x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Drepturi inegale

Drepturi inegale

de Paula Anastasia Tudor    |    17 Sep 2005   •   00:00
Drepturi inegale
In memoria lui Vladut
Toti ne nastem la fel - egali... dar ce sanse aveam la egalitate dupa aceea... aceasta este surpriza pe care, vrem - nu vrem, o descoperim traind...

Prima carte de capatai care ne invata ca toti oamenii sunt egali este Biblia. Da, dar mi se va spune ca aceasta egalitate este numai in fata lui Dumnezeu!

A doua carte de capatai care sustine aceeasi "idee utopica" este Constitutia, insa cand sustii egalitatea oamenilor, de obicei ti se da cu tifla si esti etichetat... visator.

Exista un mare capitol in Constitutie care se numeste "Egalitatea in drepturi" si ii priveste pe toti cetatenii Romaniei. Mai jos, in aceeasi carte, sunt insirate, printre altele, dreptul la invatatura, dreptul la ocrotirea sanatatii, dreptul la integritate fizica... Din pacate insa, egalitatea este in multe cazuri direct proportionala cu "grosimea pungii", cu cat sumele de care dispui sunt mai subtiri, cu atat se subtiaza si drepturile.

Am vazut acest inceput de an scolar in diversele lui moduri de manifestare. In unele locuri, copiii sunt intampinati cu osanale, cu artificii si prajituri, pe cand in altele aproape ca nu mai sunt primiti deloc. In unele scoli profesorii nu mai prididesc cu elevii, carora nu le mai pot face fata numeric. In altele, elevii se duc la scoala, dar nu are cine sa-i primeasca, sau nu mai au unde sa uzeze de dreptul la invatatura. Pentru ca sunt sate cu foarte putini elevi, iar un profesor nu poate fi platit decat la norma, scolile urmand a fi inchise. Si atunci unde mai e dreptul acelor copii la invatatura? Ei au dreptul sa-si convinga parintii sa se mute la oras. Sau au dreptul sa faca naveta zeci de kilometri pana la urmatoarea scoala apta sa-i primeasca si sa-i invete. Iar daca parintii nu au bani de transport sau de mutat la oras, au dreptul sa pasca animalele si sa invete la scoala vietii.

Adevarul e ca e mai usor sa tii in frau o gloata analfabeta! O "segregare" in functie de capacitatile intelectuale a existat intotdeauna si peste tot. Mai grav e ca acum exista in functie de alte capacitati, mai... concrete. Cine poate spune insa ca esti destept doar pentru ca au parintii posibilitati. Sau cine poate spune ca esti prost pentru ca parintii n-au posibilitatea sa-ti plateasca transportul pana la scoala? Este o triere cam barbara... chiar si pentru secolul XXI! Nu e nimeni vinovat ca are bani sa-si tina copilul la scoala, dupa cum nu e nimeni vinovat ca n-are...

Asta este singurul aspect in care exista o egalitate...

Dreptul la ocrotirea sanatatii este iarasi unul destul de inegal. Daca esti un om sarman cu probleme de sanatate poti sa scapi cu zile doar daca dai peste un medic, care, pe langa licenta, mai are si suflet.

Ca sa exemplific, voi relata sumar un caz care m-a umplut de groaza. O femeie gravida si saraca dintr-un sat din pustiul podisului dobrogean a ajuns cu greu la spital in dureri mari. A fost consultata si apoi trimisa acasa cu diagnosticul "fibrom uterin". Dupa cateva ore cu rata, in hurducaturi si zdruncinaturi, a ajuns acasa, dar imediat i s-au declansat durerile facerii. A chemat salvarea si a pornit inapoi, spre spital. A nascut in masina, dar copilul nu a putut fi salvat. Medicul care a asistat nasterea si decesul a refuzat sa intocmeasca certificatul constatator al decesului, desi era obligatia lui. Motiv pentru care micutul a stat zile intregi la morga, neputand fi ingropat pentru ca nu avea acte! Dupa cateva zile s-a reusit induiosarea medicului respectiv si apoi inmormantarea copilului. Ma intreb oare daca femeia venea cu "dreptul" la spital mai era trimisa acasa? Poate ca acel copil nu putea fi salvat, dar nu avem de unde sa stim, asta atata timp cat nici macar nu s-a incercat.

Cum nu s-a incercat nici diagnosticarea corecta a barbatului care s-a lovit la cap si apoi a fost batut de politisti. Daca nu era lasat sa plece acasa de la spital, nu l-ar fi "prins" politistii la cotitura. Acest fapt nu disculpa deloc acele brute care au tot indesat pumni unui ins (care-i primea fara sa cracneasca) doar pe motiv ca "mirosea a bautura". Dar sa pui un diagnostic de "etilism acut" unui om care are nevoie urgenta de ingrijiri medicale mi se pare o metoda criminal de simplista. Ca urmare... omul a murit... dreptul lui!

Din nefericire, exemplele de "drepturi de buzunar" sunt numeroase, dar cred ca nici stomacul cititorilor nu poate suporta atat de multe...
×
Subiecte în articol: pagina de suflete dreptul