vine din produsele procesate şi conservate. De fapt, multe dintre alimentele conservate sunt pline de sare: ele conţin jumătate sau mai mult din cantitatea recomandată a se consuma pe zi. Iar o dietă bogată în sodiu este foarte periculoasă de vreme ce poate duce la creşterea tensiunii arteriale.

Pe lângă sfaturile utile pentru toţi cei care vor să trăiască sănătos, Dr. Oz a ţinut să treacă în revistă o serie de produse alimentare pe care le consideră “Campioni ai sanătaţii alimentare”. El a nominalizat sucul cu Aloe Vera, produs în Coreea de Sud la fabrica Dellos, drept un aliment benefic pentru organism. Sucurile cu Aloe Vera sunt sănătoase datorită nutrienţilor activi ai plantei. Conţin, în proporţie de 33%, pulpă de plantă, apă de izvor şi, într-un procent aproape insignifiant, îndulcitor. Asta le face bune de consumat de către persoane de toate vârstele, iar lipsa dioxidului de carbon  precum şi cantitatea mare de apă le aşază lângă bauturi precum ceaiul sau fresh-urile. Mai mult, sucurile Dellos cu Aloe Vera nu conţin conservanţi!

Celebrul profesor al Universităţii Columbia din New Zork a mai oferit un pont: în cazul fresh-urilor (sucurilor obţinute prin presarea directă a fructelor), acestea sunt cu adevărat bune doar atunci când sunt îndoite cu apă.

×
Subiecte în articol: Dr. Oz