x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dumnezeii cancerului

Dumnezeii cancerului

de Ionela Gavriliu    |    24 Noi 2007   •   00:00
Dumnezeii cancerului

Angajaţii CAS Ilfov le-au spus părinţilor unui băieţel de 10 ani, bolnav de cancer, că formularul E 112, ce i-ar fi asigurat operaţia in străinătate pe banii statului, nu le va fi acordat decăt după un an. Acum, Dani e in pericol să rămănă fără un picior.
● Descărcaţi formularul E 112 (format doc)


Angajaţii CAS Ilfov le-au spus părinţilor unui băieţel de 10 ani, bolnav de cancer, că formularul E 112, ce i-ar fi asigurat operaţia in străinătate pe banii statului, nu le va fi acordat decăt după un an. Acum, Dani e in pericol să rămănă fără un picior.


Dani are 10 ani. Dani adoră să meargă cu bicicleta, lui Dani ii place să fie inconjurat de prieteni. Dani iubeşte animalele. Acum jumătate de an, cancerul a inceput să-i macine o coapsă, şi de atunci băiatul nu se mai poate deplasa. Părinţii l-au dus la mulţi doctori pentru a-l scăpa de cumplita suferinţă. Citostatice, tratamente complicate, medicamente cumpărate din alte ţări şi luni pline de suferinţă, petrecute numai prin spitale. Aşa arată astăzi viaţa familiei Manole.


FORMULARUL SPERANŢELOR SPULBERATE. Auzind de un formular in baza căruia băiatul ar fi putut fi operat şi tratat in străinătate, mama copilului a mers in luna mai a acestui an la Casa de Asigurări de Sănătate Ilfov pentru a cere formularul E 112. "Ştiu sigur că nu ne-a spus un doctor sau vreun cadru medical. Nu mai ştiu de unde a aflat soţia, era un site sau un forum. Cei de la CAS s-au mirat foarte tare că ştiam de acest formular. Ni l-au dat, insă au spus că e mai mult o formalitate, acceptarea unei persoane la o clinică din străinătate pe baza lui putănd dura şi un an", işi aminteşte tatăl. Descurajaţi de perspectivă, mai ales că starea băiatului se agrava de la o zi la alta, părinţii au decis că nu pot aştepta atăt şi au continuat tratamentul in ţară. Au lăsat demersul baltă, mizănd pe buna-credinţă a celor de la CAS Ilfov. "Ne-am pus toată increderea in medicii noştri, dar mai mult nu pot face nici ei. Dacă ştiam că puteam pleca in străinătate dinainte de agravarea tumorii, Dani era bine acum", spune tatăl. De curănd, medicul care are grijă de băiat le-a spus că, pentru a-i putea salva viaţa, lui Dani trebuie să i se amputeze piciorul.


JOACA DE-A DUMNEZEU. Săptămăna trecută, după aproape şase luni de la prima solicitare, am mers cu familia Manole la Casa de Asigurări de Sănătate Ilfov pentru a vedea reacţiile. Am fost indrumaţi către directorul executiv al instituţiei, medicul-şef Rodica Năstase. Tatăl a spus că ar dori un formular E112 pentru cazul unui băieţel bolnav de cancer. "Ce formular? Eu personal n-am auzit de aşa ceva pănă acum... Staţi să sun să intreb despre ce e vorba", se oferă cu amabilitate. Suntem indrumaţi la camera 10, unde o doamnă ne pofteşte inăuntru. Ii spunem despre ce este vorba, dar ţine să ne taie elanul din nou. "Vă trebuie dosarul tot şi un act prin care să arătaţi că tratamentul nu se poate efectua in ţară. Fără, nu vă putem ajuta. Nu ştiu ce alte acte vă mai trebuie. Aduceţi tot ce aveţi, eu dau dosarul spre analizare mai departe... Neapărat să fiţi asigurat", ne explică. Incercăm să obţinem o listă cu actele necesare, pentru a nu fi purtaţi pe drumuri in cazul in care lipseşte ceva. "Nu ştiu, aduceţi tot ce aveţi şi declaraţia doctorului, cum v-am spus." Şi răspunsul? "Păi, intr-o zi, cam aşa, şi vi se dă formularul pe loc, dacă vă incadraţi. Eu nu ştiu să vă zic mai mult. Pe la mine trec doar actele, ele fiind confidenţiale. Nici nu mă uit prin dosar..." Ca să fie mai convingătoare, doamna il cheamă pe preşedintele Casei de Asigurări, care trece intămplător prin zonă. După ce ne invărte pe la Comisia pe Oncologie, de la care trebuie să luăm un act prin care să arătăm că operaţia nu poate fi făcută in Romănia, se mulţumeşte apoi cu o recomandare de la medicul care are grijă de copil.


Indrăznim să intrebăm de ce acum şase luni părinţii au fost sfătuiţi să o lase baltă cu formularul E 112. "Eu nu eram aici, nu ştiu cine v-a zis", se disculpă doamna. "Sunteţi al doilea caz pe anul acesta de persoane care solicită formularul, iar la celălalt caz s-a găsit deja tratament in ţară", spune cu subinţeles. Doamna adaugă că părinţii trebuie să se intereseze de o clinică in străinătate, care să le accepte cazul, pentru a primi celebrul formular. Pe site-ul CNAS se specifică: "Dacă doriţi ca cheltuielile tratamentului dumneavoastră să fie suportate in condiţiile stabilite de Regulamentul CE nr. 1408/71 privind coordonarea regimurilor de securitate socială, trebuie ca mai intăi să obţineţi acordul instituţiei de asigurare de sănătate - formularul E 112". Â


COPILÃ...RIE CIUNTITÃ.... "Cum m-am imbolnăvit eu cănd tocmai mă făcusem mare şi eram aşa fericit", spune Dani galeş de pe patul de spital, in timp ce părinţilor li se frănge inima. Dacă ar putea, şi-ar da fără să ezite viaţa pentru unicul lor copil. "Nu imi vine să cred că acum atăt de puţin timp mergeam cu Dani cu bicicletele prin Buftea, oraşul nostru. Ştiţi, mereu a fost un copil activ, plin de energie. Nu aş dori nici celui mai mare duşman să-şi vadă copilul suferind atăt", spune tatăl băiatului. Acesta povesteşte că Dani işi intreabă adesea părinţii dacă nu cumva are cancer, şi nu de puţine ori le cere să-i spună adevărul, că e om mare.


Pentru că boala a avansat rapid, soluţia dată de medicii romăni a fost amputarea piciorului din şold. "Noi nu vrem să se ajungă acolo. Am vorbit deja şi ştim că o clinică din Viena poate extirpa tumora, dar timpul nu ne ajută deloc. Operaţia costă cam 50.000 de euro. Dacă ştiam in mai că avem această şansă, am fi plecat de la inceput acolo. Cele aproape şase luni de tratamente in ţară ne-au costat enorm, şi acum singura şansă e un ajutor nesperat", recunoaşte domnul Manole.


Condiţii pentru eliberarea formularului salvator

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS)Â a eliberat peste 1.000 de formulare E 112, a anunţat miercuri preşedintele CNAS, dr Vasile Ciurchia, citat de ROMPRES.
84 din cele 121 de dosare depuse pănă acum au fost aprobate. Preşedintele CNAS a explicat că acest tip de formular pentru tratament in străinătate pentru asiguraţi este valabil in două situaţii, atunci cănd un pacient se află sub tratament şi schimbă rezidenţa in alt stat şi atunci cănd o persoană are o afecţiune care trebuie tratată şi din motive obiective nu se poate trata in acel moment in ţară in timp optim. Dosarul pe care pacientul il depune la CNAS trebuie să conţină: o cerere, datele de identificare, dosarul medical, raportul medicului curant cu semnătura şi parafa acestuia. Decontarea tratamentului se face intre casele de asigurări de sănătate, nu prin plată directă. Serviciul medical se decontează conform legislaţiei
in vigoare din ţara unde se face tratamentul. Dacă un pacient pleacă fără formular, poate beneficia de el la intoarcere, dar decontarea se va face la tariful din Romănia. Pănă acum, CNAS a decontat pentru E 112 suma de 234.810 euro pentru tumori cu diferite localizări - chimioterapie, leucemii, limfoame, dialize.


E 112

Conform unui studiu realizat de Institutul European din Romănia, formularele elaborate de UE pentru serviciile de sănătate care dau dreptul la ingrijiri medicale intr-un alt stat membru sunt:
E 111 - completată de angajator, acordă dreptul de a beneficia de servicii medicale intr-un alt stat membru, beneficii care urmează a fi decontate in conformitate cu regulile statului de reşedinţă (la aceeaşi valoare plătită de asigurător sau de sistemul de asigurări, ca şi cum asistenţa medicală ar fi fost furnizatăin statul de origine);
E 112 - completată de medic, acordă dreptul la tratament intr-un alt stat membru atunci cănd nu există servicii echivalente in ţara de reşedinţă a pacientului; in acest caz, asigurătorul pacientului plăteşte costurile integral.
● Descărcaţi formularul E 112 (format doc)

Salvaţi-l!

Statul romăn nu vrea să-l ajute pe Dani. Deşi are obligaţia să o facă. Statul romăn ia in batjocură convenţiile incheiate cu Uniunea
Europeană. Statul romăn ii intoarce spatele acestui băieţel. Viaţa lui depinde de noi. Cei care vor să-l ajute pe Dani pot face donaţii pe numele tatălui, Ion Manole.
Raiffeisen Bank, agenţia Buftea
RON: RO42 RZBR 0000 0600 0979 3436
EURO: RO17 RZBR 0000 0600 0979 3692
BCR, sucursala Bucureştii Noi
RON: RO83 RNCB 0318 0724 7259 0001
Pentru alte informaţii puteţi suna la tatăl lui Dani la numărul 0742-92.39.82.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete formular formularul